Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Så blir ISK-skatten nästa år

Nu står det klart att skatten på ISK för 2021 landar på 0,375 procent. Det är samma nivå som under 2020, och är den lägsta möjliga. Skatten är låg – men bör ändå återställas till ursprunglig nivå.

Precis som för 2020 landar ISK-skatten för 2021 på 0,375 procent. Det innebär att om du har 100 000 kronor i genomsnittligt värde på sparandet under nästa år så betalar du 375 kronor i skatt.

Så beräknas skatten

Först räknar du fram ett kapitalunderlag. Det baseras på värdet på kontot vid ingången av varje kvartal plus summan av alla insättningar under året, som sedan divideras med fyra.Kapitalunderlaget beskattas enligt modellen (statslåneräntan + 1 procentenhet).

Egentligen är det inte på 1,25 som schablonen landar. Skatten baseras på statslåneräntan per den 30 november året före det aktuella beskattningsåret. Och statslåneräntan har nu fastställts till -0,10 procent. Därefter ska vi lägga på en (1) procentenhet, och då landar vi ju på 0,9 procent.

Men regeringen införde från och med 1 januari 2018 dels en skattehöjning med 0,25 procentenheter, dels ett golv på 1,25 procent. Schablonintäkten kan alltså inte bli lägre än 1,25 procent.

0,375 är 30 procent av den schablonintäkt som tas upp från kapitalunderlaget. Ditt underlag multipliceras med 1,25 procent och sedan betalar du 30 procent skatt på det.

För att på ett mycket enkelt sätt räkna ut vad du tror att du kommer att få betala i ISK-skatt för 2021 så kan du anta hur stort värdet på ditt kapital i snitt kommer att vara nästa år och sedan multiplicera den summan med0,00375.

Är ISK fortfarande så “skattegynnat”?

Skatten är låg, och det beror alltså på att statslåneräntan är låg. Det är ju en faktor som är föränderlig och som därför inte bör vara ett argument för att höja skatten så som gjordes 2018. Ett annat argument var att ISK är för “de rika”. Vilket ju inte stämmer. En koll bland Nordnets kunder visar att medianbehållningen på ett ISK är 33 500 kronor. Långt ifrån flera miljoner alltså.

En annan faktor att ha i åtanke är att skatten tas ut på hela kapitalet, och det oavsett om kapitalet har ökat eller minskat i värde. Sedan ISK infördes har vi i princip nästan bara haft goda börsår, och även 2020 slutar ju väl. Men i ett sämre börsläge kommer beskattningen av ISK inte framstå som så förmånlig som den ibland framställs. Jag anser att skatten på ISK bör återställas till ursprungliga nivåer.

Regeringen började tala om höjd kapitalskatt igen under våren 2019. Vi startade då kampanjen #svaraomISK och krävde klarspråk från politikerna.

I februari försökte vi få svar från regeringen och C och L (som ingår i januariöverenskommelsen) på om man med “höjd kapitalskatt” avsåg en tredje höjning på ISK, under hashtaggen #svaraomisk .

Till slut fick vi faktiskt svar. Per Bolund svarade i vår egen Sparpodden att nej, det kommer inte att bli någon höjd skatt på ISK.

Ändå tycks beskattningen av ISK hela tiden ligga i farozonen för en höjning. Det talas i svepande ordalag om att “de rika måste bidra” och att man ser en höjd skatt på kapital framför sig. Hittills tycks detta mest ha gällt andra områden än ISK.

Tur är väl det. Vi behöver uppmuntra sparande på ISK mer – inte mindre. Samtidigt som flera av oss kan behöva komplettera vår pension med ett privat sparande så höjer man skattren på det konto där de allra flesta pensionssparar, man slopade avdraget för privat pensionssparande samtidigt som ränteavdraget finns kvar i sin nuvarande form. Vad sänder det för signal? Vi uppmuntras helt enkelt att låna mer, medan det här med sparande inte anses vara så viktigt. Det är djupt olyckligt.

ISK eller KF?

Trots skattehöjningar i två omgångar är ISK dock fortfarande ett bra val för sparande i aktier eller aktiefonder. Däremot är ISK numera ett sämre alternativ för lågrisksparande i till exempel korträntefonder. Schablonbeskattat sparande är överlägset sparformer där konventionell skatt tas ut, men jag tycker personligen att KF har ett antal fördelar; du kan ange förmånstagare i barnsparandet och pensionsuttag är lättare att administrera. Däremot har ju ISK fördelen att du själv äger aktierna, och för många är det viktigt.

Kolla in vilken sparform som passar dig bäst här:

Dessutom finns inte de problem med deltagande i vissa IPO:s, som finns i ISK. Men det är problem Nordnet fortsätter jobba för att de ska lösas. Vi har fört dialoger med flera partier för att få till en ändring i lagtexten som möjliggör deltagande för alla IPO:s också för ISK-innehavare. Tidigare i höst kom inte mindre än tre partier med motioner som på olika sätt föreslog förändringar för att åtgärda problemet.

ISK är en folklig sparform som fått brett genomslag som vi måste värna om.

Vilken sparform väljer du?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-27 04:56

Läste att ” återbetalningsskydd ” i en KF kan tas bort.

Menas då det Riskskydd som man betalar årligen i en KF ?
Och det beloppet blir förbjudande högt när det gäller en KF ägare som är 80 år och som vill sätta in en yngre förmånstagare. (inte barn)

Vänligen
Kami

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm