Hoppa till huvudinnehållet

Vad gör du med amorteringspengarna?

Finansinspektionen har gett bankerna klartecken att medge amorteringsfrihet till hushåll fram till och med augusti 2021. Men vad planerar svenskarna att göra med pengarna som skulle gått till amortering? De allra flesta tänker stärka sin buffert, visar en ny undersökning Nordnet låtit göra som Svenska Dagbladet skriver om.

Sverige går in i en djup lågkonjunktur som redan gett sig till känna via permitteringar, varsel och konkurser. Med anledning av detta har Finansinspektionen gett bankerna tillåtelse att låta hushåll ta en tillfällig paus från det amorteringskrav som infördes 2016 och som skärptes 2018.

I en undersökning som Nordnet låtit undersökningsföretaget Yougov utföra bland över 1000 svenskar framkommer det att den vanligaste anledningen till att ansöka om amorteringsfrihet är att man planerar att stärka bufferten på sparkontot. Nästan 40 procent av de svarande uppger detta – men i Stockholm och norra Sverige är andelen över 50 procent. Allra vanligast är detta svar bland unga och pensionärer.

Paus för att stärka buffert

En buffert är A och O i dessa orostider, och har man ingen sådan har man en bra anledning att pausa amorteringarna just nu, tycker jag.

Den ekonomiska krisens allvar lyser igenom i undersökningen. Var fjärde person pausar amorteringarna för att klara av vardagsutgifterna. Det svaret var vanligast bland personer mellan 50-59 år, där var tredje som pausar amorteringarna gör det för att få vardagen att gå ihop.Möjligheten att sluta amortera kan helt enkelt rädda kalkylen för den som förlorat sin inkomst.

Ha syftet klart för dig

Jag tror det är klokt att ha syftet med amorteringspausen klart för sig, innan man ansöker om amorteringsfrihet.I undersökningen svarar 16 procent att man planerar att öka sin konsumtion. Ett sådant beslut kan komma surt tillbaka. Beroende på hur hög arbetslöshet krisen resulterar i lär bostadspriserna påverkas. Vi vet inte hur mycket, men amortering minskar din sårbarhet. Har man inkomsten kvar och bufferten i ordning är det helt enkelt klokt att fortsätta amortera.

13 procent av svenskarna uppger att de ska använda amorteringspengarna till att investera på börsen. Det kan visa sig vara ett bra drag, absolut. Men jag tycker en bra prioriteringsordning är att se till att först ha bufferten på sparkontot i ordning, samt ha en låg belåningsgrad så man inte är maxbelånad.

Läs gärna artikeln i Svenska Dagbladet om undersökningen och mina tips här.

Om amorteringskravet:

Amorteringskravet infördes på alla nya lån 2016 och innebar att den som har en belåningsgrad (skuld i förhållande till bostadens värde) över 70 procent ska amortera två procent av sin skuld per år. Vid en belåningsgrad under 70 procent ska 1 procent av skulden amorteras per år. 2018 skärptes kravet för de allra högst skuldsatta; de som också har en skuldkvot (skuld i förhållande till årlig inkomst) på över 450 procent. Hushåll med en skuldkvot över 450 procent och en belåningsgrad över 70 procent ska amortera 3 procent av skulden per år.

I samband med coronakrisen har Finansinspektionen meddelat att banker får medge amorteringsfrihet för hushåll till och medden 31 augusti 2021. Det är banken som avgör om du får sluta amortera.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Nordnet. Under perioden 29 mars – 4 april 2020 har sammanlagt 1022 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm