Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension november 2022

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar november 2022

Marknaden

November månad utvecklade sig väl där svenska och globala aktier steg med cirka 7 procent. Den stora vinnaren var tillväxtmarknader med Kina i spetsen. Signaler om att Kina är på väg att släppa sin noll covid-strategi hjälpte till att ingjuta förtroendet hos investerarna. Amerikanska 10-åriga statsobligationsräntor föll under månaden med cirka 30 punkter till cirka 3,5 procent. Flera tecken på att inflationen bromsar in tillsammans med ett något mer balanserat budskap från amerikanska centralbankens ordförande Powell gjorde att marknaden förväntade sig att räntehöjningscykeln är nära på att avslutas. Under månaden har dock framåtblickande tillväxtdata visat på svaghet, vilket tyder på att tillväxten är på väg att bromsa in.

Fonden

Fonden steg i värde med 3,6 procent, vilket är marginellt sämre än index som steg med 3,7 procent under månaden. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av att aktier har haft en stark utveckling under månaden. Relativt index har allokering bidragit negativt på grund av undervikt mot svenska aktier. Värdepappersvalet i svenska och globala aktier har dock bidragit positivt varför portföljen utvecklats ungefär som index. Under månaden har inga större förändringar gjorts i fonden. Andelen aktier i fonden är cirka 57 procent.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut och i synnerhet utgör amerikanska obligationer ett alternativ till aktier. Konjunkturutsikterna är negativa då tillväxttakten håller på att avta samt att amerikanska centralbanken minskar penningpolitiska stimulanser. De geopolitiska riskerna och högre pris på energi och mat gör sammantaget att ekonomin befinner sig i ett bräckligt tillstånd. Sammanfattningsvis är vi defensiva och har en undervikt mot svenska aktier och neutral vikt mot globala aktier.

Till fondenNordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm