Behöver man teckna den där reseförsäkringen som researrangören tycker du ska köpa och vad gäller egentligen med avbeställningsskydd? Vilka försäkringar behövs i sommar, och vilka behöver du inte?
Reseförsäkring – teckna eller inte?
En reseförsäkring ingår i hemförsäkringen, ofta upp till 45 dagar. Den gäller om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka, och då täcks kostnader för sjukvård och hemtransport om det behövs. Har du inte en reseförsäkring kan kostnader för detta annars bli skyhöga.
Enkelt uttryckt så kan man säga att om du ska åka på en vanlig charter i 1-2 veckor behöver du inte teckna en extra reseförsäkring, av den typ som researrangören erbjuder. Då räcker skyddet i hemförsäkringen.
Men – ska du vara borta längre än 45 dagar? Då kan du behöva komplettera med en separat reseförsäkring. Och ska du utöva riskfyllda aktiviteter, som dykning? Då kan det vara så att reseförsäkringen inte täcker för eventuella olyckor uppkomna i samband med dessa aktiviteter. Kolla vad din hemförsäkring täcker, och komplettera om det behövs med en extra reseförsäkring som täcker upp även för riskfyllda aktiviteter.
Glöm för övrigt inte EU-kortet, som ger dig rätt till nödvändig offentlig vård när du tillfälligt befinner dig utomlands inom EU.
Avbeställningsskydd?
Det ingår inte sällan ett avbeställningsskydd i mer omfattande hemförsäkringar. Så börja alltid med att kolla vilket skydd du har i hemförsäkringen. Men tänk på att du inte kan avboka av vilken anledning som helst. Det ska vara om du blir sjuk eller råkat ut för en olycka – och ofta krävs läkarintyg.
Har du betalat resan med kort kan du ha fått ett avbeställningsskydd via kortföretaget. Men även då kan det vara att det bara gäller vid sjukdom eller olycka. Om du vill kunna avboka resan av andra anledningar – t ex att du fått ändrade planer – så är det bara ett separat avbeställningsskydd av den typ researrangören erbjuder som kan möjliggöra det. Det kan kännas skönt om du bokar en resa långt i förväg (och mycket kan hända på vägen) eller om resan kostar väldigt mycket.
Men läs villkoren noga. Ibland kan avbokningen ändå vara villkorad, att den gäller en viss tid innan avresa och så vidare.
Behövs fritidshusförsäkring?
Ja, det är oftast nödvändigt. Fritidshuset kanske ligger långt bort och du kan inte vara där varje dag och kolla att inte något läcker i köket eller att något inte fattat eld, exempelvis. Kolla dock villkoren för fritidshusförsäkringen, och jämför på exempelvis Konsumenternas. Många fritidshusförsäkringar täcker inte vattenskador som tillkommit genom taket exempelvis.
I din vanliga hemförsäkring finns ofta ett så kallat bortaskydd, som täcker lösöre som inte finns på hemadressen, utan någon annanstans. Det brukar gälla upp till omkring 50 000 kronor. Kolla vad som gäller i din försäkring.
Båten – måste den försäkras?
En båtförsäkring täcker både stöld av själva båten och för båttillbehör. Tänk på att inte lämna värdesaker i båten, för då kan ersättningen från försäkringen bli lägre. Även här kan man kolla upp hur mycket bortaskyddet i hemmaförsäkringen täcker.
Skydd vid jobb på distans i sommar
Många tar med sig jobbdatorn till lantstället eller till semesterorten. Då kan det vara bra att känna till att hemförsäkringen inte täcker skador eller stöld av något du inte äger, så som jobbets dator. Kanske har arbetsgivaren en försäkring för sin egendom, men det kan vara så att den endast skyddar egendom som finns på själva arbetsplatsen. Det kan vara värt att kolla om du behöver komplettera med något – eller om arbetsgivaren ser en poäng med att komplettera sitt skydd.
Fler tips
Överförsäkra dig inte – sunt förnuft gäller. Man måste inte teckna en försäkring bara för att den finns.
Börja alltid med att kolla vad din hemförsäkring täcker.
Snåla inte in på försäkringar som du faktiskt behöver, exempelvis en kompletterande reseförsäkring vid vissa semesteraktiviteter eller en båtförsäkring.
Läs på vad försäkringen innehåller – de kan skilja sig åt.
En utmärkt jämförelsesajt är Konsumenternas. se
/Frida
Ja en annan aspekt är hur fort värdet försvinner från det som man försäkrar.
En intressant aspekt är hur man värderar en skada man får ju aldrig full täckning för en skada
Men varför tar du inte upp vilka försäkringar som ingår när du betalar med kreditkort?