Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Pensionsfond mars 2024

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Pensionsfond är en aktivt förvaltad blandfond som investerar i svenska och globala aktie- och räntefonder från Öhman Fonder. I denna fond skapas mervärde genom att analysera vilka tillgångsslag som för stunden har bäst möjlighet att skapa meravkastning. Fondens målsättning är att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Vad hände i mars 2024?

Marknaden

Mars var en stark månad för aktier och i synnerhet för svenska småbolag som steg cirka 7,5 procent. Svenska räntor föll omkring 20 punkter och kronan försvagades mot dollarn med drygt 3 procent. Den amerikanska centralbanken höll fast vid sitt budskap om kommande sänkningar trots att inflationen varit högre än förväntat de senaste månaderna. Riksbanken öppnade upp för möjligheten att sänka räntan redan i maj då den svenska inflationsutvecklingen har fortsatt att gå i rätt riktning. Detta besked stärkte efterfrågan på svenska småbolag som är mer konjunkturkänsliga än stora bolag. Industrikonjunkturen ser ut att ha bottnat och går nu återigen in i expansivt territorium vilket har fortsatt att gynna verkstadsbolag. Efterfrågan på företagsobligationer har varit god vilket har stärkt den allmänna riskaptiten på marknaden.

Fonden

Fonden avkastade 4,27 procent och index 3,70 procent under månaden. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen för fonden förklaras av att framför allt svenska och i synnerhet svenska småbolag haft en positiv utveckling under månaden. Relativt index har allokeringen till svenska småbolag bidragit mest positivt. Inga större förändringar är gjorda under månaden. Aktieandelen i fonden är cirka 67 procent.

Utsikter

Värderingen är ansträngd för amerikanska aktier, men är kring det historiska genomsnittet för de flesta andra regioner. Vi tror att tillverkningsindustrin har möjlighet att återhämta sig ytterligare och när dessutom den amerikanska centralbanken diskuterar räntesänkningar ger det stöd för aktiemarknader framåt.

Till fonden Nordnet Pensionsfond

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Pensionsfond.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm