Hoppa till huvudinnehållet

”Ekonomisk självständighet har präglat både mitt sparande och mina karriärval”

Nordnets HR-chef Carina Tovi har vigt hela sitt yrkesliv åt investeringar i olika former. Vi i Female Network blev nyfikna på hur Carina lagt upp sitt privata sparande och bad om en pratstund.

Hej Carina! För alla Female Networks medlemmar som inte känner dig; berätta kort, vem är du?

Jag heter Carina Tovi. Är 59 år och arbetar sedan sex år tillbaka som HR-chef på Nordnet. Jag har jobbat inom finansbranschen hela min karriär, bland annat som fondförvaltare.

Vad är din relation till sparande och investeringar?

Sparande är en självklarhet för mig och det är något som varit viktigt för mig att föra vidare till mina barn. Jag skulle inte beskriva sparande och investeringar som ett fritidsintresse, men definitivt något jag tycker är både intressant och viktigt.

När det kommer till innehav tycker jag att fonder fungerar som en bra grundplatta, medan enskilda aktier ger lite mer ”kött och blod” till mina investeringar.

Det vill vi höra mer om! Har du någon speciell strategi och hur ser den i så fall ut?

Jag sparar långsiktigt och tycker av den anledningen att det är rimligt att ta högre risk. Samtidigt är jag noggrann med att fördela risken mellan olika bolag, sektorer och geografier. Till en början sparade jag enbart i fonder, men sedan jag började på Nordnet för 12 år sedan har jag gått över alltmer till enskilda aktier. Idag har jag ett ganska litet nysparande utöver min tjänstepension och amortering av bolånet. Det känns rimligt givet att jag är nästan 60 år och att mina barn är (i princip) vuxna.

Jag och min man har alltid sparat till barnen, både för att ge dem ett litet startkapital när det är dags att studera eller skaffa egen bostad, men också för att väcka deras intresse för aktier och fonder. Det tycker jag är viktigt.

Om vi backar bandet; hur uppstod ditt sparintresse?

Det var när jag fick mitt första ”riktiga” jobb, som fondförvaltare på Swedbanks fondbolag Robur. I den miljön gick det inte att undvika att bli intresserad av sparande i allmänhet och fonder i synnerhet. Under de första åren under min karriär påbörjades även reformeringen av pensionssystemet och det blev tydligt för mig att det är viktigt att förstå sin pension – och, förstås, att spara till den.

Har du gjort några misstag under din egen sparresa?

Det mesta har jag nog förträngt vid det här laget, men visst har det funnits perioder när jag inte visat mitt sparande den omsorg som det förtjänar. Det kan exempelvis handla om att jag haft en fond som både var dyr och hade låg relativavkastning.

Som du känner till är Female Network sprunget ur det faktum att kvinnor sparar mindre än män. Vad tänker du om det?

För mig har det alltid varit viktigt med ekonomisk självständighet, det har präglat både mitt sparande och mina karriärval. Att kvinnor sparar i lägre utsträckning än män är ju ett misslyckande ur ett jämställdhetsperspektiv – det bidrar till en skev maktfördelning i samhället och begränsar den enskildes valfrihet. Hur man fördelar föräldraledighet eller deltidsarbete är ett personligt ställningstagande, men det är viktigt att i ett förhållande diskutera ekonomi och hur man kan kompensera den person som kanske går ner i tid eller tar merparten av föräldraledigheten.

Innan vi rundar av: Har du några tips som du vill dela med dig av till alla våra medlemmar?

Absolut! Det viktigaste är att spara, hur man sedan gör det är mindre viktigt. Några mer praktiska medskick är:

  1. Starta ett månadssparande – du kan lätt justera beloppet uppåt eller nedåt beroende på ditt sparutrymme. Och tänk långsiktigt så att du inte behöver bli oroad när marknaden går ned.
  2. Om du inte sparat innan – välj fonder med bra riskspridning.
  3. Se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter så att du inte behöver använda ditt långsiktiga sparande.

Härligt att få ta del av din långa och framgångsrika sparresa, Carina. Stort tack!

Tack själv.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm