Hoppa till huvudinnehållet

Så tar du del av börsens guldregn

Boksluten är snart på ingång och med det också utdelningsbeskeden. Så här ska du tänka när det gäller utdelningsaktier och direktavkastning.

Snart anländer bolagsstyrelsernas förslag på utdelning för 2023, och i de absolut flesta fall godkänns förslagen på vårens stämmor. Till att börja med: vad innebär egentligen utdelning? Ja, det innebär ju att aktieägarna får ta del av vinsten. En värdeöverföring från bolaget till aktieägarna och ett tack till alla aktieägare för stöttningen. Investeraren kan välja att återinvestera utdelningen eller använda pengarna för att investera i något annat som ger tillväxt på sikt.

Stabila värdeutdelare

Bolag behöver förstås ta hänsyn till var pengarna gör mest nytta när de föreslår utdelningspolicys. I tillväxtbolag gör pengarna sannolikt mest nytta om de återinvesteras i verksamheten, och det är ofta också vad som sker. Det är det totala värdeskapandet som är det viktiga. Men det gör också att det ofta är stora stabila värdebolag som är högutdelare.

Onekligen är högutdelande bolag från tid till annan högvilt för investerare. Särskilt i ett börsklimat med lite lägre riskaptit blir direktavkastningen viktig. Direktavkastningen är ett mått på utdelningen i förhållande till aktiekursen. Ju högre direktavkastning, desto högre utdelning i förhållande till vad aktien kostar.

Stirra dig inte blind på direktavkastningen

Men se upp. Det räcker inte att sortera aktielistan efter högst direktavkastning och gå blint efter det. Det kan nämligen finnas fler anledningar till att direktavkastningen ser hög ut, än att utdelningen är saftig. En anledning är helt enkelt en sjunkande aktiekurs, vilket kan bero på både ett generellt försämrat börsklimat men även på bolagsspecifika problem. Direktavkastningen kan därför tjäna som en första indikator till högutdelarna, men tänk på att alltid läsa på om bolaget och aktien.

Det är heller inte bara direktavkastningen här och nu som är det viktiga. Du vill att utdelningstillväxten ska vara god, med en jämn och hög utdelning. Kolla därför på utdelningshistoriken, för att få en vink om framtiden.

När utdelningsbeskeden snart anländer kan vi konstatera att exempelvis storbankerna väntas dela ut omkring 90 miljarder kronor tillsammans, enligt Bloomberg. Det är en ökning med 24 procent jämfört med ifjol. Bankerna är även traditionellt och historiskt sett en högutdelande sektor. Det är även några av verkstadsbolagen, där SSAB:s direktavkastning gjort aktien till något av en favorit bland utdelningsjägare. Volvo har lagt sig an med extrautdelningar de senaste åren, vilket gjort aktien relativt populär. Tidigare har fastighetssektorn varit en högutdelande sektor, men där har glorian hamnat på sned något i och med det senaste årets båda inställda och sänkta utdelningar som en följd av den ansträngda situationen för många högt belånade fastighetsbolag.

Några börsjättar med hög direktavkastning:

SSAB: 11,7 %

Boliden: 9,2 %

Tele2: 7,6 %

Telia Company: 7,4 %

Handelsbanken: 7,3 %

Nordea: 7 %

Volvo: 5,6 %

Stora Enso: 5 %

SEB: 4,8 %

Skanska: 4,4 %

Ericsson: 4,3 %

H&M: 3,9 %

Fotnot: Utdelningsnivån baserad på förra årets bokslut. Kurser från 10/1 2024.

Tänk på

I teorin faller aktiekursen lika mycket som utdelningen på den dagen aktien handlas utan rätt till utdelning (X-dagen), så att köpa aktien precis före utdelning för att sedan sälja kommer sällan ge dig något extra. Poängen här är att vara långsiktig, att vara med före utdelningen och vara med när kursen förhoppningsvis återhämtar sig och att gärna göra detta år efter år.

Hur ska du då göra för att få ta del av utdelningar? Det finns inget krav på att du måste ha ägt aktien under en viss tid. Däremot gäller att du måste ha köpt aktien innan den så kallade X-dagen. X-dagen är första dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning. Vilken dag det är framgår exempelvis under fliken Bolagsfakta när du söker på en aktie på Nordnet.se. Sista dagen du kan köpa aktien och fortfarande ha rätt till utdelningen är den så kallade sink-dagen, som vanligen infaller sju dagar före utdelningen.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Laban lathund
Laban lathund
2024-01-27 16:36

“vad innebär egentligen utdelning? Ja, det innebär ju att aktieägarna får ta del av vinsten. En värdeöverföring från bolaget till aktieägarna och ett tack till alla aktieägare för stöttningen. Investeraren kan välja att återinvestera utdelningen eller använda pengarna för att investera i något annat som ger tillväxt på sikt.” Jag är en sån där typisk utdelningsinvesterare som satsar på utdelningsaktier. Jag skulle definiera utdelning lite annorlunda. Utdelningen i ett bolag är platsen där produktionsresultatet i huvudsak fördelas skulle jag säga. Stora ägare i ex bolag på A-listan, + 100 000 aktier, får ofta ut långt mer än en genomsnittlig årsinkomst… Läs mer »

Arne
Arne
2024-01-22 08:08

Hur kan du inte nämna att aktiekursen normalt faller lika mycket som utdelningen, dagen efter utdelningen? Rubriken och texten ger sken av att det bara är att köpa dessa nu och sen tjäna på utdelningen. Så besvikna sådana läsare som följer det kan bli. För att tillföra något måste ni beskriva långsiktighet och tajming. De som tycker att artikeln tillför något har sannolikt inte koll på detta.

Allr för ofta att Nordnet’s rubriker lovar runt, men innehållet är verkligt tunt. Tyvärr

arne ellefors
arne ellefors
Svara till  Frida
2024-01-23 16:25

Har jag kommenterat detta? Eller någon annan Arne? Synpunkten i sig är väl ok. Liksom svaret

/Arne

Laban lathund
Laban lathund
Svara till  arne ellefors
2024-01-27 16:13

Du kanske är kapad Arne.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm