Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är skillnaden mellan Mini Futures och Bull & Bear?

En viktig skillnad i Mini Futures jämfört med Bull & Bear-certifikat är att Mini Futures inte påverkas av samma urholkningseffekt som finns i Bull & Bear-certifikat som uppstår grund av dess dagliga ombalansering av hävstången.

Mini Future är betydligt mer flexibla och kan därför användas i både kortsiktig tradig men även för långsiktiga trendföljande positioner.

Mini Futures är så kallad ”open ended”, vilket innebär att de inte har någon fastställd slutdag, därmed kan den som köpt en Mini Future baserad på exempelvis ett underliggande aktieindex ligga kvar med sin position och på så sätt få avkastningen i den underliggande tillgången över tid utan att behöva ta allt för stor hänsyn till de dagliga rörelserna vilket man måste i Bull & Bear-certifikat för att förstå värdeutvecklingen över tid.

Mini Futures kommer med både låg, hög och väldigt hög hävstångsfaktor med varierande avstånd till den inbyggda stop loss-nivån som finns i produkten.

Till skillnad från Bull & Bear-certifikat som har ”rak hävstång” kan man säga att en Mini Future har en "dynamisk hävstång". Det innebär att beroende på hur värdeutvecklingen i den underliggande tillgången förändras kommer hävstången även den att ändras, detta eftersom att det som bestämmer hävstången i en Mini Future är skillnaden mellan finansieringsnivån och värdet på den underliggande tillgången dividerat med värdet på den underliggande tillgången. Ju lägre skillnad desto större hävstång och vice versa. Däremot så kommer den hävstång som Mini Futuren har vid tillfället man köper produkten att gälla för den totala utvecklingen av den underliggande tillgången under hela tiden man äger den, det beror på att när man köper produkten så fastställs relationen mellan priset på Mini Futuren och dess finanseringsnivån. Det är därför viktigt att hålla reda på vad hävstången är när man köper en Mini Future och att man inte tittar på vad hävstången är vid ett senare tillfälle.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka