Hoppa till huvudinnehållet

All Time High & räntesänkningar, det vet vi om börsen 2024

Börsen har gått starkt under början av året och många index har slagit nya rekord. Vi har sett Nvidia ge en enorm avkastning till aktieägarna och växa till världens tredje största bolag mätt i börsvärde. Det är heller inte långt kvar för Nvidia att gå om Apple och bli näst största bolag i världen. Mycket fokus har förstås varit riktat mot centralbankerna och eventuella räntesänkningar. Hittills har vi fått en räntesänkning från Riksbanken, men ännu vilar FED och ECB på hanen.

Låt oss dyka ner i årets viktigaste händelser, men också snegla mot återstoden av 2024.

Pigga index och all time highs

Det blev en pigg start generellt för marknaderna och vi har fått se flera index som klättrat upp och tagit nya all times highs. Just för den amerikanska börsen är det svårt att inte prata om de fem största bolagens påverkan på index. Jag har tyvärr inte hittat någon grafik som är helt färskl, men denna graf från februari visar hur stor vikt de största bolagen har på indexnivå.

De största bolagens påverkan är nu långt över de nivåer vi hade under IT-bubblan.

Hur är det med värderingen då?

Kikar vi på den generella värderingen för OMXS30, så ligger den just nu på cirka 20,4 och därmed en liten bit över 10-årssnittet som är 19,6. Trots att indexen är på all time high är alltså värderingen en bit ifrån de höga nivåer som vi haft tidigare under åren, samt bara en sudd över 10-årssnittet.

Nu säger självklart inte ett nyckeltal allt och detta är bara OMXS30.

Vi fick första räntesänkningen

Riksbanken bjöd i början av maj på den första räntesänkningen på åtta år – räntan sänktes ett steg från 4,00% till 3,75%. Många har varit oroliga för att kronan ska tappa mot både Dollar och Euro om Riksbanken skulle sänka räntan före både ECB och FED. Men hittills har resultatet varit det omvända; kronan har stärkts mot både Euro och Dollar sedan räntebeskedet.

Även ECB valde att bjuda på den första räntesänkningen så sent som förra veckan och sänkningscykeln är därmed igång.

FED har än så länge inte agerat och åsikterna och förväntningarna på FED går isär. Tidigt i år väntade sig marknaden hela sex räntesänkningar från FED i år, nu är vi nere på 1-2 sänkningar. Vissa är till och med osäkra på om FED alls kommer att agera i år.

Börsen framåt, IPO:er, orolig omvärld och val i USA

Ja, vad har vi då att se fram emot under resterande börsår? Fler räntesänkningar är det nog många som hoppas på, både privatekonomiskt, men även för börsens utveckling. En av de störst påverkande faktorerna för eventuella räntesäkningar är såklart inflationen. Att fortsätta prata om inflation låter nästan som en repad skiva vid det här laget. Men, det är fortsatt vad som påverkar räntebesluten en hel del och därmed också i fokus.

Vi har även en alltjämt orolig omvärld, med krig i Ukraina, oroligheter i mellanöstern och ett stundande presidentval i USA. Hur brukar börsen gå efter valen? Som bilden nedan visar har det generellt varit positiv utveckling för börsen de flesta valår, och även åren som följer.

Slutligen, sannolikt vaknar IPO-marknaden till liv under hösten, men det kan även dröja tills början av nästa år. Vi har redan sett ett par IPO:er under året, bland annat Karnell som var en lyckad notering, där aktien i skrivande stund är upp knappa 40% från första handelsdag. Många bolag har väntat in bättre tider på marknaderna innan de kliver in i en noterad miljö.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm