Hoppa till huvudinnehållet

SBB mest blankade svenska aktien

SBB är numer den mest kortade svenska aktien, med 26,2 procent av aktierna blankade. Det framgår av data från S&P Global Market Intelligence som Bloomberg har tagit del av.

Räknat på free-float, alltså antalet aktier som är tillgänglig för handel så är andelen 35 procent blankade i SBB, skriver nyhetsbyrån.

Blankarna har satsat på att SBB tagit in för mycket skulder under högkonjunkturen för att skapa en portfölj med fler än 2500 fastigheter över hela Norden.

Hittills i år har det varit en gynnsam affär att korta aktien som rasat 77 procent. Det kan jämföras med OMXS30 som backat 21 procent.

Bloomberg ser bolaget som kanariefågeln i gruvan, gällande den svenska fastighetsmarknaden då de svenska bostadspriserna väntas falla så mycket som 20 procent. Bolåneräntan väntas fortsätta att stiga framöver. Senast i veckan trippelhöjde ECB sin styrränta med 0,75 procenheter och flaggar för fler höjningar framöer.

Pareto Securities skriver i en analys att den ena risken ligger i obligationsförfallen i euro som är stora och sker 2024 och framåt.

Den andra risken ligger i närtid och avser nedskrivningar av fastighetsvärden. Pareto påpekar att man ser på transaktionsmarknaden att det kommer bli lägre priser framöver och att värden därför kommer att behöva skrivas ner. För SBB:s del kommer detta att automatiskt trycka upp belåningsskulden, vilket kan tyckas som lite tufft givet att bolaget redan har en hög belåningsgrad.

Pareto lyfter även positiva faktorer kring bolaget, i detta fall att SBB är det billigaste fastighetsbolaget inom sektorn, att det har väldigt trygga fastigheter med långa avtal vilka är justerade för inflationen. Också snitträntan är låg.

“Tryggheten i caset finns där och det bör premieras lite högre i tuffare tider”, säger Pareto-analytikern Emil Ekholm.

I veckan gick SBB ut med att de tecknat en avsiktsförklaring om att sälja en fastighetsportfölj för cirka 9 miljarder kronor till en institutionell investerare.

“SBB har sålt tillgångar med högre avkastning för att lura marknaden att tro att hävstångseffekten kommer att minska”, skrev Perring nyligen i ett utskick enligt Bloomberg.

SBB har avböjt att kommentera blankningen för nyhetsbyrån.

Att blanka en aktie är att spekulera i att den faller i värde, och kallas ibland att ligga “kort”. Att köpa en aktie på börsen kallas att ligga “lång”. Blankning, till skillnad från ett vanligt aktieköp, innebär att man lånar aktier och säljer dessa vidare. Förhoppningen är att kunna köpa tillbaka dem till ett lägre värde innan man lämnar tillbaka dem.

Fenomenet kan ibland orsaka stor uppgång i en aktie om en hög andel av ett företags aktier är blankade. Detta om aktien går upp och blankarna därmed känner att de måste gå in och täcka upp sina förluster, alltså att köpa tillbaka aktien på marknaden innan den sticker ännu mer i pris. Fenomenet kallas short-squeeze.

Läs mer om blankning på Nordnet Academy

De mest blankade svenska aktierna
SBB26,2 procent
Securitas22,6 procent
Electrolux17,6 procent
Sinch17,6 procent
Thule Group14,5 procent

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm