Hoppa till huvudinnehållet

Bratt: Efter vår kritik – politikerna vill #fixaISK!

Nu äntligen händer det grejer i frågan om ISK-regelverket. Tre riksdagspartier har lämnat in motioner för att få till stånd en förändring som möjliggör deltagande i alla typer av börsnoteringar för ISK-innehavare.

Som jag har skrivit om här på bloggen tidigare försöker Nordnet få till stånd en långsiktig lösning på de problem som finns för ISK-innehavare vad gäller vissa börsnoteringar. Det handlar om att ISK-innehavare utestängs från börsnoteringar där både befintliga och nyemitterade aktier ingår. Lagtexten är helt enkelt skriven så att den räknar upp tillgångar som är tillåtna att föra in på ISK i samband med en emission, och i denna “uppräkning” ingår inte befintliga aktier.

Se filmen, som jag innan sommaren skickade till alla ledamöter i riksdagens finansutskott, där jag på en minut berättar om problemet:

Jag har haft en dialog med flera politiska partier och fått positiva signaler. Men nu, äntligen, börjar det röra på sig ordentligt! Tre riksdagspartier alla har lämnat in motioner för att få till stånd en förändring och lösa problemet.

Såväl Kristdemokraterna som Liberalerna och Sverigedemokraterna har alla lämnat in motioner i frågan.

Kristdemokraternas Jakob Forssmeds motion här.

Liberalernas Mats Perssons motion här.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedts motion här.

Kristdemokraterna har meddelat att man tycker att detta är en så pass angelägen fråga att man gjort det till en kommittémotion, vilket innebär att man kommer att följa upp den skarpt i finansutskottet. Liberalerna i sin tur vill se en snabbutredning i frågan. Sverigedemokraterna vill se ett tillägg i lagtexten så man kan lösa problemet. Därtill har jag fått positiva signaler från ytterligare partier.

Det här gör att jag har mycket stora förhoppningar om att en förändring som möjliggör deltagande i alla börsnoteringar för ISK-innehavare kommer till stånd. Tre partier har tydliggjort sina ståndpunkter, men jag kan inte se att det här blir en partipolitisk strid av något slag. Frågan är helt opolitisk, det handlar om en miss som ska rättas till. Det kostar ingenting och kräver ingen stor ansträngning från politikernas sida, men en förändring skulle göra stor skillnad för spararna.

Därför hoppas jag nu att finansutskottet samlar sig kring frågan och uppmanar regeringen att få till stånd ett lagförslag, om regeringen inte själv tar det initiativet.

Nu kan vi börja hoppas på ett moderniserat ISK på riktigt! Vill du vara med i vår kampanj för att uppdatera ISK, så att sparformen är att räkna med även i framtiden, så dela gärna dina tankar på sociala medier under hashtaggen #fixaISK.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm