Hoppa till huvudinnehållet

AI har blivit en fråga för såväl börsen som storpolitiken

Flera börsbolag har börjat anpassa sig för en ny framtid där AI står i fokus. Förutom att driva aktiekurser har teknologin även blivit en fråga för storpolitiken.

Artificiell intelligens, AI, har fått allt större utrymme i media och näringslivet den senaste tiden. Frågan om den nya teknologins betydelse debatteras brett i samhället, men redan nu går det att säga att AI kommer förändra världen på något vis.

På börsen har det skapats en optimism kring tekniken och flera aktier har utvecklats starkt på trenden.

“Även om vi inte vet den fulla effekten eller exakt i vilken takt AI kommer att förändra vår verksamhet – eller hur det kommer att påverka samhället i stort – är vi helt övertygade om att konsekvenserna kommer att bli extraordinära och kanske lika omvälvande som några av de stora tekniska uppfinningarna under de senaste hundra åren.”

Det skrev den stora investmentbanken JP Morgans mångårige vd Jamie Dimon i sitt årliga brev till bankens aktieägare förra veckan.

Huvudtesen med AI är att tekniken ska förenkla för oss människor i vardagen. Samtidigt ser många bolag ekonomiska fördelar med tekniken, vilket gett kraftiga utväxlingar på börsen.

Under veckan kom UBS med en ny analys där de höjde prognosen för indexet MSCI AC World och tror att det avslutar året på 800 punkter (gamla prognosen var 750). I motiveringen till höjningen fanns att AI väntas driva produktivitet och vinster högre.

Det går även att se på amerikanska teknikbolaget Nvidia som utvecklar grafikkort och processorer. Bolaget har haft en kraftfull utveckling den senaste tiden eftersom deras produkter används inom AI. Bara i år har kursen stigit med över 76 procent.

En intressant punkt att titta på när det kommer till Nvidia är deras affärsområde Data Center som utvecklar AI-chip som används för servrar. I senaste delårsrapporten omsatte affärsområdet 18,4 miljarder dollar, vilket motsvarade en ökning på 409 procent.

Under samma period omsatte hela Nvidia 22,1 miljarder dollar, vilket betyder att Data Center står för en klar majoritet av omsättningen.

Men AI har även blivit en politisk fråga. Det går exempelvis att se i den försämrade relationen mellan USA och Kina.

Många avancerade produkter som används för AI-tekniken utvecklas i USA (bland annat ovan nämnda Nvidia). Sedan en tid tillbaka har USA begränsat Kinas tillgång till teknologin genom olika former av handelshinder för att kunna behålla sin teknologiska fördel.

Intressant är att flera amerikanska bolag fortsätter leverera chip till kinesiska företag och tjänar en del pengar på det. Förutom Nvidia har även AMD och Intel försökt kringgå subventionerna för att kunna fortsätta leverera sina produkter till Kina. Det sker bland annat genom att företagen levererar modifierade chip ämnade för den kinesiska marknaden.

Ett annat sätt Intel lyckas kringgå sanktionerna genom är att bolaget har licens på att sälja sina chip till det kinesiska bolaget Huawei. Licensen utfärdades under förre presidenten Donald Trumps tid i Vita huset, och i mars kom nyheten att bolaget fortsatt får sälja till Huawei trots försök att stoppa det.

Förra veckan kom dock nyheten att den kinesiska regeringen vill att de inhemska bolagen till 2027 ska ha fasat ut utländska halvledare som är viktiga i deras nätverk. Enligt Wall Street Journal kommer beslutet främst att slå mot Intel och AMD.

Värt att lägga till är att det taiwanesiska bolaget Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) står för produktionen åt flera bolag som tillverkar chip för AI – bland annat Nvidia. Fabrikerna är lokaliserade i Taiwan, vilket står under flera hot om invasion från just Kina.

Vad resultatet blir får vi se längre fram. Men redan nu går det att säga att AI är en så pass viktig fråga att världens två största ekonomier försöker hålla tekniken ifrån varandra.

Det går i alla fall att med säkerhet säga att teknologin är här för att stanna och att det blir en allt större fråga för företag som vill öka sina vinster.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm