Hoppa till huvudinnehållet

Hitta vinnande aktier med screening

Detta inlägg är marknadsföring.

Det finns åtskilliga analysmetoder för att försöka hitta vinnande aktier. I det här inlägget går jag igenom ett av dem som använder historiskt kursdata som underlag.

Min approach den här gången är att titta på årscykeln flera år bakåt och bilda mig en uppfattning om vilka aktier som historiskt har stigit under kommande veckor. Det är en variant av teknisk analys, men kanske med lite mer historikunderlag för att hitta återkommande prisutvecklingsfenomen. Det är allmänt känt att en del aktier tenderar att gå bra till exempel under vinterhalvåret och sämre under sommarmånaderna. Det är enkelt att visa med en graf för till exempel OMXS30-index. Köper vi indexet första börsdagen i oktober och säljer första börsdagen i maj får vi i princip hela avkastningen. Gör vi istället tvärtom får vi tom negativ avkastning de senaste 30 åren. I det här inlägget tänkte jag att vi går ett steg till och tittar på enskilda aktier och ser om vi kan hitta ett sätt att “ligga steget före” och öka chanserna till bra affärer genom att titta på det historiska beteendet.

För ca 10 år sedan tog vi fram en indikator som vi kallar Predictive Average. Den består helt enkelt av de senaste 12 årens grafer lagda ovanpå varandra. Vi tar genomsnittet av alla 12 och får ut ett genomsnittligt säsongsmönster. Eftersom vi vet historiken för alla 12 föregående åren kan vi förskjuta säsongskurvan tex 1 månad eller kvartal “in i framtiden” och därmed få en uppfattning om vilka aktier som har stigit i genomsnitt kommande två veckor om vi tittar historiskt. Vi kan också få ett mått på hur många av dessa 12 år som kommande två veckor varit stigande. Är det bara hälften kanske aktien inte är så intressant, men om det visar sig att 10 av 12 år varit stigande kommande månad eller kvartal blir det genast mer intressant.

Vi kan titta på ett par exempel, dels en aktie med ett tydligt säsongsmönster och även en annan som i princip helt saknar återkommande årscykel. Vi börjar med Sandvik, till vänster. Blå kurva är aktiens egen utveckling sedan 2016. Grå kurva är genomsnittet av de senaste 12 årens årsgrafer lagda ovanpå varandra. Vi ser tydligt hur kurvan svänger, det finns en “rytm” hos aktien. Botten i säsongsmönstret ligger i det här fallet någonstans runt september/oktober, medan toppen inträffat runt månadsskiftet april/maj. Det är ganska typiskt för aktier som ingår i OMXS30-index. Till höger har vi Investor. Säsongskurvan har ingen tydlig “rytm” och vi kan säga att aktien inte har varit speciellt beroende av tid på året.

För att kunna använda säsongskurvan för att hitta “kommande” möjliga vinnaraktier behöver vi förskjuta den till exempel 1 månad eller ett kvartal “in i framtiden”. Då kan det se ut som på bilden nedan. Den rosa kurvan är förskjuten 3 månader. Den tjockare biten längst till höger representerar kommande kvartals historiska genomsnittsmönster. Just i det här fallet ser vi att det inte finns så mycket uppgång att förvänta baserat på det historiska genomsnittet för den här aktien.

För att kunna hitta de mest intressanta aktierna snabbt och enkelt kan vi tillämpa Predictive Average-indikatorn som ett screening-filter i Autotrader. Vi öppnar Kalkylforskaren och väljer vilka aktielistor vi vill screena. I exemplet nedan har jag valt LargeCap Stockholm för enkelhets skull. Vi har mycket historik på dessa aktier också. Det fungerar även utmärkt att screena tex USA-listorna med aktier, eller andra tillgångar som index, råvaror osv. När man kör kalkylen kommer en börslista upp med 10 kolumner. De första fem är genomsnittlig avkastning för kommande vecka, 2 veckor, 1 mån , 3 mån samt 6 mån. De fem högra kolumnerna är hur många procent av de tidigare 12 åren som kursen stigit för resp period räknat från “idag”. I exemplet nedan har jag sorterat listan på Rating 3m (3 mån) för att lista aktierna med flest antal år med positiv utveckling kommande kvartal. NIBE kom upp högst på den listan med uppgång för samtliga föregående år kommande kvartal (i skrivande stund, 23:e jan). Tittar vi i motsvarande 3-månaderskolum för genomsnittlig avkastning ser vi att NIBE stigit med i genomsnitt 10,3% under perioden. Det ger oss en fingervisning om den historiska utvecklingen, men utgör självklart inga garantier för att mönstret återupprepas just i år. Man bör alltid komplettera med ytterligare analys och överväganden innan man köper en aktie. Predictive Average kan dock utgöra en del av beslutsunderlaget.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Happy trading!

/Rikard Nilsson
Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm