Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en ETF?

ETF är en förkortning av engelskans Exchange Traded Fund och kallas på svenska för börshandlad fond. Som namnet antyder är det en samling av tillgångar som handlas på en börs, precis som en aktie

En vanlig fond handlar du direkt mot fondbolaget, vilket gör att en affär kan ta upp till några dagar att genomföra. ETF:er handlas istället i realtid på börsen, vilket innebär att det kan gå snabbt att köpa så väl som sälja.


Stort utbud av börshandlade fonder 

Utbudet av börshandlade fonder är mycket stort och innehåller aktie- och räntefonder, men även fonder som innehåller råvaror, valutor och alternativa investeringar som exempelvis fastigheter. Det finns även ETF:er med hävstång och omvänd avkastning om du tror på fallande priser. 

Du kanske har hört någon säga att det finns ETF:er för alla ändamål? Och det ligger faktiskt något i det. Med vårt breda utbud av ETF:er kan du investera i nästan vad som helst. Här är några exempel på sektorer och regioner som du har tillgång till via ETF:er: 

  • Guld och silver 

  • AI och robotik 

  • Cybersäkerhet 

  • Energilagring 

  • Indonesien  

  • Vietnam De mest populära ETF:erna

För att hjälpa dig att hitta spännande ETF:er har vi tagit fram en inspirationssida. Där kan du se vilka ETF:er som är mest ägda och har bäst utveckling inom olika regioner och branscher. Här är de 10 mest populära ETF:erna oavsett bransch och region.


Till sidan ETF-inspiration 


Så handlar du med ETF:er 

Det finns i dagsläget fler än 1 600 ETF:er på Nordnets plattform och du kan hitta någon i så gott som alla sektorer och regioner. Det svåra är snarare hur du ska hitta rätt, i det omfattande utbudet.  

Med Nordnets ETF-sorterare får du hjälp att söka ut ETF:er som matchar dina önskemål. Du klickar helt enkelt i vad du söker och får en lista anpassad till detta. 

Innan du köper ETF:er finns det några saker det är bra att ha koll på, nämligen:  

  • Vad ETF:en ger exponering mot 

  • Vad den har för förvaltningsavgift 

  • Vad är det för spread mellan köp och sälj. Detta blir indirekt en kostnad för dig som investerar i ETF:en. 


Här kan du söka fram ETF:er


15x21 light-bulb cyan Visste du att...
Nordnet är en av få aktörer som som erbjuder månaddspar i ETF:er? Dessutom är det helt courtagefritt. Läs mer om månadssparande här.
Vad kostar det att spara i ETF:er? 

ETF:er brukar ofta lyftas fram som en prisvärd investering. Låt oss jämföra avgiften för en ETF med den du betalar för en vanlig fond. 

Fonder brukar ha förvaltningsavgift och växlingsavgift om man behöver växla valuta när man köper fonden. ETF:er kommer också med dessa avgifter, och utöver dem även spread och courtage. På ytan kan man därmed lätt tro att fonder är det billigare alternativet. 

Men, märk väl att samtliga avgifter – förutom förvaltningsavgiften – är engångsavgifter som du betalar när du köper och säljer. Ju mer långsiktigt du sparar, desto mindre viktiga blir dessa – och desto mer viktig blir förvaltningsavgiften, som ju tas ut löpande. 

Med det sagt är det ofta klokt att leta efter låga löpande avgifter och just det erbjuder för det mesta ETF:er. 


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Kom igång med sparandet i ETF:erÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm