Konkurs eller kursdubblare – resebranschen och Coronakrisen

Resebranschen har drabbats hårt av Coronavirusets framfart i världen, och framför allt på börsen. Bland våra kunder är det många som tror att botten har nåtts, och senaste veckorna ligger flera flygbolag, hotellkedjor och biluthyrare bland de som fått flest nettoägare.

En återkommande nämnare i resebranschen är just de låga marginalerna. När ekonomin och folks resande då stannar upp, går det ganska fort för bolagen att hamna i en kris då de ofta dras med höga skulder. I tabellen nedan kan du se hur högt skuldsatta bolagen är.

Flygbolagen

Sedan de flesta länderna i världen införde reseförbud har andelen flygtrafik minskat med över 40 procent enligt radartjänsten Flightradar24. Majoriteten av de plan som fortfarande är i luften är fraktflygplan, och tillhör oftast fraktbolag och inte flygbolag.

I Norden har vi sett flera turer med både SAS och Norwegian, där båda bolagen varit på väg mot konkurs. Norges regering ha beviljat lån till Norwegian om 3 miljarder, och Sverige och Danmark kommer tillsammans att ge SAS en kreditgaranti om 3 miljarder, hälften var. Sverige har dessutom sagt att de kan bevilja upp till totalt 5 miljarder i kreditgaranti till hela svenska flygbranschen. I Finland har regeringen inte varit sämre, utan har gått med på att ge 600 miljoner euro i lån till Finnair. Finnair är också det bolag vars aktie klarat sig bäst, med 27 procent ner i år, jämfört med SAS som är ner 45 procent och Norwegian som är ner 86 procent för året.

Bland de nordamerikanska flygbolagen så ligger nästan samtliga större bland de mest nettoköpta av våra kunder; Air Canada, Delta Air Lines och American Airlines.

FlygbolagUtv. i årFörändring antal ägare**Nettoskuld per aktie (SEK)Riktkurs*Potential*
🇸🇪 🇩🇰 🇳🇴 SAS-45%74%5510 kr18%
🇳🇴 Norwegian-86%114%4593,71 NKr-36%
🇫🇮 Finnair-27%88%5,4€3,56-12%
🇨🇦 Air Canada-62%1356%12,8C$32,1576%
🇺🇸 Delta Air Lines-62%1158%12,9$37,2766%
🇺🇸 American Airlines-64%771%47,4$16,2558%

Hotell

Även hotellbranschen har sett kraftigt minskad beläggning. Detta har lett till en del ovanliga knep som att erbjuda hotellrum för kontorsanvändning och månadsuthyrning likt hyresrätter för de utan bostad. Men trots detta är det ett faktum att många hotell hotas med konkurs.

I Norden är det Scandic som varit i mest fokus. Aktien har haft rejäla intradagsrörelser och har legat i topp bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen flera veckor i rad. Hotellkedjan har varslat flera tusen anställda i Sverige och har stängt 60 hotell i Norge. Aktien var i mars ner närmre 80 procent för året, men har sedan dess återhämtat sig lite, och är nu nere 60 procent för året.

Även utländska hotellkedjor nettoköps av våra kunder, där favoriterna tycks vara MGM Resorts och Hilton.

HotellUtv. i årFörändring antal ägare**Nettoskuld per aktie (SEK)Riktkurs*Potential*
🇸🇪 Scandic Hotels-64%216%33,9563 kr68%
🇺🇸 MGM Resorts-58%358%16,13$24,676%
🇺🇸 Hilton Worldwide-36%393%26,82$84,919%

Biluthyrning

Bolagen Hertz och Avis är de absolut största inom biluthyrningsbranschen. De båda bolagen hade redan innan Coronakrisen problem med en minskad efterfrågan, där andra spelare som Uber och Lyft slåss om kunderna. Hertz har under krisen sagt upp 10 000 av totalt 38 000 anställda, vilket tyder på att bolaget just nu far illa. Aktien är ner närmre 75 procent sedan årsskiftet, men trots det verkar spararna tro att Hertz, med sin 100-åriga historia, kommer klara sig igenom detta.

AktieUtv. i årFörändring antal ägare**Nettoskuld per aktie (SEK)Riktkurs*Potential *
🇺🇸 Hertz Global -76%459%114,25$11,83219%
🇺🇸 Avis Budget-59%430%177,95$24,1785%

Så tror analytikerna

När det gäller bransch verkar analytikerna tro att biluthyrarna kommer återhämta sig rejält, där estimatet för Avis är 85 procent över dagens kurs, samt 219 procent över dagens kurs (i skrivande stund) för Hertz.

När det gäller flygbolagen verkar det vara en tro på de nordamerikanska flygbolagen, där SAS ligger relativt nära sin riktkurs, medan Norwegian ska falla 36 procent om man får tro analytikerna.

Hotellen har också en del att hämta igen, där MGM och Scandic är i topp.

* Med ”analytikerna” menar vi flera av världens ledande analytikerfirmor och deras riktkurser för ovan aktier. Denna data kommer ifrån Thomson Reuters verktyg Eikon. Potentialen avser skillnaden mellan medelvärdet på alla tillgängliga analytikers riktkurs och aktiekursen vid stängning den 24 april.
** Förändring i antalet ägare sedan årsskiftet. Vänligen notera att Nordnet har under perioden haft rekord i antalet nya kunder, vilket kan påverka statistiken. Kurserna är hämtade den 24 april.

Vad tror du? Är det några andra bolag i resebranschen som du tror kommer klara sig igenom krisen bättre än andra? Kommentera gärna nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer