Hoppa till huvudinnehållet

Storbolag, olja och nischbanker

Läs vad Affärsvärlden tycker om SKF, Hexpol, Rejlers, Webrock, Tethys, Biokraft, Cellavision, Boule, Nischbankerna, IPC, Assa Abloy, MedCap, Hexatronic, Ework och Mestro. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

SKF – Till analysen (inget inlogg krävs)

Bokslutet visade att SKF kan prestera bra vinst och marginaler trots fallande volymer. Det kan komma väl till pass under ett förväntat svagare 2024. Men är det nog för att göra aktien köpvärd?

Hexpol – Till analysen (inget inlogg krävs)

Med något dystra vinstutsikter kommande år skulle Hexpol troligen tjäna på att driva upp förvärvstillväxten ett par snäpp. Kapital finns men kanske är det mer brist på bra förvärvobjekt?

Rejlers – Till analysen

Rejlers har genomfört en framgångsrik turn-around men värderas fortfarande lägre än övriga teknikkonsulter. Bolaget tycks väl positionerat inom energisektorn och även om det finns tecken på svagare konjunktur.

Webrock Ventures – Till analysen

Börsnykomligen Webrock Ventures är verksamma inom startup-segmentet på tillväxtmarknader. Det är ett mycket svårt segment där många har gått fel. I Webrock anar vi dock en högre kvalitet än i de flesta liknande satsningarna.

Tehys Oil – Till kommentaren

Oljebolaget Tethys stoppar utdelningen och startar en strategisk översyn av sina tillgångar. Det framkom i samband med i bokslutet för 2023. Börsen gillar inte tilltaget. Afv är också frågande.

Biokraft – Till bud-kommentaren

Minoriteten i Biokraft International erbjuds 20,65 kr per aktie för att sälja till storägarna. En hygglig premie här och nu men klent för den som varit med hela börsresan.

CellaVision – Till kommentaren

Medicinteknikbolaget CellaVision har utökat samarbetet och tecknat ett strategisk alliansavtal med japanska Sysmex som är ledande inom hematologi-området. CellaVisions fjärde kvartal var också rekordbra.

Boule Diagnostics – Till analysen

Blodanalysbolaget Boule Diagnostics fortsätter att investera i sin nya produktplattform. Att lanseringen blir lyckad är helt centralt för aktiens utveckling kommande år.

Nischbankerna – Till kommentaren

Dagens bokslut från Norion bjöd på glädjande siffror över kreditförluster på blancolån. Även om de förvirrar något att de dåliga siffrorna från Resurs verkar begränsade till just Resurs.

IPC – Till kommentaren

Lundinfamiljens oljebolag IPC hade en dålig avslutning på 2023 med halverat rörelseresultat i Q4. Orsaken var ett väldigt lågt pris på kanadensisk olja under kvartalet. Ett stort pipeline-projekt ger dock hopp om bättring på den punkten inom kort.

Assa Abloy – Till analysen

Den organiska tillväxten har bromsat in för låskoncernen Assa Abloy de senaste kvartalen. Ledningen ser fortsatt goda möjligheter att växa vidare genom förvärv. Under 2024 är fokus på att realisera synergier från HHI-förvärvet.

MedCap – Till analysen

Hälsovårdskoncernen MedCap uppvisade stark operativ utveckling under 2023. Förvärvet av AdderaCare har utvecklats enligt plan. Koncernen har en stark balansräkning som möjliggör utrymme för fler förvärv. Hur ska man se på aktien?

Hexatronic – Till kommentaren

Den pressade Hexatronic-aktien får luft under vingarna av sitt bokslut för 2023. Om lyftet bär hänger fortfarande mycket på att marknaden repar sig som väntat i år.

Ework – Till analysen

Tar man ledningen på orden ska rörelsemarginalen upp från det historiska snittet kring 1,0% till runt 1,5% redan nu under 2024. Men marknaden verkar inte tro på utsikterna.

Mestro – Till budkommentare

Danska serieförvärvaren EG lägger genom sitt svenska dotterbolag ett bud på mjukvarubolaget Mestro uppgående till 18 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 84%. Hur ska man se på budet?

Afv-portföljen – Nytt innehav

Portföljen säljer ett av de äldsta innehaven i form av C-Rad för att investera i ett annat medtech-bolag.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Rapportfloden har hittills varit bra för portföljen som gått upp en dryg procent under veckan. Hoist och Ambea ledde uppgången.

Krönika – Till krönikan “Dogs of the Dow”

I början av 2023 avlade Affärsvärlden fram en variant av investeringsstrategin “Dogs of the Dow”. Det blev en portfölj med 20 av de mest ratade och ogillade aktierna som vi kallade för “Börsens byrackor”. Ett drygt år senare summerar vi avkastningen till 20% mot 14% för index. Nu väljer vi en ny portfölj bland 2024 års mest lortiga byrackor till aktier.

Börsgolvet – Till golvet

SBB passar köp som går till Sopranos, Resurs Bank driver aktieplacerare till terapeuten och Skatteverksagenterna får EQT:s Goldfingers att sälja snabbt. Med andra ord är det lika mycket action som vanligt runt Stureplan. Och på Hisingen.

Investeraren – Till intervjun

Ett VD-avhopp gör att vi kan få se en jätteaffär i fastighetssektorn, tror Jonas Andersson. “Det är inte osannolikt att Paulssonsfären vill vara med och skapa något större”, säger Carnegie-förvaltaren.
För Afv berättar han också om:
✓ Aktierna han satsar på nu.
✓ Varför Castellum inte ska dela ut några pengar till Roger Akelius och de andra aktieägarna.
✓ Framtiden för SBB: “Han är en väldigt kunnig”.

Råduppföljning – Till sammanställningen

En tillfälligt uträknad 2021-notering blev veckans bästa köpråd i form av RevolutionRace som säljer kläder på nätet. Andra lyckade råd gavs för gruvföretaget Lundin Mining, värmepumpsbolaget Nibe och det lilla Spotlightbolaget Syncro.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Vestum, Purefun, Fortnox, Addvise, Zignsec och Swedish Logistics Property.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm