Hoppa till huvudinnehållet

Flipp eller flopp att investera i fotboll?

Sommaren och fotbolls-VM är snart här. Att investera i fotboll är helt klart en realitet men om det är lönsamt ska vi kolla närmare på i detta inlägg. 

Investera i fotbolls-VM

Det finns ett bra gäng fotbollslag i Europa som är börsnoterade företag. Indexet STOXX Fotboll följer 22 aktier som är noterade fotbollslag. I bilden ovan ser du det indexet jämfört med hela Stockholmsbörsen inklusive utdelning (SIXRX). Båda indexen är ställda till värdet 100 vid 1991 fram tills idag.

En tolkning jag gör av grafen ovan är att investera i fotboll inte, historiskt sett, har varit en brilliant idé. Bra påminnelse att man inte bör “heja” på sina aktier, för de kommer sällan att heja tillbaka. Med det sagt kan det finnas enskilda fotbollslag som har gått bättre än detta. Poängen är att inte ha en emotionell koppling till sina aktier. Det är sällan gynnsamt, utan en rationell analys av bolagets vinst och tillväxtmöjligheter bör alltid vara grunden i ett aktieköp.

Listan på noterade fotbollslag

En del av de fotbollslag som är publika är rena fotbollsklubbar medan andra företag bedriver olika sportklubbar där fotboll är en verksamheterna. Vårt grannland Danmark har hela 5 olika klubbar noterade på börsen. I Sverige har vi ett lag som är ett publikt aktiebolag, det vi pratar om är klubben AIK Fotboll.

Lag Land
Aalborg Boldspilklub Danmark
AGF Danmark
Brondby IF Danmark
PARKEN Sport & Entertainment Danmark
Silkeborg Danmark
Celtic England
Olympique Lyonnais Frankrike
AS Roma Italien
Juventus Italien
Lazio Italien
Teteks Ad Tetovo Makedonien
AFC Ajax Nederländerna
Ruch Chorzow Polen
Futebol Clube Do Porto Portugal
Sport Lisboa e Benfica Portugal
Sporting Portugal
AIK Football Sverige
Besiktas Turkiet
Fenerbahce Sportif Hizmet Turkiet
Galatasaray Turkiet
Trabzonspor Sportif Yatir Turkiet
Borussia Dortmund Tyskland

Investera i bettingbolagen

Ett alternativ om du vill exponeras mot VM är att investera i bettingbolag. Vanligtvis med stora evenemang som VM ökar intäkterna då fler väljer att spela på fotboll. Om det går att göra någon överavkastning genom att investera i bettingbolagen vågar jag inte säga, det kan vara så att marknaden redan har inprisat detta.

Nu hejar vi vidare på Sverige inför VM. Lycka till med aktiesparandet i sommar!

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-24 15:34

Varför finns inte alla tillgängliga att köpa utan bara vissa?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-24 16:08

Hej,
Vi har inte handel direkt på hemsidan på Europas alla börser. Men kan gå att handla via telefonmäklare. Ring in till oss så kan vi kolla på det om du är intresserad

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm