Hoppa till huvudinnehållet

Egenföretagare – så får du pengarna att växa

Min kollega Armando Coppola arbetar med att hjälpa företag och deras ägare att investera sina pengar. Han brukar säga att företagare har olika behov, beroende på vilken fas bolaget befinner sig i.

Idag ska vi prata om en typ av investering som är faktiskt är aktuell för nästan alla framgångsrika företagare, som drivit bolag något eller ett par år. Nämligen att investera sin överlikviditet.

Armando, berätta hur du arbetar med företag som passerat den första skälvande uppstartsfasen.

Nystartade företag fokuserar ofta, helt riktigt, på att bygga en buffert. Att skapa en kassa så att man klarar sig om man behöver vara ledig, blir sjukskriven eller befinner sig mellan olika uppdrag. Jag brukar rekommendera att man har motsvarande fyra till fem månadslöner som buffert.

Vad händer sedan, när man som företagare byggt upp en grundläggande trygghet genom en buffert?

Många företagare fortsätter lägga pengar på konto. Man tänker att man tar tag i investeringarna längre fram. Jag ser alltför många ha alltför mycket pengar på konton helt utan ränta. Det är naturligtvis olyckligt.

Så vad tycker du att man ska göra istället?

Mitt råd är att öppna en kapitalförsäkring och placera överlikviditeten där. En kapitalförsäkring fungerar ungefär som ett investeringssparkonto, ISK – en sparform de flesta känner till. Den är kostnadsfri, schablonbeskattad och du behöver inte deklarera dina affärer.

Hur går det till, rent praktiskt?

Du överför skattade pengar och bokför dessa som en tillgång i bolaget. Det som sedan händer inom ramen för kapitalförsäkringen får inga skattemässiga effekter för dig, du behöver varken bokföra köp eller försäljningar. Om pengarna ökar i värde, vilket naturligtvis är syftet, behöver du ändå inte betala någon vinstskatt när du tar ut dem.

Betyder det att även utdelningar är skattefria?

Ja, precis. Om du äger aktier med direktavkastning är dessa utdelningar skattefria. Dessutom är ju utdelningar ett vanligt sätt att ta ut pengar på, när det är dags att konsumera privat. Även dessa uttag blir skattefria.

Passar den här sparformen alla?

Ja, alla som investerar med en längre sparhorisont än sex månader bör göra det inom kapitalförsäkring. Det spelar ingen roll om du är intresserad av sparande och investeringar, eller hellre låter någon annan göra jobbet. Vi erbjuder enkla digitala verktyg – helt utan avgift – som tar fram din riskprofil och konkreta förslag på fonder. Som kund hos oss har du naturligtvis tillgång till hela vårt breda placeringsutbud.

Är det något mer du vill skicka med alla företagare där ute?

Ja, jag vill slå ett slag för vårt nya aktielåneprogram. Det ger dig som sparar inom kapitalförsäkring möjlighet att få extra avkastning, i form av en ränta. Det kostar dig ingenting att vara med och du ansluts automatiskt när du öppnar kapitalförsäkring hos oss. Vi är ensamma i branschen om detta och fick nyligen motta utmärkelsen Årets Sparinnovation 2018.

Stort tack för pratstunden, Armando.

Tack själv!

Vill du veta mer? Ring Nordnets sparexperter på 010-583 30 00.

Fem fördelar med företagsägd kapitalförsäkring hos Nordnet:

  • Enkel bokföring
  • Du slipper deklarera köp och försäljningar
  • Inga onödiga kontoavgifter (0,9 % är en vanlig avgift i branschen)
  • Utdelningen på aktier är skattefri
  • Du får möjlighet till extra avkastning genom aktielåneprogrammet

Läs mer om Nordnets erbjudande för entreprenörer och egenföretagare här.

Tips! Mer i samma serie: “Flexibel pensionslösning för egenföretagare”

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-04 12:25

Hej Martin, finns det någon nedre gräns, minbelopp, för att sätta pengarna i en kapitalförsäkring?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-04 15:24

Hej Ingvar, vi har ingen nedre gräns på insättningar i kapitalförsäkring hos oss på Nordnet. Välkommen att maila mig om du har fler frågor min mail är armando.coppola@nordnet.se
Ha en fortsatt bra dag,
Armando Coppola – Nordnet Bank

Anonym
Anonym
2019-02-08 23:29

Hej!

Intressant. ”Du överför skattade pengar och bokför dessa som tillgång i företaget” – innebär detta i praktiken att man tar ut dessa pengar som utdelning som sedan skrivs över till bolaget och investeras istället för att t.ex. lägga in dessa i en privat KF?

Anonym
Anonym
2020-09-03 23:07

“Dessutom är ju utdelningar ett vanligt sätt att ta ut pengar på, när det är dags att konsumera privat. Även dessa uttag blir skattefria.”
Menar du att man kan ta ut pengarna från KF som utdelning utan att betala skatt? Eller har jag missuppfattat något här?