Hoppa till huvudinnehållet

Börsen på ny drömnivå – kan det fortsätta?

Börsen har ångat på i sällan skådad fart och i veckan nådde OMXS30 för första gången över 2500. Kan uppgången fortsätta igen och hur ska man resonera som sparare?  

All time high-noteringarna har stått som spön i backen och allt från aktier till bitcoin och guld har gått urstarkt sett både sedan årsskiftet och sedan börsen bottnade i oktober 2023.

Index i år:

Utveckling för tio stora land- och regionindex i år:

Nikkei225: 15,9 %

OMX Copenhagen: 15 %

Dow Jones Italy: 10,3 %

S&P 500: 7,3 %

CAC 40: 6,5 %

DAX: 6,3 %

OMX Stockholm PI: 4,3 %

Dow Jones Europe: 3,9 %

Dow Jones Spain: 2,7 %

FTSE: 0 %  

Index 1 år:

Tittar vi istället på utvecklingen sett på 1 år fångar vi också in den massiva vändningen och uppgången under hösten 2023. Också om vi tittar på denna period är det den japanska börsen som gått starkast.

Nikkei225: 37,9 %

S&P 500: 32,5 %

OMX Copenhagen: 29 %

Dow Jones Italy: 22,6 %

DAX: 15,4 %

OMX Stockholm 30: 14 %

Dow Jones Europe: 13,9 %

OMX Stockholm PI: 13 %

CAC 40: 11 %

Dow Jones Spain: 11 %

Smala uppgångar

Samtidigt har uppgången i många fall inte varit särskilt bred. I USA har techjättarna som bekant dragit en mycket stor del av uppgången, även om uppgången breddats de senaste månaderna vilket är ett styrketecken. Även de mindre bolagen bör ju gynnas av det faktum att amerikansk ekonomi tycks stå inför en mjuklandning, och av att en räntesänkning är nästa steg för Fed.

Här i Sverige ser vi fortfarande att jättarna drar en stor del av lasset. OMX Stockholm Financials är upp med 23 procent på ett år och OMX Stockholm Industrials med 21 procent. Large cap är upp med 14 procent, medan Small cap rentav är ned med 15 procent på ett år. Den tendensen var mycket tydlig under fjolåret men har fortsatt sedan årsskiftet.

Vi ser dock en hög riskaptit just nu, som förstås så småningom också kan komma att spilla över på de mindre bolagen. Förutsatt att det positiva sentimentet fortsätter, det vill säga.

Hur resonera nu?

Så hur ska man då resonera som sparare i det här läget? Det blir alltid lite darrigt när man har en mycket kraftig uppgång bakom sig, och det kan kännas frestande att ta hem vinster. Efter så kraftiga uppgångar bör man vara beredd på en andhämtning och en paus. Det är normalt.

Med det sagt kan man ändå påminna sig om vilka grundpremisser börsen har nu. Vi har ett inflationsfall och vi går onekligen mot ett lägre ränteläge, även om förväntningarna på räntesänkningar från Fed var lite väl höga i början av året. Marknaden förväntar sig nu med 60 procents sannolikhet en första sänkning med 25 punkter i juni från Fed.

Konjunkturmässigt ser USA ut att gå mot en mjuklandning och även på flera andra marknader verkar konjunkturen ha nått botten och man börjar se ljusningar. Det här är två viktiga faktorer, och man vill gärna se att de samverkar på rätt sätt. Helst vill vi ju ha räntesänkningar för att inflationen kommit ned som ”planerat”, inte för att man i panik måste sänka för att ekonomin är i kris konjunkturmässigt.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm