Hoppa till huvudinnehållet

Nordnets aktielåneprogram utbetalar över 13 miljoner

Nordnets aktielåneprogram fortsätter leverera. Idag utbetalas mer än 13 miljoner kronor till våra kunder som sparar i kapitalförsäkring och pensionsförsäkring. Utbetalningen avser första kvartalet 2021.

Aktielåneprogrammet innebär att du som sparar i kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring har möjlighet att få en extra avkastning på de aktier du väljer att investera i. Det beror på att aktierna lånas ut till andra, som i sin tur betalar en ersättning för lånet. Sedan programmet lanserades för drygt två år sedan har våra kunder fått dela på mer än 90 miljoner kronor.

Aktielåneprogrammet blev en omedelbar succé och det förbättras löpande med fler aktier och nya marknader. Idag får du ersättning för utlåning av svenska, norska, danska och finska aktier. På topplistan vid denna utbetalning hittar vi ett antal olika branscher, bland annat läkemedelsbolag, spel och skönhetsprodukter.

Aktierna som gav mest – hela listan

Hur stor utbetalningen blir för en enskild aktie beror på faktorer som utbud och efterfrågan, hur stort innehav du har och hur länge du behåller innehavet.

Du som investerat i aktier som lånas ut inom ramen för aktielåneprogrammet kommer under dagen att få en utbetalning till ditt Nordnetkonto. Logga in för att se hur mycket du får, eller aktivera pushnotiser i appen för att bli notifierad.

De aktier som gav mest under Q1 2021 är:

Bästa hälsningar,
Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Läs mer om aktielåneprogrammet här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anders
Anders
2021-04-16 08:44

Jag hoppas verkligen att kapitalförsäkringsinnehavare aktivt behöver meddela Nordnet att ni får låna ut aktier å deras räkning. I praktiken hjälper ni blankare av aktier och kan faktiskt vara till större nackdel för den kund som lånar ut aktier än vad de får tillbaka i ränta. Vad jag kan läsa mig till är att man aktivt måste säga “Nej tack” till utlåning av aktier annars sker det per automatik? Tycker det hela känns ohederligt och hoppas ni ändrar på detta förfarande illa kvickt.

C H
C H
Svara till  Anders
2021-04-17 16:56

Skärp dig, du har fel. Det finns ingen nackdel för dig utan bara extra pengar. Blankare och en effektiv marknad är något positivt (jag vågar ännu dock inte blanka själv). Skaffa en hobby

Bernt
Bernt
2021-04-16 08:51

Nordnet – hjälper blankare. Hade varit intressant att få se statistik på hur mycket de som lånade aktierna tjänade på blankningen (kanske svårt), men vad ni kan presentera är hur mycket innehavare av de aktier ni listade förlorade i avkastning pga tillbakahållen kurs av blankarna.

Jörgen
Jörgen
2021-04-16 14:59

Det borde vara olagligt att låna ut sina kunders aktier i kapitalförsäkringar till blankning utan ett aktivt ja! Mitt innehav sjönk med miljonbelopp senaste kvartalet, för det fick jag löjligt låga ca 16000kr….! Dessutom behåller Nordnet lika mkt till sig själva utan att ha ens ha tagit ngn risk alls! Uppror NU!

Ludvig
Ludvig
Svara till  Jörgen
2021-04-17 09:41

Att dina innehav sjunkit med en miljon är inte p.g.a. Nordnets utlåningsprogram eller blankare- det är fundamenta. “Blankare” kommer det alltid finnas gott om, ser man en övervärderad aktie så är det inte konstigt att tro på nedgång framför uppgång. Enda skillnaden är att istället för att ränta mot utlåning endast ska vara få förunnat stora investmentbolag så har Nordnet (och Avanza nu) demokratiserat det så att även småsparare får en del av kakan. Vad är alternativet? Att du förlorar 1 miljon kronor i kursnedgång men inte får några 16 000 tillbaka? För om du tror att det är Nordnets… Läs mer »

Jörgen
Jörgen
2021-04-16 15:11

Detta borde var olagligt att låna ut sina kunders aktier utan att de ens har gjort ett aktivt val! Vem vill frivilligt låna ut sina innehav till blankare som gör allt de kan för att värdet på ditt innehav ska minska!?? Mitt innehav sjönk med miljonbelopp sista kvartalet och för det fick jag ca futtiga 16000kr! Dessutom skor sig Nordnet på mina pengar och erhåller även de lika mkt pengar utan att ha riskerat ngt alls eller förlorat värden! Uppror NU!

lasse42
lasse42
Svara till  Jörgen
2021-04-17 14:53

Jag gillar det här.
Hur många blankare är det som går med vinst?
Mest blankade aktie den här veckan var SBB. Finns det nån här som tror att den aktien ska sjunka?

Johan
Johan
2021-04-20 08:26

”Omedelbar succé”?
För vem?
Nordnet aktiverar detta by default, är det en succé??
Den enda anledningen till många anslutna är bristfällig information att alla är med tills att man aktivt Avaktiverar.
Helt sjukt mycket pengar Nordnet tjänar på detta jämfört med din ersättning jämfört med blankningarnas påverkan på ditt innehavs återhållna utveckling.
Du har köpt aktierna för att du tror på uppgång, eller hur? Toppar kursen ”för mycket” i dina ögon så minskar du aktivt.
Den här utlåningen By Default är klart badwill för Nordnet (och Avanza, ska inte glömmas i totala debatten).

den fete
den fete
2021-05-24 14:44

ja det är ju väldigt intressant att veta när någon blankar .. det är ju en påverkan på aktiemarknaden…det finns ju möjliheter att påverka GameStop där gick blankare på pumpen.. orsaken var spel nördar med någon form av komunitet …men blankare kan ju driva kurserna..