Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension maj 2022

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om maj 2022

Marknaden

Maj månad gav blandade resultat på världens olika marknader. Svenska små bolag hade en svag månad medan tillväxtmarknader och obligationer hade en positiv utveckling. Under månaden var framför allt stockholmsbörsen väldigt svängig. Den första handelsdagen på månaden föll börsen 8 procent inom bara några minuter efter att en amerikansk storbank av misstag lagt en för stor säljorder. Någon timme senare hade i princip hela fallet återhämtats. Dock skulle det bara dröja en vecka innan börsen återigen letade sig ner mot bottennivåerna, men denna gång under normal handel. Dock återhämtade sig börsen under resten av månaden och var enbart svagt ner.

Fortsatt råder stor osäker gällande konjunkturen och inflationsutfallen i Europa och Sverige har överraskat på uppsidan vilken har fått centralbankerna att signalera en stramare penningpolitik. I Kina har det under månaden skett lättnader av de strikta nedstängningarna i Shanghai, vilket på sikt borde minska flaskhalsar i produktionsledet. Dock finns rädslan kvar för att nya fall upptäcks i någon annan storstad i landet.

Fonden

Fonden avkastade -1,11 procent och index -0,33 procent under månaden vilket är -0,78 procent relativt index. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den negativa avkastningen förklaras av att svenska aktier har haft en svag utveckling. Relativt index har både allokering och värdepappersvalet bidragit svagt negativt. Inga större förändringar i fonden är gjorda under månaden.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut sedan årsskiftet men aktier erbjuder fortsatt högre förväntad avkastning än obligationer. Konjunkturutsikterna är negativa då tillväxttakten håller på att avta och Federal Reserve minskar de penningpolitiska stimulanserna. De geopolitiska riskerna samt högre energi- och matpriser gör sammantaget att ekonomin befinner sig i ett bräckligt tillstånd. Sammantaget har vi blivit mer defensiva och har en neutral vikt mot aktier med fokus på globala stora bolag.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm