Hoppa till huvudinnehållet

Fler vinnare och förlorare i coronans spår

Finwire fortsätter att lyfta fram bolag som utmärker sig i den pågående coronapandemin. Här är några rapportvinnare och förlorare under veckan.

Läs även Så olika slår corona mot bolagen, från förra veckan.

Skanska överraskade marknaden med en betydligt högre vinst än vad marknaden räknat med och aktien fick en ordentlig skjuts på börsen då även en hög orderingång fick investerare att trycka på köpknappen. Bolaget kunde visa upp en förbättrad lönsamhet inom byggverksamheten men betonade samtidigt osäkerheten i realekonomin på grund av coronaviruset. Bolaget fick också en prestigeorder med att bygga en del av Storbritanniens höghastighetsjärnväg, värd nära 14 miljarder kronor.

Dramtiskt för rese- och hotellbranschen

En uppenbar förlorare är SAS som i veckan gick ut med beskedet att 5 000 anställda kan förlora jobbet och bedömer att det kommer att ta flera år att återskapa efterfrågan som den såg ut före utbrottet. Hur stora besparingar som neddragningarna innebär har det skandinaviska bolaget med en hög andel statligt ägande inte gått ut med.

I hotellbranschen som också drabbats hårt av pandemin, märktes en nyemission av Scandic Hotels på inte mindre än 1,75 miljarder. En nyhet som aktien tappade på. Hotellfastighetsbolaget Pandox backade också efter att ha vänt till storförlust under det första kvartalet på grund av följderna av coronan. Värt att lyfta fram är att Pandox beläggningsgrad är 5-25 procent på nyckelmarknader, en bild som väntas bestå genom det andra kvartalet.

Fastighetsbolag drabbas olika hårt

I fastighetsbranschen har det annars generellt kommit bra rapporter från fastighetsbolagen. Castellum lyfte till exempel fram att de påverkats högst marginellt av coronakrisen. Wihlborgs lyfte å sin sida fram sin låga exponering mot segment som drabbas. Ett fastighetsbolag som utmärker sig negativt är Atrium Ljungberg som är tungt exponerad mot handel och äger flera köpcentrum. De är därmed exponerade för färre butiksbesök i coronans spår. Atrium Ljungberg tog en nedskrivning på 1,5 miljarder kronor, alltså en negativ värdeförändring på fastigheter. Atrium lämnade heller ingen prognos för helåret.

I veckan rapporterade också flera storbanker. Både Nordea och SEB steg. Nordea överraskade på uppsidan med ett bättre rörelseresultat medan SEB underpresterade i analytikernas ögon. Kreditförlusterna stiger, men inte i den takt som var väntat. SEB:s vd anser att det är tillfälle att vara ödmjuk och ingen vet hur långtgående effekterna av covid 19-pandemin blir. Nordea nämner att ansökningarna rullar in från kunder som vill slippa att amortera. Ingen av bankerna redovisade miljardförlust som Swedbank under förra veckan.

Möter upp med kostnadsbesparingar

Verkstadsbolaget ABB lämnade starkare siffror än väntat för det första kvartalet. Hittills har ordertillväxten klarat sig bra. Trots att bolaget spår ett tufft andra kvartal så steg aktien på rapportdagen. Bolaget lämnar ingen prognos för helåret 2020. Nedgång väntas inom alla affärsområden, där Robotik och Automation väntas dyka med 30 procent.

Kvar inom industri, så har SSAB tagit höjd för coronaeffekter med besparingar i miljardklassen. Bolaget anser att osäkerheten kring utsikterna är större än normalt och räknar med minskade leveranser och lägre priser inom flera geografier.

Fordonsbranschen har drabbats hårt både på försäljningssidan och produktionssidan, inte bara i Kina som drabbades först. Ett bolag som känner av detta är Autoliv som jobbat hårt för att spara kostnader för att parera motvinden från den svaga fordonsproduktionen. Situationen för det andra, pågående kvartalet ses som ännu mer utmanande. Bolaget ser samtidigt en återhämtning i Kina där anläggningarna återigen producera på normala nivåer.

Bunkringstrenden vänder?

Bunkring så här i coronatider är också ett bärande tema även för denna vecka. Swedish Match överraskade marknaden med ett bättre resultat än väntat, men i rapporten varnade också snusjätten för att den hamstring som skett väntas vända nedåt. Sammantaget lämnade bolaget prognosen oförändrad för helåret. En avtagande bunkringstrend varnade även Essity för, under förra veckan.

En annan vinnare i bunkringstider är Ica som sålde betydligt mer än vanligt och med positivt kassaflöde som följd. Detaljhandelsjätten gynnas också av att e-handeln växte snabbare än marknaden. En coronaeffekt i den negativa vågskålen var att bolaget räknar med något högre kreditförluster för ICA Banken.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer