Hoppa till huvudinnehållet

Tung vecka för bettingbolagen när Nederländerna omreglerar sektorn

Det var en tung vecka för de svenska bettingbolagen inför omregleringen av marknaden i Nederländerna den 1 oktober. Aktierna föll kraftigt med Kindred och Betsson i spetsen.

Det var tidigare i veckan som det blev klart vilka 10 bolag som initialt får licens av den nederländska spelmyndigheten, KSA, med de nya reglerna. Tilldelningen var mager, bara en av tre sökande fick licens. Det beror på att myndigheten ställt höga krav på konsumentskydd och hur företagen jobbar mot spelberoende.

Branschsajten Gaming in Holland rapporterade i slutet av förra veckan om vad de kallar en abrupt policyförändring från den ansvarige ministern Sander Dekker. Spelmyndigheten ska enligt direktivet kräva en fullständig nedstängning för alla licensierade operatörer från den 1 november – även de som är i en avkylningsperiod för att få sin licens, skrev Di i en artikel.

Flera har bötfällts tidigare

Flera av de svenska spelbolagen har tidigare bötfällts av KSA och får därför vänta med att ansöka om licens, vilket riskerar att slå mot intäkterna.

Betson meddelade på torsdagen att de slutar att ta emot nederländska kunder på sina internationella webbplatser. Det väntas påverka rörelseresultatet negativt med cirka 25 miljoner kronor på månadsbasis, från och med fjärde kvartalet. Betsson kommer att vänta till februari nästa år innan de skickar in en ansökan.

Leovegas uppgav samma dag att de stoppar sina tjänster i Nederländerna och ska ansöka om en spellicens senare i år. De sa sig också ha vidtagit åtgärder för att säkerställa full regelefterlevnad på den lokala marknaden.

Även brittiska speljätten Entain gav besked att de slutar erbjuda spel till kunder i Nederländerna. De ska söka en licens i Nederländerna senare i år och siktar på att få en sådan under det första halvåret 2022.

Nederländernas skärpta krav gör det nämligen omöjligt att verka i landet utan licens då reglerna säger att alla som betjänar nederländska spelare även om de inte aktivt riktar sig till den nederländska marknaden måste upphöra med detta, enligt spellagen.

Kindred ändrade sig

Kindred beslutade under fredagen att tillfälligt upphöra med tjänster till nederländska kunder mot bakgrund av de senaste policyförändringarna i landet. Bolaget ska söka vidare klarhet kring dessa och kommer att ansöka om en nederländsk licens under fjärde kvartalet i år.

“Kindred är av uppfattningen att brevet från minister Sander Dekker inte uttryckligen kräver att operatörer ska upphöra med sina tjänster till nederländska invånare, så länge som prioriteringskriterierna publicerade 2019 efterlevs. Kindred kommer nu att söka vidare klarhet avseende den nederländska regeringens och KSA:s avsikt”, skriver bolaget.

Dagen innan hade Kindred uppgett till branschsajten EGR att man tänkte fortsätta acceptera nederländska kunder, men nu ges alltså ett annat besked. Det följer efter att andra aktörer som Betsson, Entain och Leovegas beslutat att stoppa tjänster för nederländska kunder.

Kambi, som är leverantör av sportbok till operatörer däribland Kindred, gick samtidigt under torsdagen ut med att de tecknar ett flerårigt avtal med Betent i Nederländerna. Betent var en av de tio aktörer som fick licens.

Tappat mer än 20 procent sedan toppen

Kindred föll 6,5 procent under torsdagen och är ner 21 procent sedan toppen den 17 september. I Betssons fall handlar det om ett ras på 20 procent efter en mindre uppgång på 0,4 procent under torsdagen. Leovegas som varit i fallande trend långt tidigare har under samma tid som tidigare nämnda aktier backat 8 procent. Nedgången under torsdagen stannade på 0,6 procent.

Här är listan med de tio bolag som fått licens i Nederländerna. Totalt hade 29 bolag inkommit med licensansökningar.

TOTO Online BV
FPO Nederland BV
Holland Casino NV
NSUS Malta Limited
Play North Ltd
Tombola Limited
Hillside (New Media Malta) Plc
Bingoal Nederland BV
Betent BV
LiveScore Malta Limited

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer