Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna du skulle haft hittills i år

Stockholmsbörsens OMXS30-index har hittills i år ökat 5 procent och det bredare OMXSPI-indexet 6 procent efter en rapportsäsong som fått storbolagsindexet att nå all-time-high. Finwire har gjort en genomgång över vilka aktier som haft bäst utveckling på Stockholmsbörsens olika listor.

I USA går uppfattningarna isär när den första räntesänkningen kommer. Kärninflationen Core PCE tangerar förväntningarna men faller inte längre. För Sveriges del fortsätter inflationstakten att mattas av men inte lika snabbt som väntat. Osäkerheten är fortsatt stor när Europeiska Centralbanken och Riksbanken kommer att justera styrräntan nedåt, men vissa – däribland ECB-ledamoten Robert Holzmann – bedömer att ECB skulle kunna sänka styrräntan före den amerikanska centralbanken då den europeiska ekonomin växer långsammare än sin amerikanska motsvarighet. Fortsatt är arbetsmarknaden, löne- och prisutvecklingen i fokus.

I USA har börsuppgången letts av AI-sektorn och de sju största bolagen, “the magnificent seven”.

För svensk del är det sektorerna fordon och reservdelar som har gått bäst med en uppgång på 16 procent, följt av livsmedel som avancerat 12 procent och därmed överpresterat index. Sänkena på Stockholmsbörsen är sektorerna kraftförsörjning och energi som retirerat 12 respektive 6 procent.

Vinnare på Large Cap är Traton och Saab följt av Lundin Mining med ökningar på 60 och 57 respektive 40 procent. Även Hemnet har gått starkt under första kvartalet och klättrat 40 procent.

Fordontstillverkaren Traton har gått starkt efter delårsrapporten i början av mars som visade ett bättre resultat än väntat. Samtidigt var guidningen för helåret 2024 bättre än vad analytikerna förutspått. Analytikerkåren har också höjt sina estimat för rörelseresultatet, både för i år och nästa år, enligt data från Factset. Nyligen gick Traton vidare med sammanslagningen av utvecklingsavdelningarna för svenska Scania och tyska MAN. Traton består av Scania, MAN, Navistar och Volkswagen Truck and Bus.

Den svenska försvarstillverkaren Saab har fortsatt att få ordrar i takt med att Rysslands krig i Ukraina fortsätter. Nyligen gick bolaget ut med att de ska bygga en vapenfabrik i USA. Smolk i glädjebägaren var dock beskedet att Saab snuvades på ett nederländskt ubåts-kontrakt värt 2,5 miljarder dollar, ett kontrakt som istället franska Naval Group fick. Saab har också varit uppe på den politiska agendan då den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) önskat att svenska staten ska gå in som ägare i bolaget, bland annat för att möta ett generationsskifte i Wallenbergsfären som är huvudägare i Saab.

Lundin Mining har gynnats av ett stigande kopparpris som har fått stöd av högre kinesiskt inköpschefsindex än väntat för tillverkningsindustrin. Samtidigt stärks sentimentet av oro för ett knappare utbud av kopparkoncentrat, vilket satt sina spår hos kinesiska smältverk som enligt rapporter planerar att minska sin produktion. Kopparpriset tog ny fart efter påskhelgen och handlas återigen över 9 000 dollar per ton.

Hemnet har rusat på den iskalla bostadsmarknaden. För ett par år sedan fick bolaget konkurrens i form av plattformar som skulle utmana genom att fånga “förmarknaden”. En genomgång av DI visade att det har varit en brutal utrensning bland dessa uppstickare och idag är det endast Norban som är kvar. I den senaste kvartalsrapporten ökade genomsnittsintäkten med 46 procent och vinsten kom in en bra bit över analytikernas förväntningar. Flera nyckelpersoner har dock sålt aktier i bolaget i början av året. Däribland två styrelseledamöter för 6,3 miljoner respektive 2,9 miljoner kronor. En enkät som Hemnet genomförde i början av mars visade att 40 procent av de svarande tror att priserna på bostäder i Sverige kommer att öka de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 4 procent från februarimätningen. Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg säger att bostadsköpare blir allt mer övertygade om att högre priser ligger i korten.

Vinnare och förlorare på mindre listor:

Vinnarlistan bland mid cap-bolagen toppas av Itab, CTT Systems och Byggfakta med uppgångar på 73, 43 respektive 42 procent. Även Coinshares har gått bra med en uppgång på 41 procent.

Hos Small cap-bolagen har Ascelia Pharma haft bäst utveckling, följt av Irlab Therapeutics och Precise med uppgångar på 162, 105 respektive 83 procent.

*) Avstämningen gjordes klockan 11, den 3 april.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2024-04-08 09:57

Varför inte föreslå vapen produktion som en lovande investeringar
Förutom Putins lekstuga har vi ett häftigt krig i för ortenatena Sen om det är ett gäng krig eller religiöst krig mot islam är ju okänt

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm