Hoppa till huvudinnehållet

Var försiktig med SAS-aktien

Det har uppstått en vild handel i SAS-aktien, med kraftiga uppgångar den senaste tiden. Men SAS kommer att avnoteras och aktien i sig har inget värde. Istället handlar uppgången till stor del om spekulation. Var försiktig.

Den senaste tiden har SAS-aktien stigit kraftigt. Sedan årsskiftet är uppgången i skrivande stund 177 procent. Drar man ut kurvan ser det förstås annorlunda ut. På ett år är nedgången fortfarande 84 procent. Men nedgången är alltså inte 100 procent. Och det trots att det står klart att aktien i sig inte längre har något värde.

Bakgrunden är, som många säkert minns, att SAS den 3 oktober förra året meddelade en ny ägarstruktur där SAS kommer att ägas av ett konsortium bestående av bland annat amerikanska Castlelake och KLM/Air France. I pressmeddelandet meddelade man också, enkelt uttryckt, att värdet på aktierna för nuvarande aktieägare blir noll. “Det förväntas inte finnas något värde kvar för befintliga aktieägare i SAS AB”, stod att läsa.

Aktierna kommer alltså att bli inlösta, indragna och avnoterade. Det förväntas ske under andra kvartalet 2024. Rent aktieägarmässigt kan de likställas med det som händer vid en ren konkurs, då aktierna också blir värda noll.

Ändå handlas aktien alltså upp kraftigt. Min bild är att det beror på en kombination av spekulation och okunskap. Det vill säga traders som vet vad de gör och hoppas kunna tjäna pengar på de kraftiga rörelserna i aktien, men också sparare som kanske inte har full koll på att aktierna faktiskt är värdelösa i sig. Ytterligare en grupp är investerare som kanske vill ta ett bet på att någon annan lösning för SAS kommer uppenbara sig i sista stund. Det är minst sagt ett långskott och ren spekulation. Aktierna kommer att avnoteras och aktierna kommer då vara värdelösa. Det tål att påminnas om.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm