Hoppa till huvudinnehållet

En bred aktiefond med en möjlighet till meravkastning

I slutet av förra året utsågs Nordnet Global Index 125 ”Årets turbofond” av Privata Affärer, och tusentals sparare i hela Norden har investerat i fonden. Här berättar fondens förvaltare Henrik Wiklund mer om hur fonden kom till, hur det egentligen fungerar med hävstång i en fond och vilken typ av sparare den passar.

Hej Henrik! Kan du berätta lite om hur den här fonden kom till?

Vi identifierade en efterfrågan hos våra kunder för en brett investerande aktiefond med en möjlighet till meravkastning och då särskilt för långsiktigt sparande. Vi kom också fram till att dylika fonder inte fanns i så stor utsträckning tillgängliga för vanliga sparare och i synnerhet inte i kombination med låga avgifter. Vi började därför tillsammans inom Nordnet att se över olika alternativ. Vi kom fram till att utifrån vår populära fond Nordnet Global Index 125 ta fram en ny fond som baserar sig på samma index men att vi bygger på med 25% i exponering eller hävstång som det även kallas.

För vem kan denna fond vara lämplig för?

För de kunder som har ett långsiktigt sparande, till exempel till pension, och önskar en global aktieexponering med möjlighet till meravkastning. Således kan det, för sparare som är beredd att ta en något högre risk, att växla om ett sparande eller en del av ett sparande i en vanlig aktieindexfond med global inriktning till Nordnet Global Index 125. Eller varför inte komma i gång med ett långsiktigt sparande via ett automatiskt månadssparande? Att investera regelbundet, till exempel via månadssparande, gör också att risken för att råka investera när börsen är på topp minskar – att försöka tima marknadsrörelser är svårt men med ett månadssparande under lång tid ökar sannolikheten för en god avkastning.

Hur fungerar hävstången i fonden?

Fonden följer ett hävstångsindex som utgår ifrån ett brett och väldiversifierat globalt aktieindex (MSCI World ESG Leaders NTR) och motsvarar 125 procent i exponering vilket också gör att fondens utveckling svänger mer – både i upp- och nedgång. Fondens hävstång återställs en gång per månad vilket innebär att exponeringen kan vara högre eller lägre än 125 procent beroende på hur marknaden utvecklar sig under en månad. Hävstången bedöms under de flesta typer av marknadsrörelser att kunna variera i ett spann mellan 120 till 130 procent under en månad.

Tack för pratstunden Henrik!

Tack för att jag fick vara med och berätta om vår nya fond – Nordnet Global Index 125! Fonden har rönt ett stort intresse bland Nordnets kunder och det känns mycket inspirerande att vi kan erbjuda ett attraktivt sparerbjudande i kombination med låga avgifter.

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Sparande i produkter med hävstång innebär ökad avkastningspotential, men också ökad risk och större nedgång vid perioder av negativ marknadsutveckling. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
John silver
John silver
2024-02-09 12:02

Vad är kostnaden per år

Andreas, Nordnet
Andreas, Nordnet
Svara till  John silver
2024-02-09 14:21

Hej,

Den årliga avgiften är 0,40% för denna fond.

MVH/
Andreas, Nordnet

Den fete
Den fete
2024-02-08 18:44

Ja det var intressant slog fonden index..
En lågkonjunkturen knackar på dörren

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm