Hoppa till huvudinnehållet

Bratt svarar på TV4-tittarnas frågor om privatekonomi och sparande

Den 6 februari var det dags för tittarfrågor i ekonomiinslaget Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon, med Nordnets sparekonom Frida Bratt. Så här svarade hon på tittarnas frågor.

Om du bara får ge ett tips för privatekonomin, något som du själv alltid följt, vad skulle det vara?

Undrar Annika

Frida svarar: Jag skulle säga att det är devisen keep it simple Välj det transparenta och enkla, så kan du addera mer sen – om du vill.  Investera i sådant du förstår och håll dig borta från komplicerade finansiella produkter (som ofta är dyra!) som är svåra att förstå.

Jag tycker att det verkar otroligt svårt att hålla på med aktier och fonder. Har du något förslag på hur man ska börja?

Undrar en nyfiken tittare

Frida svarar: Att investera kan man göra hur svårt som helst eller faktiskt väldigt enkelt. Öppna ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring hos banken – väljer du kapitalförsäkring så se till att den inte har någon avgift. Både ISK och KF är att se som ”skal” eller plattformar som du ska fylla med värdepapper. Enklast är som sagt att börja med fonder, gärna indexfonder, eller lågprisfonder som man också kan kalla dem. En globalfond som följer index är en bra start om man är osäker. Då kommer fonden att gå som de globala börserna gör, varken bättre eller sämre. Långsiktigt bör fonden ge dig en god avkastning, man brukar säga att börsen kan väntas ge omkring 8 procent i snitt per år. Där har du en bra början. Det är den enklaste formen, och fungerar utmärkt. Sedan kan man, om man vill, öka ambitioner och kunskap över tid. Man kanske blir mer intresserad, har mer tid att lägga, vill försöka öka avkastningen. Då kanske man kan addera smalare fonder med fokus på en mindre region, en viss sektor eller en viss typ av bolag. Man kanske vill börja investera i enskilda aktier. Men indexfonder i ISK eller på KF är en fin start på ett långsiktigt sparande.  

Mina barn verkar inte förstå värdet av pengar. Vad kan jag göra för att dem ska lära sig att bli bättre på att hantera pengar?

Undrar Rickard

Frida svarar: Här tycker jag man ska se veckopengen inte bara som ett sätt att vara snäll mot barnen utan som ett verktyg just för att lära barnen om pengars värde. Ge veckopeng eller månadspeng, vilket du ska ge beror på barnets ålder/mognad eftersom månadspeng betyder hushållning under en längre tidsperiod, men sätt tydliga regler. Vad ska veckopengen räcka till? Det kanske är fredagsgodis, och för lite äldre kanske det ska gå till fika med kompisar eller rentav om man vill köpa någon pryl. Här gäller det nog att vara ganska bestämd, annars kan barnet få uppfattningen att föräldrarna är en aldrig sinande källa till extrapengar. Skriv ned reglerna så att ni inte hamnar i några diskussioner. Sätt också upp eventuella motprestationer som ska ingå (plocka ur diskmaskin, duka eller vad det kan vara). Här kan man också försöka visa på vad som händer om man sparar vecko- eller månadspengen. Då kanske man kan köpa en pryl man verkligen vill ha längre fram. Jag tycker inte att man ska vara rädd att de digitala pengar vi nu använder oss av i form av kort, swish eller annat gör det svårare för barnen att förstå pengar. Barn är digitala, de är vana vid det. Det finns också barnanpassade kontokort, med utmärkta appar man kan koppla till som ger barnet koll på saldot etc. Lycka till!

Man hör att man bör förhandla med banken för att få ned räntan. Är det ett bra förhandlingsläge just nu? Vad kan jag säga i en sådan förhandling?

Undrar Felix

Frida svarar: Det är ALLTID bra förhandlingsläge, i den mening att du givetvis alltid ska förhandla med banken. Det är faktiskt en bättre konkurrenssituation på bankmarknaden nu, och det gäller inom såväl bolån som sparräntor och betaltjänster. Men ska man lyckas i en förhandling måste man vara beredd att byta bank – det är nyckeln. Det går inte att vara kvar hos samma gammelbank år efter år och förarga sig över villkoren – en trogen kund får tyvärr ingen belöning. Så, kolla upp vad snitträntan ligger på hos din bank, hos andra banker och vad du själv ligger på. Har du trygg inkomst och ett hyfsat stort bolån bör du kunna få en boränta bättre än snittet. Snitträntor går att hitta på jämförelsetjänster som Compricer med flera. Sedan säger du till banken att du är beredd att byta bank om du inte får bättre villkor. Begär ut ett amorteringsunderlag – det kan sätta fart på banken att agera. Att ha med sig är också att vi ser räntesänkningar framför oss. Då är ett argument att ta med sig att du vet att banken får minskade finansieringskostnader när Riksbanken sänker räntan. Du bör också se till att banken följer med ned hela vägen när styrräntan sänks.

Frågan jag ställer mig varje månad är: var tar alla mina pengar vägen? Har du förslag på kostnader som är lätta att se över? Undrar en slarver Frida svarar: Det är en fråga du enklast själv tar reda på svaret J Det finns bra appar som visar översikt över dina utgifter – då kan du se om det är kaffen på stan eller kanske utelunchen som är boven. Men annars tror jag att många skulle kunna spara in mycket pengar på fasta löpande kostnader. Många av oss har flertalet abonnemang som ligger och drar varje månad. Gå in på ditt Icloud-konto och se över prenumerationerna. Förhandla elavtal, jämför mobilabonnemang, förhandla bolåneräntan. Det är stora utgiftsposter som säkert kan kapas. Riksbanken lämnade räntan oförändrad. Vad betyder det här egentligen för mig?

Undrar en orolig Ulrika
Frida svarar: Just att räntan lämnades oförändrad i förra veckan betyder inte något direkt, mer än att din bolåneränta och sparränta lär kvarstå på samma nivå. Men desto större betydelse får kanske det som händer längre fram. Riksbanken var i sitt besked tydlig med att man ser en sänkning framför sig senare i vår. Det bör innebära att din bolåneränta också sänks något, och kanske även att sparräntan blir lite lägre. Men det är ingen mening med att gå och hoppas på så låg ränta som vi kom ifrån, på nivåer som 1,5 procent. Dit är vi inte på väg. Men på sikt kanske en bolåneränta på 3-3,5 procent kan vara rimlig. Jag vill ha mer pengar! Vad är ditt bästa tips? Och om jag ska få ut mer lön av min arbetsgivare, vad ska jag säga?

Undrar Erik
Kapa kostnader och investera pengar så att de sätts i arbete, det vill säga inte ha dem på ett sparkonto med noll i ränta. Kanske kan man öka sina inkomster genom extrajobb, studera till något som ger mer i lön på längre sikt? I förhandling med arbetsgivaren tycker jag att man ska försöka peka på sina individuella förtjänster och vad man åstadkommit. Inte hänvisa till att allt blivit så dyrt. Utan mer vad du bidragit med.

Se inslaget här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm