Hoppa till huvudinnehållet

Högtryck för nyemissioner trots god börsutveckling

Efter en stark utveckling under november och december i fjol följde en mindre nedgång i januari i år och därefter fina uppgångar i februari och första hälften av mars.

Den goda börsutvecklingen har dock inte släckt börsbolagens kapitalbehov. Det är fortsatt högtryck med nyemissioner på Stockholmsbörsen och de mindre marknadsplatserna även i år, precis som det var under hela fjolåret.

Finwire har gått igenom databasen och kommenterar de största och mest intressanta företrädesemissionerna.

MånadAntal företrädesemissioner
Januari22
Februari14
Mars18
April13
Totalt67

Tabellen ovan är uppdaterad per den 14 mars. Underlaget är det drygt tusen bolag som är noterade på Nasdaq Stockholm, First North, Spotlight Stock Market och NGM. Databasen uppdateras dagligen i takt med att ny information inkommer. Avgörande för vilken månad som företrädesemissionen placeras under är x-dagen, när aktien handlas exklusive teckningsrätt. Databasen omfattar inte riktade nyemissioner.

Krisdrabbade Viaplay Group står för årets hittills mest omtalade räddningsauktion. Aktien handlades exklusive teckningsrätt den 16 januari. Villkoren var 11:1, vilket innebär att en befintlig aktie gav rätt att teckna elva nya aktier till teckningskursen 1 krona per aktie. Företrädesemissionen tecknades till 159 procent och blev därmed rejält övertecknad.

Viaplays refinanseringsprogram, som bestod av flera delar, var slutfört den 9 februari. Programmet omfattade en kapitalanskaffning om 4,0 miljarder kronor, bestående av en riktad nyemission om 3,1 miljarder kronor och en företrädesemission om 0,9 miljarder kronor, en nedskrivning av befintliga skuldförpliktelser om 2,0 miljarder kronor, varav 0,5 miljarder kronor har omvandlats till aktier en ändring och förlängning av befintliga bank- och obligationsåtaganden om totalt 14,6 miljarder kronor. Antalet utestående aktier i Viaplay ökade från 79,12 miljoner till 4,58 miljarder aktier. Aktien har på ett år rasat i kurs med 98,8 procent.

Forskningsbolaget Saniona har genomfört en företrädesemission av units. Aktien handlades exklusive uniträtt den 17 januari. Villkoren var 16:15, innebärande att 15 befintliga aktier gav rätt att teckna 16 nya aktier till teckningskursen 2,06 kronor per aktie. Erbjudandet tecknades till 63 procent, innebärande att bolaget fick in 89 miljoner kronor av den önskade emissionsvolymen på 140 miljoner kronor.

Bostadsutvecklaren Bonava har genomfört en företrädesemission på 1,05 miljarder kronor. Aktien handlades exklusive teckningsrätt den 8 februari. Villkoren var 2:1, innebärande att en befintlig aktie gav rätt att teckna två nya aktier till teckningskursen 4,90 kronor per aktie. Företrädesemissionen tecknades till knappt 170 procent och blev därmed kraftigt övertecknad.

Bioteknikbolaget Xbrane Biopharma genomför en företrädesemission av units på intialt 343 miljoner kronor. Aktien handlades exklusive uniträtt den 23 februari. Villkoren är 50:1, innebärande att en befintlig aktie ger rätt att teckna 50 nya aktier till teckningskursen 23 öre per aktie. Det innebär därmed en enorm ökning i antalet utestående aktier i bolaget. Xbrane emitterar även teckningsoptioner TO1 som kan utnyttjas i december 2024 för att teckna aktier i bolaget. Sista teckningsdag var den 13 mars och utfallet var inte känt när denna text skrevs.

Eyetrackingbolaget Tobii tar in 300 miljoner kronor i en företrädesemission som är helt täckt av tecknings- och garantiåtaganden. Aktien handlas exklusive teckningsrätt den 13 mars och teckningstiden löper från 18 mars till 2 april. Emissionsvillkoren är 6:5, innebärande att fem befintliga aktier ger rätt att teckna sex nya aktier till teckningskursen 2,36 kronor per aktie. Syftet med kapitaltilllskottet är att bidra till finanseringen av förvärvet av Autosense som aviserades i december i fjol.

Veterinärbolaget Vimian genomför en företrädesemission på 1,63 miljarder kronor. Villkoren är 1:7, innebärande att sju befintliga aktier ger rätt att teckna en nyemitterad aktie till teckningskursen 25 kronor per aktie. Emissionen är säkrad till 92 procent genom teckningsåtaganden och garantiåtaganden. Aktien handlas den 14 mars exklusive teckningsrätt och teckningstiden löper från 19 mars till 3 april. Syftet med kapitaltillskottet är att kunna genomföra förvärv. Vimian noterades på First North i juni 2021 och bolagets ambition är att flytta till Nasdaq Stockholm under 2024.

Köksbolaget Nobia ska genomföra en företrädesemission på 1,25 miljarder kronor. Kapitaltillskottet ska användas till att finansiera återstående investeringar i Jönköpingsfabriken och att stärka balansräkningen. Emissionen är helt garanterad av storägarna Nordstjernan, If Skadeförsäkring och Fjärde AP-fonden. Aktien kommer handlas exklusive teckningsrätt den 27 mars. Emissionsvillkoren är ännu inte publicerade. Aktien handlas den 27 mars exklusive teckningsrätt och teckningstiden löper från 3 april till 17 april. Bolaget har i dagsläget ett börsvärde på 1,3 miljarder kronor.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides aviserade den 13 mars att bolaget ska genomföra en företrädesemission på 300 miljoner kronor som är fullt garanterad av storägarna. Emissionsvillkoren har dock inte publicerats. Aktien kommer handlas exklusive teckningsrätt den 16 april och teckningstiden löper från 19 april till 3 maj. Bolaget har i skrivande stund ett börsvärde på 460 miljoner kronor.

Sammanställningen ovan visar på 67 företrädesemissioner i databasen som genomförts eller aviserats hittills i år. Det mesta på att antalet företrädesemissionerna kommer fortsätta rulla på i oförminskad takt under 2024. Det är flera hundra noterade bolag som går med förluster och löpande behöver fylla på kassan. De tuffare tiderna för många bolag att få in nytt kapital har också märkts i att fem noterade bolag redan har gått i konkurs i år. Konkurserna gäller Learning 2 Sleep, Aventura, Renewcall, Calmark och Willak.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm