Hoppa till huvudinnehållet

Serieförvärvare, råvaror och konsulter

Läs vad Affärsvärlden tycker om Skistar, Nokian Tyres, Mestro, Alligo, Storskogen, Kambi, Academedia, Lucara Diamond, VBG Group, Prevas, Cint, BTS Group, Teqnion och QBank. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up.

Skistar – Till analysen (inget inlogg krävs)

Skistar har en stark marknadsposition i Skandinavien och gynnas av friluftstrenden med ökat intresse för skidåkning och andra fjällaktiviteter.

Nokian Tyres – Till analysen (inget inlogg krävs)

Rysslands krig i Ukraina var ett dråpslag för däcktillverkaren Nokian Tyres som hade 80% av sin tillverkning och 20% av sin försäljning i Ryssland. Resan tillbaka kommer att bli tuff.

Mestro – Till budkommentaren

Serieförvärvaren EG höjer budet på mjukvarubolaget Mestro från 18 till 20 kronor per aktie. Budet är nu också högre än teckningskursen vid noteringen december 2021.

Alligo – Till analysen

Industri- och byggåterförsäljaren Alligo visade sig stå pall under ett tufft 2023. När konjunkturen vänder kan det bli ännu bättre. Den fina utvecklingen speglas dock mer i aktiens värdering än tidigare.

Storskogen – Till analysen

Serieförvärvaren Storskogen var en av 2021 års mest omtalade noteringar. Utvecklingen har varit riktigt svag senaste åren. När Storskogen presenterade bokslutet nyligen föll aktien över 20%. Nu lämnar grundaren Daniel Kaplan VD-posten.

Kambi – Till kommentaren

Sportboksleverantören Kambi faller tungt på börsen efter en svag avslutning på 2023 samtidigt som ledningens guidning för 2024 var sämre än väntat.

Academedia – Till analysen

Turerna kring skolkoncernen gör det inte lättare att gilla den redan svårälskade aktien. Men kanske är ändå förutsättningarna, åtminstone de kortsiktiga, bättre nu än på länge.

Lucara Diamond – Till analysen

Lucara Diamonds diamantgruva i Botswana är en unik tillgång som producerar exceptionellt stora diamanter. Fem av de tio största diamanterna som människan någonsin har hittat kommer från Karowegruvan. Snart tar det nuvarande dagbrottet slut. Bolaget håller nu på att anlägga en underjordsgruva under som kommer att förlänga brytningen till åtminstone 2040.

VBG Group – Till rådändringen

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så kan det ofta vara läge att se över ursprungsrådet. Afv byter fot om VBG Group.

Prevas – Till analysen

Konsultbolaget har gått från att vara problembarn till klassens ljus med branschledande marginaler.

Cint – Till kommentaren

Bokslutet innehåller oroande besked men också oväntat bra resultat i sista kvartalet 2023. En återgång till tillväxt är nästa steg mot en vändning.

BTS Group – Till kommentaren

Konsultbolaget BTS avslutade 2023 starkt med god tillväxt och fin resultatutväxling. Balansräkningen är i bra skick och ger utrymme för förvärv.

Teqnion – Till analysen

Osnygg aktiehandel av nyckelpersoner, styrelseavhopp och återkommande CFO-byten tyder på att det råder oordning i serieförvärvaren, på ett sätt som inte rimmar alls med den skyhöga värderingen.

QBank- Till analysen

Mjukvarubolaget QBank har under de senaste åren satsat på att öka tillväxten. Resultatet är numera negativt. En central fråga är om kassan räcker. I somras blev bolagets danska konkurrent uppköpta till en hög värdering.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Sportboksleverantören Kambi kom en riktigt usel rapport i veckan och svag guidning som fick aktien att rasa. Afv-portföljen tappade försprånget mot index.

Krönika fastighetsbolag – Till krönikan

Under torsdagen släpptes bokslut i fyra börsbolag där jag varit eller är aktieägare och därför följer med lite extra intresse. ALM Equity, Byggpartner, Kallebäck Property och Sagax är alla i fastighetssektorn men deras öden och utsikter skiljer sig åt oerhört. En röd tråd är dock att samtliga på olika sätt är sin egen lyckas smed. Åtminstone relativt andra i en sektor där räntor, avkastningskrav och inflation styr nästan allt.

Börsgolvet – Till golvet

Akelius förbryllar finansfolket med Academedia-köpet och grekiska Astor-agenter försöker flyga under radarn med hjälp av sin egen utrusning. Snacket avstannar inte runt Stureplan bara för att jobbdan är slut.

Investeraren – Till intervjun

Embracer handlas kring nivåer senast sedda 2018 och blankarna kastar sig över aktien – men förvaltaren Christoffer Johansson tycker aktien ser intressant ut på nuvarande nivåer.
“Men man bör vara beredd på att förändringen och eventuell vändning tar något längre tid än väntat”, säger han till Afv.

Investeraren – Till intervjun

Analytikern Marlon Värnik har bytt sida och blivit förvaltare. Nu berättar han om de fyra största innehaven i fonden, som han anser vara bäst i sin nisch. Men politiska risker gör att man alltid ska vara beredd på 10-20% nedgång i ett av dem. “Det måste man kunna leva med för att äga”, säger Exelity-förvaltaren.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Omgångens bästa köpråd blev Alligo som imponerat trots tuffare marknad. Aktien steg över 60%. Det var också rätt att köpa Betsson och Eastnine. Båda aktierna steg över 30% vardera.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Zignsec, Swedish Logistics Property, Swedencare och Oxe Marine.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm