Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket behöver du spara för att kunna leva på utdelningar

Ibland får jag frågan hur mycket kapital man måste ha för att kunna leva på utdelningar eller på avkastningen. Det trista svaret är ”det beror på”. Men här har jag gjort några uträkningar som kan ge en fingervisning.

Det första man behöver göra är att ställa sig frågan vad ”ekonomiskt oberoende” eller ”frihet” innebär för dig? På vilket sätt vill du kunna leva på utdelningar eller på avkastningen? Vilken livsstil vill du kunna ha, dels under sparandetiden men också sedan under uttagstiden?

När jag pratar med personer som nått ekonomisk frihet, i betydelsen att de inte har någon löneinkomst utan istället lever av avkastningen på sitt kapital, betonar nästan alla vikten av att jobba med sina kostnader. Själva placeringarna och investeringarna är en del, men att försöka få ned sina fasta kostnader så mycket som möjligt är minst lika viktigt. På så sätt kan man dels öka sparandet under spartiden, men också nå en nivå där man kan anse sig kunna leva på en viss (lägre?) inkomst från kapitalet varje månad.

Hur mycket kapital behöver man då för att kunna leva på utdelningar?

När du definierat vilket liv du vill kunna leva så kanske du har fått ett hum om hur mycket kapital du anser dig behöva varje månad för dina levnadsomkostnader.

Om vi leker med tanken att du anser dig kunna leva på 25000 kronor varje månad, så multiplicerar vi det beloppet med 12 för att få årskostnaden. 300000 kronor varje år blir då vad vi har att jobba med.

Därefter gäller det att anta en realistisk nivå på den direktavkastning du antar att dina utdelningsaktier kommer att kunna ge. Direktavkastningen är alltså utdelningen i förhållande till aktiepriset, och anges i procent. Om utdelningen är 5 kronor och aktiens pris är 100 kronor, så får vi en direktavkastning på 5 procent.

Dessa 5 procent kan vi sedan sätta i relation till det belopp vi antar oss kunna leva på varje år, alltså 300000 kronor. Vi dividerar 300000 kronor med 5 procent och får då fram beloppet 6 miljoner kronor. Det är alltså den summa vi behöver för att år efter år kunna leva på de utdelningar kapitalet genererar.

Så här ser det ut om vi varierar den antagna direktavkastningen:

Och så här ser det ut om vi antar en lägre summa att leva på varje månad. Kanske kan du kombinera friheten med deltidsarbete?

Hur ska man då få ihop till det här kapitalet? Det gäller att börja investera tidigt, och vara långsiktig. Om du har 15 år på dig behöver du sätta in så här mycket i ett sparande varje månad, förutsatt att sparandet avkastar i snitt 8 procent årligen (i enlighet med Stockholmsbörsens snitt). Tror du att du kan generera en högre avkastning än så minskar följaktligen spartiden.

Har du istället en bestämd summa att spara varje månad, 5000 kr, behöver spartiden vara ganska lång:

Men kan du sätta av 10000 kronor går det fortare:

Ovan är givetvis förenklade exempel. Skatt tillkommer och det har inte tagits hänsyn till några eventuella avgifter etc.

Huvudsaken tror jag är att du definierar för dig själv hur du vill leva nu, och hur du vill leva i framtiden. Och sedan också ta höjd för att livshändelser faktiskt kan påverka din plan.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
26 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
HAMID
HAMID
2023-02-17 09:59

Finns det ingen skatt på utdelningen?

rentier
rentier
Svara till  HAMID
2023-02-20 12:29

inte i kapitalförsäkringen.

Johan
Johan
Svara till  rentier
2023-02-21 09:01

0.882% skatt på hela beloppet dvs 40tkr i skatt per år om du har 4,5mkr i KF. Bör tas med i beräkningen om det ska vara seriöst. Det kan betalas med utdelningarna visst men kalla det inte skattefritt.

Observer
Observer
Svara till  HAMID
2023-03-19 17:49

Utöver skatt på Sparandet, som finns både på KF och ISK samt även höjdes rejält per 2023-01-01 pga den höjda räntenivån från Riksbanken så bör man även räkna med:

  • Årliga Courtage avgifter – för och köp och sälj gällande aktier eller
  • Arsavgifter gällande Aktiefornder
  • ev Ränta – om man lånar till en del av sina aktieköp

Att Nordnest och Avanzas Sparekonomer inte ta med alla Skatter och avgifter, är väl för att de lever på att sälja dessa Sparprodukter…

Håkan Persson
Håkan Persson
2023-02-17 09:59

Du har inte tagit hänsyn till någon beskattning?
Häln/HP

Åke Åkeson
Åke Åkeson
2023-02-17 11:18

Och sen är det väl så att de allra flesta har den allmänna pensionen att tillräkna sig ! ?,åtminstone på äldre dar.

PRO
PRO
2023-02-17 15:30

Tack Frida, tydlig grafik och en sporre att kämpa på med att optimera aktiesparandet 👍

Simon Norton
Simon Norton
2023-02-17 19:14

Förutsätter att man vill lämna ett arv efter sig, annars behövs inte lika mycket.

Christina
Christina
Svara till  Simon Norton
2023-02-20 09:15

Så tänker inte jag. Jag hoppas att mina föräldrar lever upp sina pengar och njuter så mycket de kan av sina år i livet (de är akademiker men verkligen inga höginkomsttagare innan de gick i pension). Jag tänker detsamma. Får jag barn hjälper jag dem gärna ekonomiskt medan jag lever, förutsatt att jag har möjlighet, men jag tycker det är ganska skevt att det finns en förväntan om arv.

Susanne
Susanne
Svara till  Christina
2023-03-15 07:29

Vad man har för tankar om det man lämnar efter sig är högst personligt och att vilja lämna något är högst naturligt. Naturen lämnar efter sig till dem som lever och det blir “regenerativ”. Vi människor måste inte vara konsumenter.

Bernt
Bernt
2023-02-17 20:41

Sedan försvinner normalt sätt 2% i inflation varje år. Nu är den siffran dessutom betydligt högre. T.ex. måste kapitalet avkasta 7%/år om man ska få ut 5% inflationsjusterat.

Mike
Mike
2023-02-17 22:39

Fattar inte varför det alltid missas en superviktig detalj o det är A kassan som övergår sen till aktivitetsstöd som gäller livet ut eller rättare sagt till pensionen. 14-15 tusen I månaden från aktivitetsstöd o 15 tusen I utdelningar ger en super lön. Man sparar dessutom på bensin till jobb , stressen, lunch ute o allt annat möjligt. Tar man dessutom en resa ner till något varmare klimat 2 månader i taget 3 gånger om året så lever man där som en super super kung. Tänker på mig o frugan. En liten etta i Sverige o sen leva livet utomlands.… Läs mer »

Mike
Mike
Svara till  Mike
2023-02-17 22:41

Glömde skriva att frugan får samma sak dvs 14-15 k sek I månaden.

David
David
Svara till  Mike
2023-02-18 09:41

Aktivitetsstöd och akassa får man väl bara om man står till arbetsmarknadensförfogande? Det gör man ju knappast om man är utomlands?

Ersättning är väl max 450 dagar dessutom.

Hamid
Hamid
Svara till  Mike
2023-02-19 09:58

Hej
Kan du förklara hur ”A kassan som övergår sen till aktivitetsstöd som gäller livet ut ”
vart har du läst det? har du någon länk ? eller alla eller visa grupper inom viss bransch ?

Lars
Lars
Svara till  Hamid
2023-02-20 13:33

Som regelverket ser ut idag finns det ingen bortre gräns för jobb och utvecklingsgarantin, förutom pensionen, dvs 66 år.

men som någon redan påpekat att gör man som trådstartaren så begår man bidragsbrott och det kan bli dyrt och drygt om man ska betala tillbaka all ersättning.

Peter
Peter
2023-02-18 12:33

Men skatt då?

Peder
Peder
2023-02-19 01:09

Hej, Det finns inget rätt eller fel när det gäller detta med att “leva på” sitt kapital. Jag kan bara ge ett “gott” råd. Lev livet NU! Planera inte för något I fjärran som kanske inte finns. Har sett alltför många som planerat för att bli fria. Men är det frihet att rulla I poolen varje dag och dricka parsplydrinkar? Låter urtrist I längden. inte slutar våra miljardärer att jobba. De jobbar på mer än de flesta. Jag och min hustru är pensionärer I 70 års åldern. Jobbade ett år extra till 66 liksom min hustru. Får ut ca 40… Läs mer »

Viktor
Viktor
2023-02-20 08:29

Alla kommentare nedan har sina poänger. Det jag saknar är om man även inte vill ta med sig pengarna in i döden, dvs. om man även vill leva upp själva kapitalet. Även om utdelningen naturligtvis blir mindre för varje år man säljer av. Kanske kan man börja trappa ner om man vill gå tidigare i pension, för att sedan även llägga till tjänstepension vid 55 och allmän pension/garantipension efter 60+. Tillsammans med att man lever upp det sparade kapitalet gör att man inte behöver spara ihop lika mycket. Går man tidigare blir naturligtvis pensionsdelen mindre. Men man kan ju göra… Läs mer »

S S
S S
2023-02-20 09:34

Hej alla inkl Frida

Mycket enkelt , tydligt, informativt sätt att visa hur man kommer till ekonomiskt oberoende. Det passar perfekt för nybörjare.
På Shareville kan man se hur olika personer allokerar, utvecklar… Där också lärorikt för nybörjare 🙂

Nästa steg är visa hur man komponerar/allokerar i sin portfölj, vid 1 milj 3 milj 10 milj 50…osv där är det svårare 😉 de som lyckas är de ihärdiga, tålmodiga. Minimi-intelligens har vi alla ( i form av sunt förnuft) bara vara ihärdig o ödmjuk . Lycka till vänner.

rentier
rentier
2023-02-20 12:28

jag har 15 mille i aktier men får aldrig mer än ca 300 tusen i utdelningar..