Hoppa till huvudinnehållet

Skapa trygghet i osäkra tider – juristens tips

Detta inlägg är marknadsföring.

Det finns många tillfällen i livet när det gäller att ha koll på familjejuridiken, exempelvis vid bostadsköp, giftermål, separation eller dödsfall. Molly Malm jobbar som jurist på avtal24 och har märkt att det i dessa tider blir extra viktigt för många att ha koll på sina papper. Kanske har man även mer tid att ta tag i sådant som man skjutit upp tidigare. Hon har även märkt en ökad efterfrågan på bland annat framtidsfullmakter, testamenten och samboavtal. Här informerar hon om avtalen som skapar trygghet.

Framtidsfullmakt – Bestäm vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig om du inte längre själv kan

Med en framtidsfullmakt kan du bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, om du inte längre själv har möjlighet. Framtidsfullmakten fungerar som alternativ till god man och förvaltare som utses av tingsrätten. Framtidsfullmakten kan omfatta samtliga ekonomiska beslut och beslut som rör dig som person, exempelvis vid kontakt med myndigheter. Du kan välja om den ska skrivas generellt eller omfatta beslut i specifika situationer.

Med en framtidsfullmakt behöver du inte gå via domstol eller överförmyndarnämnden utan du låter istället den som du ger fullmakten själv fatta de beslut som han eller hon anser vara bäst för dig. Tänk på att du endast kan skriva en framtidsfullmakt när du är kapabel att fullt förstå innebörden och konsekvenserna av den, och att den kan användas först i framtiden när du är sjuk eller av annan anledning inte kan fatta dessa beslut själv.

Testamente – Se till att rätt personer ärver dig

Genom att skriva ett testamente underlättar du för dina anhöriga och undviker överraskningar och oklarheter i framtiden. Med ett testamente kan du se till att de du vill ska ärva dig också gör det. Extra viktigt är testamente för sambor och gifta par som har särkullbarn.

Om du vill att din sambo ska ärva dig är det viktigt att skriva ett testamente. Enligt lagen ärver sambor nämligen aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni har varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. Utan testamente fördelas arvet enligt den legala arvsordningen som går i turordningen; barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra, men så är inte fallet. När det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast, till skillnad från gemensamma barn som behöver vänta tills även den andra föräldern gått bort. Vilket i praktiken innebär att gifta par som endast har särkullbarn inte ärver varandra.

Andra avtal som skapar trygghet:

Äktenskapsförord

Många uppfattar ett äktenskapsförord som något oromantiskt, men egentligen är det tvärtom. Med ett äktenskapsförord behöver ni inte oroa er för framtida meningsskiljaktigheter. Ett äktenskapsförord behöver du om du är gift, eller ska gifta dig, och önskar att det ni äger inte ska delas lika mellan er vid en eventuell skilsmässa. Tänk på att äktenskapsförordet måste registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Samboavtal

Om du och din sambo separerar kan bostadens värde komma att delas lika trots att en av er har betalat för hela bostaden och står ensam på lånet. Här behövs ett samboavtal! Står ni båda på kontraktet men en av er har betalat mer i kontantinsats? Då behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. Utan dessa avtal kommer värdet av bostaden att delas lika mellan er, oavsett vem som har betalat mest.

Gåvobrev

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet eller en större summa pengar. Med ett gåvobrev kan du bland annat skriva in villkor som skapar trygghet för mottagaren eller bestämma att gåvan inte ska vara förskott på arv. Bra att veta är att du i vissa lägen måste skriva gåvobrev för att gåvan ska vara juridiskt bindande, exempelvis vid gåva avseende fastighet.

Skuldebrev

Ska du låna ut pengar och vill känna dig trygg? Skuldebrevet är ett skriftligt bevis på att du lånat ut pengar och genom det skapar du den bästa förutsättningen för att få tillbaka det belopp du har lånat ut.

Erbjudande till dig som Private Banking-kund hos Nordnet:

Hos avtal24 kan du enkelt skriva avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon eller videomöte. Som Private Banking-kund hos Nordnet får du 20 procent rabatt på samtliga avtal och erbjuds dessutom kostnadsfri familjejuridisk rådgivning.

Registrera dig på: avtal24.se/nordnet för att ta del av dina förmåner och skriva de avtal just du behöver.

/Avtal24

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-06-06 00:13

Jag är Kurt Lövgren från katrineholm, sverige och detta är mitt vittnesbörd. Den 16 februari 2020 ringde min fru till mig för att bara säga att det över betweet oss att vårt sexåriga förhållande var över det var patetiskt, jag försökte lugna henne men hon insisterade på att bryta upp eftersom hon träffade en annan trevlig kille i Plavecky Stvrtok. smärtan var för stor för att bära, så jag gick online för att söka hjälp, då såg jag en blogg om denna mäktiga trollkarl som heter Drigbinovia. Jag läste en hel del vittnesbörd om honom, men jag var inte säker… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm