Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur påverkar hävstången utvecklingen av min Mini Future?

Beroende på hävstången påverkas olika Mini Futures olika fort. För att beräkna värdeutvecklingen på en Mini Future tar man hävstången (vid tillfället man köpte produkten) och multiplicerar med värdeförändringen i den underliggande tillgången. 


Exempel:

Låt säga att man köper en Mini Future som vid tillfället för köpet har en hävstång på 2 och där den underliggande tillgången ökar i värde med 5% på tio dagar. Om Mini Futuren är en Mini Long (MINI L) kommer den att ha öka i värde med 10%. Skulle man istället köpt en Mini Short (MINI S) vid samma tillfälle som hade samma hävstång så hade den minskat med 10% istället.

Utöver ovan så är inte hävstången kontinuerlig under löptiden. Beroende på hur värdeutvecklingen i den underliggande tillgången ser ut kommer hävstången att förändras. Detta gäller dock inte om man redan har köpt sin Mini Future. Den hävstång som gäller när du köper din Mini Future kommer att fortsätta att gälla för den totala utvecklingen av den underliggande tillgången. Hävstången för den dagliga utvecklingen kommer dock att förändras men inte för den totala utvecklingen över tid.

I tabellen nedan kan du se hur hävstången förändras dagligen men att hävstången för den totala avkastningen under perioden är lika stor hela tiden. Det här innebär att den avkastning man kommer få är den hävstång som Mini Futuren har när man köper den multiplicerat med utvecklingen på den underliggande tillgången.

Hävstången för MINI L påverkas på följande sätt:

Underliggande tillgång ökar i värde = lägre hävstång.
Underliggande tillgång minskar i värde = högre hävstång.

Hävstången för MINI S påverkas på följande sätt:

Underliggande tillgång ökar i värde = högre hävstång.
Underliggande tillgång minskar i värde = lägre hävstång.

 

 Vecka 1Vecka 2Vecka 3Total utv.
Pris MINI L20252210%
Underliggande tillgång1001051022%
Finansieringsnivå80808080
Hävstång54,24,65
Veckovis utv. MINI L 25%-12% 
Veckovis utv. underliggande tillgång 5%-2,86% 

 

Observera att finansieringsnivån i exemplet ovan inte har justerats med räntekostnaden. Finansieringsnivån justeras normalt sett dagligen uppåt i en MINI L och nedåt i en MINI S. Du kan läsa mer om kostnadens effekt på avkastningen här.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm