Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna som gynnas av fotbolls-EM

Sommaren är här och hela världen på att resa sig efter alla pandemirestriktioner. Dessutom råder det fotbollsfest nu när europamästerskapet dragit igång. Frågan är vilka aktier som gynnas av fotbollsglädjen, det kollar jag närmare på i detta inlägg.

Fotbollsaktier

Börsen består av en underbar kollektion av nästan alla tänkbara företag. Där kan vi hitta klassisk svensk industri till höginnovativa uppstickare och allt däremellan. Vi kan till och med hitta fotbollslag som är börsnoterade. På svenska börsen har vi AIK Fotboll, kollar vi på grannlandet Danmark hittar vi en handfull företag och kanske är brittiska Manchester United den mest kända börsnoterade klubben. Att investera i enskilda lag har varit en sisådär lyckad strategi och jag gjorde ett blogginlägg på temat under VM för några år sedan.

Jag tänkte att vi här istället ska fokusera på de företag som gynnas av fotbolls-EM och att det råder lite extra sportglädje nu när vi får se samhället successivt återgå mot mer normala förhållanden. Listorna nedan anger några aktier på varje tema för att ge dig inspiration, det finns ingen investeringsanalys bakom. Börsvärde är angett i miljarder av den lokala valutan och även kursutvecklingen är i den lokala valutan.

Sportaktier

Landslagströjan är för många fans ett måste för att stödja truppen genom EM. På temat hittar vi ett gäng E-handlare och sportkedjor som står redo att servera diverse produkter på temat fotbollsglädje under sommaren. E-handelsjätten Zalando kommer högt upp vid en googlesökning. Norska sportkedjan XXL säljer allt ifrån fotbollsskor, bollar och träningskläder. Eller varför inte Footway som under förra året köpte upp Sportamore.

AktieKursutveckling från årsskiftetBörsvärdeInfo
Zalando5%25 MdEURE-handel
XXL-1%5 MdNOKSportkedja
Footway1%2 MdSEKÄger Sportamore

Sportbetting

Sport är för många starkt associerat med vadslagning. Bettingbolagen ser ut att gå mot en ljusare framtid nu när sportevenemang generellt öppnas upp. Åsikterna kring beting och sportspel går isär men svenska börsen har ett ganska stort utbud av bettingrelaterade bolag. På engelska brukar termen benämnas iGaming och bolagens affärsidé är att erbjuda underhållningstjänster relaterat till vadslagning. De mer välkända bolagen är operatörerna Kindred och Betsson. Sen finns det bolag som Kambi som levererar underliggande system för oddsättning och sportbok. Affiliate-bolag som genererar nya kunder till operatörerna så som Catena Media. Det finns många fler bolag på temat, men här listan på ovan nämnda.

AktieKursutveckling från årsskiftetBörsvärdeInfo
Kindred78%33 MdSEKOperatör
Kambi4%12 MdSEKSportbokleverantör
Betsson2%10 MdSEKOperatör
Catena Media160%5,5 MdSEKAffiliate

Öl och annan dryck

En annan association många upplever med sport är socialt umgänge och dryckeskultur. Öl är förmodligen den dryck som går åt mest i samband med fotboll och de största bolagen på temat är danska Carlsberg, amerikanska Anheuser Busch, brasilianska Ambev eller holländska Heineken. Det finns givetvis fler “öl-aktier” men de bolagen har stort utbud av ljusa lager öl vilket brukar vara stapelvaran under sportevenemang. Sen kanske det kommer blandas en och annan blågul gin och tonic eller cider och på temat hittar vi svenska Kopparbergs. Sen dricks det givetvis stora mängder alkoholfria alternativ som Pepsi och Cola.

AktieKursutveckling från årsskiftetBörsvärdeInfo
Anheuser-Busch12%300 MdUSDAlkoholdryck
Coca-Cola1%250 MdUSDDryck
Pepsi-1%200 MdUSDDryck
Ambev25%60 MdUSDAlkoholdryck
Carlsberg40%175 MdDKKAlkoholdryck
Kopparbergs9%4 MdSEKAlkoholdryck

Investeringar handlar som bekant om att fundera ut vilka företag vars affärsmodeller gynnas framöver. Fotbolls-EM har varit väl känt bland investerare redan, så det är alltid en god idé att fundera kring om informationen redan är inprisad eller om man vågar stickar ut hakan och tro på kurslyft framöver.

Finns det fler bolag som du tror gynnas av fotbolls-EM i sommar? Dela gärna dina favoriter i kommentarsfältet nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-06-16 10:24

Leovegas AB är också ett företag som gynnas ev fotbolls EM och kommande event i sommar. Inte minst genom förvärvet av Expekt och större satsning mot sportbetting.
Tidigare har sportbetting bara stått för 9% av omstättningen för hela konsernen, så detta kan bli en katalysator.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-16 11:23

Snyggt, tack för kompletteringen till listan Erik. 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm