Hoppa till huvudinnehållet

”Jag väljer min vardag varje dag – det är ett härligt mindset”

Hanna Moisander är entreprenör, investerare och styrelseledamot. Hon kombinerar att arbeta i sex styrelser, med att driva deb. – diverse executive boards, ett nytänkande styrelseutbildningsbolag som vill skapa ett mer framåtlutat styrelsearbete och sänka tröskeln in för underrepresenterade grupper. Otroligt häftigt och inspirerande tycker vi på Female Network och blir supernyfikna på att höra mer om Hannas egna investeringar.

Kul att träffa dig Hanna! Av din presentation att döma misstänker jag att du har ett visst intresse för det här med sparande och investeringar. Berätta! 

Det stämmer. Jag har nog alltid haft ett intresse för sparande; för mig handlar det om frihet och om en trygghet att kunna hantera oförutsedda händelser. Från början var det fokus på att bygga upp kapital som gjorde att jag kunde välja att hoppa av uppdrag och styra över min egen tid. Senare blev det till en möjlighet att kunna investera i bolag och individer som jag tror på.

Nu blir jag nyfiken på din strategi. Hur ser den ut och har du några sparmål?

Min strategi präglas av att skapa en ekonomisk frihet och då syftar jag i första hand inte på ett oberoende, utan att jag prioriterar att spara i goda tider för att bygga upp en buffert inför sämre tider. Jag vill alltid ha en buffert i likvida medel, därefter kan jag investera mer i högrisk och på längre sikt. Konkret betyder det att jag både har en aktieportfölj och en del fonder, men även några mindre ängelinvesteringar i bolag jag engagerar mig i.

Jag och min sambo amorterar även en stor summa och hoppas förstås att vårt boende ska vara en bra investering. 

Hur mycket lägger du undan, från månad till månad?

Oj, det är helt beroende av vilken lön jag kan ta ut. Vid full lön har jag en sparkvot på ungefär 10-20%, utöver amortering. Jag har inte skaffat så dyra vanor, eller vant mig vid att leva med en högre standard än jag behöver, därför är det möjligt.

Har du gått på några minor längs med vägen?

Minor vet jag inte, men många lärdomar. Jag investerar ofta på nära håll och kan därmed följa bolagen noggrant – så jag har lärt mig massor! Medan vissa investeringar har gått bra, har andra inte varit monetärt lönsamma. Det ingår!

Female Network är ju vårt sätt att arbeta för en ökad jämlikhet mellan kvinnors och mäns sparande. Hur ser du på det faktum att kvinnor i mindre utsträckning sparar och investerar?

Det här är verkligen något vi måste belysa. För mig har sparandet alltid varit likställt med frihet. Jag kanske inte har haft de största summorna genom åren, men alltid någon form av f*ck off-kapital. Det är något alla borde ha, för att kunna agera med integritet, värdera sin tid och ha frihet att göra egna val. Det behöver inte vara en oändlig ekonomisk frihet, snarare möjligheten att klara sig under en period. Jag väljer min vardag varje dag för att jag älskar den – det är ett härligt mindset.

Vad tror du vi kan göra för att åstadkomma en förändring här?

Jag tror det ni gör med Female Network är superbra. Vi behöver också utbilda unga om vikten av pengar och sparande, jag tror att det behöver börja tidigt och vara en del av skolan.

Innan vi rundar av vill jag höra om du har några spartips att dela med Female Networks medlemmar?

Det har jag och de är faktiskt ganska enkla:

  1. Formulera sparmål och skaffa en buffert
  2. Spara löpande (då du kan) och gärna lite mer aggressivt än du tror går (så länge du kan ta ut pengarna om du skulle behöva)
  3. Konsumera smart, undvik spontanköp och köp begagnat först och främst, om inte för plånboken så för miljön.

Tusen tack för din inspirerande berättelse – och för alla tips!

Tack själv!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm