Många bolag på Stockholmsbörsen både exporterar och importerar varor. Vilka är vinnarna och förlorarna på kronans snabba förstärkning mot dollarn?
I Donald Trumps tullturbulens och tillhörande skuldkris har dollarn försvagats betänkligt. Mot kronan har dollarn fallit med över 13 procent i år. Det får konsekvenser för många av våra bolag listade på Stockholmsbörsen. Några blir vinnare, och många av dessa återfinns inom detaljhandeln som gör stora inköp i dollar och säljer i kronor.
Nedan ser du exempel på några vinnare, men det fler finns.
Vinnare: |
Rusta |
Clas Ohlson |
New Wave |
För de många stora svenska exportbolagen inom industrin är en starkare krona dessvärre inte av godo, eftersom många av dem har mycket tillverkning i Sverige men försäljning i dollar. Dessutom minskar dollarintäkterna från utlandet när de omvandlas till svenska kronor och det får förstås en påverkan på vinsterna.
Förlorare: |
Volvo |
SKF |
Sandvik |
Atlas Copco |
Den svenska kronan är inte stark i ett historiskt avseende. Det handlar snarare om själva rörelsen, den snabba förstärkningen. Periodvis i januari kostade en dollar strax över 11 kronor, i skrivande stund är den nere på 9,59 kronor. Även mot euron har kronan stärkts, om än inte med lika mycket. Här är kronförstärkningen strax över 5 procent i år och en euro kostar i skrivande stund 10,88 kronor. Om kronan fortsätter att stärkas är förstås svårt att veta. Kortsiktiga valutarörelser är extremt svåra att förutspå. Men med tanke på att tullosäkerheten fortsätter, samtidigt som USA:s ekonomi riskerar att slå i skuldtaket finns skäl att tro att dollarn kan fortsätta att försvagas gentemot andra valutor. Betydande för utvecklingen blir också hur svensk ekonomi utvecklas samt svensk inflation. Om Riksbanken inte sänker räntan för att stötta svensk ekonomi, som många dock tror kan bli fallet, så finns utrymme för ytterligare förstärkning gentemot andra länder med centralbanker som sänker mer. Dessutom tycks kronan ha fått en comeback rent ryktesmässigt i en orolig omvärld där svenska statsfinanser trots allt står starka.
Det bästa man kan göra som investerare är att lyfta blicken och behålla det långsiktiga perspektivet. Svenska företag och sparare har dragit stor nytta av valutarörelserna de senaste åren, när en kronförstärkning gjort exportbolagens varor mer konkurrenskraftiga och globalfonder har gått ännu bättre än vad de annars skulle ha gjort. Nu blåser valutavinden åt andra hållet – en påminnelse om att det kan gå snabbt åt båda hållen.
/ Frida
Det är väl bra att dollarn blir billigare, då kan ju USA exportera mer. När det gäller tullarna tycker jag Trump har rätt. det borde även EU gjort mot Kina i alla fall, för de håller på att ta död på Europas bilindustri. Man säger att Kina subventionerar dessa bilar, det är lögn tror jag, Jag tror på den enormt låga lönekostnaden Kina har mot Europas som är enorma. Det är synd att man inte förklarar vad Trump håller på med. Han är affärsman och säger vi måste höja tullarna med 500 %, når han 20 % har han lyckats,… Läs mer »