Hoppa till huvudinnehållet

Varför hållbara investeringar gör skillnad

Senaste veckorna har hållbarhet med etik och jämställdhet varit högt upp på agendan med tanke på Trumps senaste utspel. Många av oss, inkl. Mr Trump himself lever nog i tron att effekten av vårt agerande för att stoppa t ex klimatförändringarna sker under så långa tidsperspektiv att det ändå knappt spelar någon roll, vilket vi ska motbevisa i det här inlägget.

Vi har hållit event på temat kring hållbara investeringar med flera fondbolag, Världsnaturfonden WWF och med Morningstar (se inspelning här), beskrivit hur hållbarhet kan skapa överavkastning för företago ch nu ska vi också förklara varför ditt agerande verkligen kan göra skillnad.

WWF Världsnaturfondens Living Planet Report

Under senhösten deltog jag på WWF Världsnaturfondens rapportsläpp av deras Living Planet Report. Jag lyssnade då till bl a miljöforskaren Johan Rockströms – som också är med i dokumentären Before the Flood – intressanta presentation. Johan jobbar på Stockholm Resilience Center, som en av Sommarpratarna i P1 är han en Hans Rosling-liknande presentatör – från industrialismens start med ångmotorns uppfinning tog Johan med oss på en resa med människans utveckling genom årtiondena fram till idag. Han visade på hur vi har kommit att påverka jorden – från att vara en liten värld på en stor planet, till en stor värld på en liten planet.

De planetära gränserna

Living Planet report visar bl a trenderna för den biologiska mångfalden och vårt ekologiska fotavtryck. I 2016 års upplaga har de inkluderat ett avsnitt kring de planetära gränserna**. Det är ett arbete som bl a Johan Rockström och Stockholm Resilience Center arbetat med en längre tid och baseras på vår kontinuerligt växande förståelse för funktionerna och motståndskraften för vårt globala ekosystem som innefattar att man nu på en planetär nivå kan visa på kopplingen mellan vårt agerande och globala klimatförändringar.

Dessa förändringar kan man koppla till ett antal fastslagna planetära gränser som anses vara nycklar att förhålla sig till för en välfungerande planet. Ramverket är användbart för att illustrera just riskerna av människans påverkan på vår planet genom våra konsumtions- och produktionsmönster. Och varför är det då viktigt? Jo, för att det specificerar kritiska gränser för viktiga ”jordsystemsprocesser” (se nedan) där inom det s k safe operating space samhällen kan utvecklas och frodas!

Idag kan vi se att mänsklig påverkan har resulterat i att vi är kraftigt förbi det hållbara stadiet inom flera av dessa områden (röd färg). Om dessa omständigheter blir gällande för länge, kommer det resultera i bestående oacceptabla förändringar för jordens klimat och resurser vi är så beroende av.

Vi ser redan effekter inom ett par av de här områdena, vilket går att läsa mer om i t ex Living Planet Report. Det finns dock ljuspunkter, t ex den del ovan för Stratosfärisk ozonminskning som tidigare legat i riskzonen, men som efter att världen agerat på olika sätt (läs teknologiutveckling, lagar och förordningar, etc.) nu lyckats ta oss tillbaka till en hållbar nivå för detta system.

Jordens status idag

Vad säger då Johan Rockström med kollegor kring statusen för planeten jorden just nu? Kan vi uppnå någon förändring och i så fall inom vilken tidshorisont? Faktum är att över 10 000 år av relativ temperaturstabilitet på jorden har de senaste 70 åren kraftigt åsidosatts av mänsklig påverkan. Vi befinner oss nu i en situation där jorden är på en tydligt ohållbar bana och där vi enligt många gått in i en ny geologisk fas kallad Antropocen.

Definitionen av Antropocen som epok är att vi människor har blivit en global förändringskraft på planetarisk skala, där vår påverkan överträffar omfattningen och frekvensen av naturliga förändringar på planeten. Kommande 50-100 år beskrivs därför som de absolut viktigaste som kommer att definiera jordens utveckling de kommande 10 000 åren***. Hur jorden kommer te sig i framtiden är därför högst relevant för vårt agerande idag.

Sveriges ”klimatavtryck”

Sverige är ett framgångsland när det kommer till hållbarhet. I en färsk studie som mäter ett lands konkurrenskraft genom ett antal hållbarhetsfaktorer såsom natur-, intellektuellt, och socialt kapital, samt resurseffektivitet och ledarskap/styrning (governance) ligger vi i topp tillsammans med tre andra Skandinaviska länder för femte året i rad.

Samtidigt är vi fortfarande ett av de länder i världen som har högst ”klimatavtryck” per capita baserat på bl a konsumtionsvanor och hur vi äter. Om alla på jorden skulle ta efter vår konsumtion, så motsvarar det svenska fotavtrycket nu 4,2 planeter.* I bilderna nedan visas vårt avtryck i relation till andra länder i världen. Som ni kan se så påverkar vår livsstil de globala utsläppen i högsta grad, och även om vi är en av de mest välutvecklade ekonomierna på jorden, så finns det fortfarande mycket att göra.

Ekologiska fotavtryck per capita och land i globala hektar 2012.*

Before the Flood

Dokumentären Before the Flood, är en film alla borde se. Skådespelaren Leonardo DiCaprio som numer också är FNs ”Messenger of Piece” tar oss med på en resa i klimatförändringarnas tecken, där får vi bevis på de tydliga och ofta mycket förödande effekter klimatförändringarna har på vår jord, både på kort och lång sikt. Det som presenteras här under ca 2 timmar är resultatet av tusentals timmars arbete från tusentals forskare och andra aktörer världen över och budskapet är tydligt – klimatförändringarna är högst verkliga, de sker ’as we speak’ och vissa saker kommer definitivt att förändras, men, det finns hopp där mänskligheten tillsammans kan vända denna negativa trend till att nå en långsiktigt hållbar värld för oss alla. Och, att det här är en otrolig affärsmöjlighet för dem som är villiga att lyssna och förstå potentialen i den här omställningen.

Vh,

Rickard

* http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/living-planet-report/1672817-tva-tredjedelar-av-planetens-ryggradsdjur-riskerar-att-forsvinna-till-2020?utm_source=Facebook%20SE&utm_content=Living-planet-report-2016&utm_campaign=WWF%20FACEBOOK
** http://www.stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html
***http://e360.yale.edu/feature/one_scientists_hopeful_view_on_how_to_repair_the_planet/2913/

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer