Hoppa till huvudinnehållet

Så har Private Banking-kunderna agerat hittills i år

Banker, investmentbolag och amerikansk tech. Det är valen Nordnets Private Banking-kunder gjort hittills under 2024.

När vi tittar på Private Banking-kundernas aktieval är en slutsats vi kan dra att de i något högre utsträckning präglas av stabilitet, jämfört med om vi tittar på spararkollektivet hos Nordnet Sverige som helhet.

Bland de mest ägda aktierna bland Private Banking-kunderna hittar vi exempelvis ett defensivt val som Astrazeneca, medan den aktien inte finns med på listan över de mest ägda aktierna när vi tittar på samtliga kunder. Däremot finns där krisande SBB, en aktie som inte finns med på Private Banking-kundernas topplista.

Stabilitet, lönsamhet och utdelningar i präglar Private Banking-kundernas val. Kanske kan det ha att göra med att många som har hunnit spara ihop ett visst kapital av naturliga skäl är lite äldre och så att säga därmed kanske har ”varit med förr”? Man vet att lönsamma stabila bolag ger en bra grund att stå på, och att det är lättare än man kanske först tror att bränna sig i högrisk-aktier.

Mest nettoköpta aktier Nordnet Sveriges Private Banking-kunder hittills under 2024:

1.Handelsbanken

2. AB Volvo

3.Nibe

4.Investor

5. Essity

6. Novo Nordisk

7. Boliden

8. Betsson

9. Nvidia

10. Microsoft

Volvo har länge varit ett populärt val bland Nordnets Private Banking-kunder, och i senaste rapporten visade bolaget att man klarar att hålla uppe marginalerna. Dessutom är Volvo ett populärt ”utdelningscase”. Volvo är både den andra mest nettoköpta aktien under 2024 samt den andra mest ägda just nu bland Private Banking-kunderna.

Intressant att se är också att Private Banking-kunderna satsar på utländska ångvältar som AI-hajpens absoluta vinnare Nvidia och Microsoft och danska läkemedelsjätten Novo Nordisk. De rider alla på strukturella trender, AI och ökad förekomst av välfärdssjukdomar, och har gått som tåget på börsen. Det är ett tåg man inte vill missa.

Mest nettosålda

Mest nettosålda aktier Nordnet Sveriges Private Banking-kunder hittills under 2024:

1. Hexagon

2. Ericsson

3. Scandic Hotels Group

4. Fortnox

5. Neobo

6. Orrön Energy

7. SAS

8. Stora Enso

9. Hexatronic

10. Mips

Private Banking-kunderna tycks ha lyssnat på den omtalade blankarfirman Viceroy, som gick till attack mot Hexagon under förra året. Aktien är den mest nettosålda hittills i år bland private banking-kunderna.

Inte heller tror man på Ericsson, som ju faktiskt slog till med en vinstskräll i första kvartalet tack vare en engångspost och bättre utveckling för nätverksdelen, vilket fick aktien att lyfta. Det fick Private Banking-kunderna att göra vinsthemtagningar.

Mest ägda aktierna

Mest ägda aktier just nu av Nordnet Sveriges Private Banking-kunder:

  1. Investor
  2. AB Volvo
  3. Handelsbanken
  4. Swedbank
  5. SEB
  6. Nibe
  7. Nordea
  8. H&M
  9. Astrazeneca
  10. Ericsson

Investor fortsätter att vara aktien i privatspararnas basgarderob. Den är på ett sätt att likna vid en Sverigefond och många fortsätter att öka på i Investor månad efter månad. Värt att vara uppmärksam på är dock att rabatten minskat i aktien jämfört med det historiska snittet.

Private Banking-kunderna satsar också på att äga mycket storbank. Storbankerna är högutdelare vilket förstås lockar, samtidigt som det högre ränteläget har ökat bankernas intjäningsförmåga. Men kanske går man också enligt devisen ”är du bankkund – äg också banken själv”.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Monica
Monica
2024-05-27 13:24

Vad är private banking kund för något?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm