Hoppa till huvudinnehållet

Skillnad mellan hur indexfonderna klarat turbulensen

Skillnaden mellan hur olika indexfonder klarat turbulensen och rekylen på börsen är förvånansvärt stora. I förra veckan var det hela sju procentenheter som skiljde den indexfond som hängt med upp i rekylen bäst, gentemot den som gått sämst. Sedan dess har den skillnaden minskat – men faktum kvarstår att det är skillnad mellan indexfond och indexfond.

I förra veckan hade fonden Nordea Sverige Passiv icke-utd har fallit med 12 procent sedan årets början, jämfört med exempelvis Catella Sverige Hållbar Beta som fallit med 15 procent.

Tittar vi hur väl fonderna har hanterat den senaste månadens rekyl syntes också stora skillnader. SEB Sverige Indexfond hade stigit med hela 11 procent, medan exempelvis Öhman Sverige Marknad Hållbar endast stigit med 4 procent.

När jag tittar igen har skillnaderna minskat. Men vi kan fortfarande se en förhållandevis spretig utveckling, med skillnader i avkastning mellan fonder som ser ut som om de bör prestera ungefär likadant.

Vad utgör skillnaden?

Nordeas indexfond, som alltså gått sedan årsskiftet med ett fall på 10 procent, följer indexet OMX Stockholm Benchmark Cap, och följer således de 80-100 största bolagen.

Nordeas indexfond följer ett ”halvbrett” index och har då både dragit nytta av att man inte haft alltför stor exponering mot de riktigt små och mer riskfyllda bolagen – samtidigt som det är just småbolagen som gjort att man ändå hängt med hyfsat upp igen.

Vilket index fonden följer, om det är ett index med endast de mest omsatta aktierna eller ett index där spararen även får exponering mot småbolag, har alltså haft betydelse för hur väl fonden klarat 2020 hittills. Men även om vi tittar på längre sikt är tendensen densamma, eftersom vi har några goda börsår bakom oss, och i goda tider brukar småbolag gå bättre än storbolag.

Annat som avgör indexfondens avkastning är hur väl förvaltaren skuggar indexet i fråga.

Mina tips för den som ska välja indexfond:

Välj en fond som följer ett brett eller ett ”halvbrett” index.

Kontrollera hur duktig förvaltaren har varit historiskt på att följa index (active skare ska ligga på max 10)

Kolla att fonden historiskt sett har gett samma avkastning som jämförelseindex (tracking error bör ligga på högst 0,5)

Avgiften är inte alltid viktigast. Se till att den är låg, det handlar ju om en indexfond, men minst lika viktigt är att fonden följer det index du vill att den ska följa.

Kolla Morningstars betyg. Morningstar sätter betyg på hur fonden har avkastat historiskt jämfört med andra fonder. Om en indexfond får fem stjärnor hos Morningstar kan det vara en bra pusselbit som kan ligga till grund för beslutet att investera i fonden.

Läs gärna en artikel i Dagens industri som tar upp detta.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-05-11 09:27

bra att ni tar upp skillnader mellan indexfonder! även fonder som följer exakt samma index kan ha rejält olika avkastning, beroende på skatter, kostnader, corporate actions mm

Anonym
Anonym
2020-05-13 12:57

Jag antar att du menar att 5 stjärnor hos morningstar skulle vara positivt i detta fallet? Isf har antingen du eller jag tänkt fel tror jag? Jag tänker att en indexfond är “dålig” om den får 5 stjärnor=10 % bästa fonderna i kategorin, för då bör den inte vara just en indexfond? Sen beror det ju lite på hur morningstar väger olika perioder, hade dom bara baserat betyget på 10 år så hade jag kunnat köpa att en indexfond troligen hamnar bland de översta 10 procenten och får 5 stjärnor men dom väger ju även in andra kortare tidsperioder.