Hoppa till huvudinnehållet

Fastigheter, teknik och blockkedjor: Fonderna som rivstartat

frida

Stockholmsbörsen har rusat i inledningen av 2023. Här är fonderna som krossat index sedan årets början. Gemensam nämnare? Förlorare under 2022.

Här är fonderna som gått bäst sedan årsskiftet:

Augmented Reality Fund: +28 %

MS INVF US Growth: +27 %

MS INVF Global Insight: +26 %

Go Blockchain Fund: + 25 %

SEB Blockchain Economy Exposure: +25 %

MS INVF US Advantage: +24 %

BNP Paribas Energy Transition; +23 %

MS INVF Global Opportunity: +23 %

PLUS Fastigheter Sverige Index: +23 %

Thematica Future Mobility: +22 %

JPM US Technology: +22 %

Catella Fastighetsfond: + 22 %

Fidelity Global Technology: + 21 %

Länsförsäkringar Fastighetsfond: + 21 %

FIRST Nordic Real Estate: + 20 %

Det är förlorarnas revansch. Åtminstone under den dryga månad som gått av 2023. På den månaden har vi kunnat se hur sektorer och marknader som trycktes ned under 2022 istället har rusat.

Fastighetsfonder gör comeback

Fastighetsfonder är tillbaka med besked, åtminstone för nu. De trycktes generellt sett ned kraftigt som en följd av stigande räntor, som i sin tur innebär ökade finansieringskostnader för en sektor som karaktäriseras av hög skuldsättning. Flera av fastighetsbolagen valde att under fjolåret att på olika sätt stärka sina balansräkningar, bland annat via avyttringar. Överlag arbetar många fastighetsbolag nu med att anpassa sig till en ny verklighet med högre räntor.

Nu är vi i ett läge där marknaden ser ett slut på framför allt den amerikanska centralbankens räntehöjningar, samtidigt som man också hoppas på räntesänkningar åtminstone under 2024. Huruvida det slår in eller inte vet vi inte, men klart är att fastighetsbolagen gått som tåget när investerare handlat på detta scenario. Svenskt fastighetsindex är upp med 18 procent bara i år. Och det sätter givetvis avtryck på fastighetsfonderna.

Den förr så populära fonden bland småsparare, Länsförsäkringar Fastighetsfond, har stigit med 21 procent i år. Fonden PLUS Fastigheter Sverige Index har stigit med 23 procent.

Blockchain och tillväxt

Klart är att det är räntekänsligt som stuckit iväg. Därmed har mycket tech gått bra, och gärna sådant som kategoriseras som ”ny tech”. Den fond som gått allra bäst sedan årets början på Nordnets plattform är fonden Augmented Reality Fund, som investerar i bolag inom bland annat virtual reality-teknik. Fonden är upp med 28 procent i år.

Kryptovalutor hade knappast ett trivsamt 2022. Men på senare tid har en återhämtning i exempelvis bitcoin skett, och nu tycks även fonder med exponering mot företag som på olika sätt nyttjar eller verkar inom blockkedjetekniken komma in i värmen igen. Åtminstone har några fonder med exponering mot teknik gått extremt bra under årets första veckor. SEB Blockchain Economy Exposure har exempelvis stigit med 25 procent sedan årsskiftet.

Men även lite bredare teknikfonder, till stor del innehållandes tidigare högvärderade tillväxtaktier, har gynnats av medvinden och tron på lägre marknadsräntor framöver. MS INVF US Growth har exempelvis stigit med inte mindre än 27 procent i år. JPM US Technology och Fidelity Global Technology är andra fonder som rivstartat året.

Anledningen till rusningen i fonder med tillväxtaktier stavas återigen tron på lägre räntor framöver, eller åtminstone tron på att räntorna ska sluta stiga. En akties värdering är summan av de framtida diskonterade kassaflödena. En låg ränta gör att framtida kassaflöden tillskrivs ett högre värde, och då går aktiepriset upp. Men stiger räntorna, som de gjorde under 2022, är de högre värderingarna svårare att räkna hem – ett framtida diskonterat kassaflöde är inte lika mycket värt. Nu när centralbankerna antas sluta med sina räntehöjningar under 2023 lättar pressen på de nedtryckta tillväxtaktierna.

Fonderna som startat året sämst

BNP Paribas Turkey Equity: -12 %

Nordic Cross Bear: – 8 %

HSBC GIF Turkey Equity: -6 %

Amundi Funds Volatil World: -4 %

DNB Fund – India Retail: -4 %

Jupiter India Select: -4 %

Tundra Sustainable Frontier Fund: -4 %

Lynx Dynamic: -4 %

Atlant Protect: – 4 %

Multicooperation GAM Commodity: -3 %

SEB Asset Selection: -3 %

JPM Diversified Risk: -3 %

QQM Equity Hedge:- 3 %

Nordnet Indeksfond Norge: -3 %

Penser Yield: -3 %

Ett inverterat 2022

Även här är januaris utveckling en inverterad spegelbild av 2022, åtminstone vad gäller fjolårets vinnare Turkietfonder. Den turkiska börsen gick som tåget under 2022, något som kanske kan tyckas lite underligt med tanke på de stora ekonomiska bekymmer landet brottas med. Men det är just för att undkomma den höga inflationen som turkiska investerare valt att placera pengarna på börsen i Istanbul, vilket tryckte upp kurserna. Nu verkar dock rallyt vara över för denna gång, och som brukligt i Turkietfonder så vänder börsen ned lika snabbt som den gick upp. Även Indienfonder gick bra förra året. Min bild är att många investerare lämnade Kina, som tyngdes av nedstängningar, en förhöjd politisk risk samt en upptrappad Taiwan-konflikt. Istället sökte sig många då till Indien. Men i år har den indiska börsen börjat året betydligt tristare, och flera Indienfonder finns därför med bland de fonder som startat året allra sämst.

Vad har du handlat i år?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-02-13 17:37

Hej
Hur kan du skriva att MS INVF US Growth har gått upp med 27% sedan årsskiftet när den har gått upp med 16%?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm