Hoppa till huvudinnehållet

Spac-trenden: De flesta bolag letar fortfarande efter förvärv

Fjolårets investeringstrend där tomma förvärvsbolag, så kallade spac-bolag, utlovar förvärv av onoterade bolag håller fortsatt i sig. Flera av dem letar dock fortfarande med ljus och lykta efter intressanta bolag att köpa upp. Samtidigt ger börsnedgången bättre möjligheter att köpa upp bolag “till rabatt”. Det visar en genomgång av Finwire.

Spac-trenden som först och främst var ett amerikanskt fenomen hittade till Europa och Sverige i fjol. Vid årsskiftet var fem svenska spac-bolag noterade där ett sjätte, inriktat på kryptovalutor var på väg. Tillströmningen till trots hade då ännu inget presenterat någon affär och på börsen kom den initiala glädjen av sig. Fortfarande letar flera av dem efter intressanta bolag att köpa upp till rätt prislapp.

Att ha en påse pengar utan verksamhet och utan någon utpekad investering kan låta skakigt i mångas investerares öron, men faktum är att institutionella investerare nappade på Bures satsning ACQ Bure, som var den första stora spac-satsningen i Sverige. Fördelen med ett spac-upplägg är att det finns ett befintligt nätverk (industriellt affärsnätverk i Bures fall) och en befintlig organisation. En annan fördel är att det gick snabbare att börsnotera sig än vad det skulle blivit annars. Bure blev vägledande genom att ta in 3,5 miljarder kronor för att börsnotera ACQ där Bure äger 20 procent av aktierna.

En snabb titt i backspegeln visar att 2021 blev ett rekordår för antalet börsnoteringar och andra transaktioner. Inledningen av 2022 blev dock skakig. Högre inflation och förväntade räntehöjningar har framför allt lett till en kraftig omvärdering av många tillväxtbolag som i flera fall har fallit mellan 30 och 40 procent. Nyligen kom ACQ med sin q1-rapport där vd:n Henrik Blomqvist konstaterar att marknadsläget har förändrats rejält under början av 2022 med krig, förväntade räntehöjningar, komponentbristen, stigande råvarupriser och en ökad inflation. Men redan i q4-rapporten skrev vd:n att marknadsläget kan skapa intressanta möjligheter framöver.

Även DI bekräftar den tuffa marknaden för spac-bolag hittills i år. Aptiten för spekulativa akter med låga vinster har minskat på grund av oro för högre räntor”, skriver affärstidningen i en kommentar.

EY noterar i en rapport att det första kvartalet av tradition är det lugnaste vad gäller nyintroduktioner. Totalt sett väntas även 2022 bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer, bedömer revisionsjätten.

Vi går vidare med spac-bolaget Creaspac som skrev i sin q4-rapport (efter att ha varit noterat i ett halvår) att de bedömde att marknadsutvecklingen gynnar bolaget. Målet var då fortfarande att hitta och förvärva ett onoterat bolag med ett marknadsvärde i storleksordningen 2-4 miljarder kronor. Vd:n Johan Hedberg skrev i rapporten att de på marginalen vill att bolaget ska “göra ett förvärv förr snarare än senare”.

Affärsvärlden skrev nyligen i en kommentar att spac-bolagen har stått emot börsfallet hyfsat och borde fortsätta att fungera som en krockkudde vid ytterligare nedgång. Samtidigt är läget nu också mer gynnsamt för dessa förvärvsletande pengapåsar.

“Sammantaget tycker vi att spacarna erbjuder en trygg investering av obligationsliknande karaktär. Vi är fortfarande mest förtjusta i ACQ Bure och Creaspac och ser dessa som utmärkta alternativ till Bure respektive Creades”, skriver Affärsvärlden.

“Vilken blir första spac att göra förvärv? Samtliga vill göra affär förr snarare än senare och mycket prestige om vem som blir först står också på spel”, avslutade tidningen.

Senaste spac-bolag att notera sig är Tbd30 som förvärvat Spolargruppen Sverige efter att stämman klubbat det föreslagna förvärvet så sent som 19 april.

Värt att notera är ytterligare några spac-ar som inte har nått hela vägen fram till förvärv, respektive börsnotering:

Spacbolaget APAC noterades i maj 2021 men har ännu inte någon omsättning. Bolaget fortsätter att söka efter ett målbolag att förvärva, med god förhoppning.

Även Spacbolaget Spacett noterades i slutet av 2021. Även detta bolag letar förvärv och har flera diskussioner igång, enligt vd:n Marcus Bonsib som också nämner att de välkomnar bolag att kontakta dem.

Den svenska lastbilsutmanaren Einride tog ifjol in 75 miljoner dollar i ny finansiering för att se över möjligheten till börsintroduktion genom att slå ihop sig med ett spac-bolag. Einride blev först i världen med att köra autonoma elektriska lastbilar i kommersiell trafik i USA. Bolaget har dock i skrivande stund ännu inte börsnoterat sig.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-04-25 15:10

läget är ju så att det det finns inga bolag värda att köppa upp .vi har ett krig i Sverige med islam och medföljande jihadist attaker. i har ettannat krig i öster där putin bombar sönder ukriana vi liderav en synerligen illa handhaven cov19 epedemi och en synerligen in kopitent regering? finns det någon som vågar investera idag

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm