Hoppa till huvudinnehållet

En stark krona – vilka bolag och branscher gynnas?

Då många bolag listade på den svenska börsen både exporterar och importerar varor, så finns det således både vinnare och förlorare på en stark krona.


Den svenska kronans styrka påverkas mycket av Riksbankens penningpolitiska beslut. Riksbanken kom idag med sitt senaste räntebesked. Enligt Riksbanken kommer räntan i Sverige vara låg ‘under en överskådlig framtid’. Utöver detta meddelade Riksbanken att, om tillfället tillåter och åtgärden väntas ha en ordentlig effekt, kan räntan åter sänkas till negativ. På presskonferensen efter räntebeskedet sa även Ingves: “Det kommer att behövas mycket stöd under en lång tid”.

En expansiv penningpolitik och ett lågt ränteläge tenderar att bidra till en svagare krona. Trots detta väntas kronan framåt att stärkas gentemot andra valutor.

Och en stark krona är Riksbankens värsta mardröm.

En variabel att tänka på som påverkas av kronan är inflationen. När kronan stärks, importeras varor till billigare priser och således pressas inflationen nedåt – något som Riksbanken självklart inte vill med tanke på inflationsmålet.

Enligt SEBs senaste rapport om den svenska kronan väntas den stärkas markant gentemot både U.S. Dollar och Euron. Den huvudsakliga anledningen till en starkare krona sägs vara de minskade ränteskillnaderna mellan Sverige och omvärlden.


Det är en ganska aggressiv prognos för den svenska kronan från SEB. Utvecklingen för kronan kommer ju självklart även påverkas utav Federal Reserves penningpolitik samt den ekonomiska utveckling i USA, som kan vara något svår att förutspå just nu givet läget med Covid-19 i landet.

Det skall synnerligen bli intressant att följa utvecklingen av den svenska kronan, och om bankernas syn framåt förändrats av dagens besked från Riksbanken.

Ta hand om er, vi hörs!
/Axel

Axel Karlsson
Active Trading Manager

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer