Hoppa till huvudinnehållet

Guide: Utdelningar från utländska aktier

Förr kunde det dröja tre år för att få tillbaka källskatten om man hade sina aktier i Kapitalförsäkring hos Nordnet. Glädjande för alla utdelningsjägare är att vi nu återbetalar källskatten redan efter 1-2 månader. Så, här kommer en guide där vi går igenom vad som gäller land för land (förutom Storbrittanien som inte belastas av källskatt på utdelning) samt kikar på de topp 5 största bolagen i respektive land:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/...

Största bolagen listade i Finland

NamnDirektavkastningBörsvärde (MSEK)
Nokia2,76%546 215
Nordea6,75%476 230
Neste2,29%379 436
Kone3,6%285 173
Sampo3,94%262 353

Det som är speciellt för finsklistade aktier och för Nordnets kunder är att du bara beskattas med 15% på den utdelning du får. Det beror på att Nordnet är registrerade förvarare gentemot det finska skatteverket.

Tar vi ex. Nordea kan det således, skattemässigt, vara bättre att äga den finsknoterade aktien än den svensknoterade då Nordea har hög direktavkastning och då blir det viktigare med några procent mer/mindre skatt på utdelningen. Bland de största bolagen i Finland finns även bolag som Nokia, en konkurrent till Ericsson och som ger nästan tre procent i direktavkastning. På tredjeplats hittar vi Neste som är verksamma inom förnybara drivmedel och trafikbränsle. Under 2022 hade många bolag det tufft, medans Neste fortsatt bra. Fjärdeplatsen tas av hisstillverkaren Kone som finns runtom i hela världen vilket gör de något diversifierade både i geografisk risk ifall konjunkturen svänger i ett enskilt land men också intäkter i flera valutor än bara Euro. De hade under 2022 en tuffare tid men återhämtade sig aktien under slutet av hösten. Till sist har vi Sampo som är aktiva inom finanssektorn där minst ett av deras företag, IF, är en välkänd aktör inom försäkringar. Sampo, är likt Nordea noterade både i Sverige och Finland. Precis som med Nordea kan det vara fördelaktigt att äga den finsklistade aktien, snarare än den svenska.

Fil:Flag of Norway (3-2).svg – Wikipedia

Största bolagen listade i Norge

Namn Direktavkastning Börsvärde (MSEK)
Equinor2,81%1 032 373
DNB Bank6,08%321 528
Aker BP7,52%175 509
Telenor8,02%165 372
Norsk Hydro7,62%154 813

I Norge får du tillbaka 93% av källskatten på alla utdelningar om du äger aktier i en kapitalförsäkring hos oss.

Bland de största bolagen i Norge ser vi föga förvånat att oljebolagen dominerar i form av Equinor och Aker BP. Equinor kan för den icke börsintresseade vara relativt okänt namn men desto kändare är deras varumäke Cirkle K (tidigare Statoil). Det andra oljebolaget är Aker BP som ifjol köpte upp svenska Lundin Energys oljeverksamhet. Det näst största bolaget på norska börsen är DNB Bank och jämför vi mot svenska banker så är utdelningsnivån ungefär densamma. Telenor som återfinns på en fjärdeplats är en känd stor utdelare med över 8% i direktavkastning. Bara utdelningen i Telenor är vad många investerare förväntar sig i total årlig snittavkastning på börsen. Sist på listan finner vi Norsk Hydra som är verksamma inom industribranschen med fokus på metallframställning och förnyelsebar energi. De delar också ut en hel del med en direktavkastning på 7.62%. Något som kan vara värt att notera att många av bolagen i listan har en hög direktavkastning.

Flag of Denmark - Wikipedia

Största bolagen listade i Danmark

Namn Direktavkastning Börsvärde (MSEK)
Novo Nordisk1,24%3 371 207
Genmab0%517 283
Nordea6,75%476 230
A.P. Møller – Mærsk12,53%439 806
DSV0,51%415 983

I Danmark får du tillbaka 92.2% av källskatten på alla utdelningar om du äger aktier i en kapitalförsäkring hos oss.

Som bekant domineras danska börsen av hälsovård med Novo Nordisk i toppen. De är inte bara störst i Danmark, utan i hela Norden. Bolaget har varit en stor aktör inom diabetesmedicin men har även på senare år fått fram ex. viktminskningspreparat som “Wegovy,” något som många analytiker satt hopp till som en tillväxtdrivare. Just Novo Nordisk är inte en jättestor utdelare i förhållande till aktiepriset då direktavkastningen ligger på ca 1,24%. Nummer två på listan är Genmab som inte ger någon utdelning alls. Det är inte så konstigt om man förstår verksamheten. Genmab är ett bioteknikbolag som fokuserar på antikroppsbaserade läkemedel. En stor del av deras försäljning plöjs rakt ner i forskning och utveckling av nya preparat. På tredje plats hittar vi Nordea igen, men för Nordnetkunder kan man med fördel ha den finsknoterade Nordea-aktien, då behåller man en större del av utdelningen efter skatt. Mærsk är en dansk bjässe inom frakt och är en stor utdelare med en direktavkastning på hela 12,53%. De har inte bara hög direktavkastning. Räknat i utdelning per aktie får man 2000 DKK i utdelning vilket motsvarar 2 966 SEK. Bolaget efter är DSV som också håller på med logistik med fokus på små och medelstora bolag som kunder. Här var dock direktavkastningen skral på ungefär en halv procent.

Flag of Germany - Wikipedia

Största bolagen listade i Tyskland

NamnDirektavkastningBörsvärde (MSEK)
SAP1,81%2 909 798
Siemens2,97%1 342 066
Deutsche Telecom3,34%1 158 849
Allianz5,25%987 284
Volkswagen5,92%711 063

I Tyskland får du tillbaka 92.5% av källskatten på alla utdelningar om du äger aktier i en kapitalförsäkring hos oss.

Nummer ett på listan är SAP, ett mjukvarubolag som grundades av fem avhoppande IBM anställda. Bolaget har en relativt låg direktavkastning men växer fortfarande och en stor del av vinsten återinvesteras istället i verksamheten. Siemens är ett bolag med många ben. Bolaget är ett konglomerat som gör allt från järnvägsutrustning till hälsovård (de äger 75% av Siemens Healthcare). Här har analytikerna förväntningar på både tillväxt och lönsamhetsförbättring kommande tre år men återstår att se om de kan infria, under tiden ger de nästan tre procent i direktavkastning. Trea på listan är Deutsche Telecom och som man hör på namnet håller de på med telecom och dominerar den tyska marknaden. Här finns en del utdelning men direktavkastningen är klart lägre än exempelvis Telenor i Norge eller Tele2 i Sverige. Vidare har vi Allianz som är en internationell jätte inom försäkringar och andra finansiella tjänster. För den som gillar kuriosa var Allianz ett av många bolag som var försäkrare för Titanic som sjönk 1910. För fotbollsälskare, är de också namnsponsor till Bayern Münchens hemmaarena Allianz Arena. Direktavkastningen ligger på 5.25% samtidigt som analytikerkåren fortsatt tror på tillväxt (om än liten) men med bättre marginaler. Längst ned på listan hittar vi biltillverkaren Volkswagen som lyckats hänga med bra i elbilsutvecklingen med både modellerna ID.3 och ID.4. Samtidigt så har de också bilar av andra drivmedel än el och där rullardet än så länge på bra. De ger också nästan 6% i direktavkastning.

Flag of the United States - Wikipedia

Största bolagen listade i USA

NamnDirektavkastningBörsvärde (MSEK)
Apple0,63%24 149 228
Microsoft1,04%19 662 231
Alphabet0%12 228 692
Amazon0%9 967 884
Berkshire Hathaway0%6 991 108

I USA får du tillbaka 100% av källskatten på alla utdelningar om du har aktierna i en kapitalförsäkring hos oss. Undantaget är dock vissa värdepapperstyper t.ex. REIT, samt aktier som handlas på en marknadsplats utanför USA. Skulle de däremot beskattas med över 15% så får du tillbaka 90% av källskatten.

I USA älskar de aktieåterköp, i vissa fall helt på bekostnad av utdelningen. Bland de största bolagen i USA hittar vi fyra tech-bolag. Medan Apple och Microsoft ger en viss utdelning så har Alphabet och Amazon ingen utdelning alls. En viss delförklaring är att samtliga bolag växer och för att fortsätta tillväxten behöver pengarna återinvesteras. Dock kan denna försiktighet med kassan gå till överdrift, Alphabet har exempelvis samlat en gigantisk nettokassa som bara fylls på med högst oklara ambitioner. Däremot plöjer Amazon ner allt tillbaka till verksamheten för att fortsätta växa. Berkshire Hathaway är att de är enda bolaget på listan som inte är ett techbolag, de påminner snarare om våra svenska investmentbolag, vilket är lite intressant. Verksamheten sköts av främst Warren Buffet och Charlie Munger som genom åren framgångsrikt förvaltat pengar på börsen. De har heller ingen utdelning utan vill hitta nya investeringar och på så vis bli ännu större.

Flag of Canada - Wikipedia

Största bolagen listade i Kanada

NamnDirektavkastningBörsvärde
Royal Bank of Canada3,7%1 452 522
Toronto-Dominion Bank3,98%1 277 084
Constellation Software0,23%1 128 688
Canadian National Railway1,91%804 691
Enbridge6,76%800 910

I Kanada får du tillbaka 100% av källskatten på alla utdelningar om du har aktierna i en kapitalförsäkring hos oss. Undantaget är dock vissa värdepapperstyper t.ex. REIT, samt aktier som handlas på en marknadsplats utanför Kanada. Skulle de däremot beskattas med över 15% så får du tillbaka 90% av källskatten. Detta system är som i USA ovan.

Kanadabörsen är speciell, generellt hittar vi i högre grad råvarubolag även om de inte dominerar just listan över de fem största bolagen. Royal Bank of Canada är största bolaget som är en bank som finns i ett flertal olika länder utöver Kanada. De ger en direktavkastning som är klart lägre än många nordiska banker men samtidigt väntas bolaget också växa en del de kommande åren. På andraplats har vi ytterligare en bank i Toronto-Dominion Bank, på många sätt är de bäldigt lika Royal Bank of Canada i form av att de också expanderat till en mängd olika länder, har snarlik direktavkastning och väntas växa kommande år. Toronto-Dominion Bank har nyligen kommit överens med rättsväsendet om att betala 1,2 miljarder CAD för oaksamhet kring ett ponzi-bedrägeri som skedde 2012 och som nu kommer påverka resultatet för i år. Constellation Software är en serieförvärvare inom mjukvara men där de fokuserar på många små förvärv snarare än de stora. Bara en liten del av intäkterna är från Kanade medan resten kommer från andra länder vilket gör att de är exporttunga. Direktavkastningen här var dock inget att hänga i julgranen även om de faktisk ger utdelning. Fjärdeplatsen innehas av Canadian National Railway som är en gigantisk järnvägsbolag som fokuserar på frakt av varor. Bland ägarlistan hittar vi bland annat Bill Gates. En gång i tiden hade bolaget även fraktflyg och båtar men de delarna knoppades av. Sist på listan har vi Enbridge vilket är ett olje & gas bolag men här är det snarare transporten och lagringen av olja som är fokuset och inte produtkionen. Över 30% av all olja i hela Nordamerika transporteras av Enbridge varav en hel del är genom oljerör. Direktavkastning på nästan sju procent samtidigt som de befinner sig i en volatil bransch där deras kunder är väldigt känsliga för hur oljepriset går.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-03-06 10:33

OM man har aktierna i ISk och inte på kapitalförsäkring får man tillbaka källskatten då eller var hamnar den då? Ni hänvisar bara till utdelning om på kapitalförsäkring.

Anonym
Anonym
2023-03-06 07:59

Rätt mycket faktafel i din artikel. Finland har ju sedan ett par år höjt källskatten till 35 %(från tidigare 15 %), så hur du kan få det till ”fördelaktigt” att äga den finska versionen av dubbelnoterade aktier är obegripligt. I synnerhet som dyra valutaväxlingsavgifter tillkommer. Vore också trevligt om du bad någon korrläsa innan publicering.

Anonym
Anonym
2023-03-01 07:28

Mycket uppskattat feature hos Nordnet 👍👏

Men när kommer återbetalningen för tidigare år? I vanliga fall brukar den komma i januari, men i år lyser den med sun frånvaro.

Mvh

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm