Hoppa till huvudinnehållet

Blanka aktier - vad innebär det?

Kortfattat är blankning, även kallat kortning, när du säljer lånade aktier för att tjäna pengar på nedgång i aktien. 

För att beskriva lite mer detaljerat vad blankning är så kan vi börja från början. Blankning innebär att man säljer en aktie man inte äger i förhoppning om att vid ett senare tillfälle kunna köpa tillbaka aktien till ett lägre pris. För att detta ska vara möjligt behöver man först ha ett så kallat aktielån, det vill säga att man lånar värdepappret.

Hur fungerar blankning? 

För att kunna blanka en aktie behöver man låna aktien. För lånet betalar man en löpande ränta som kan variera beroende på tillgång och efterfrågan på aktielånet. Man betalar även en uppläggningsavgift. Hur stor räntekostnaden är varierar därmed beroende på vilken aktie man blankar. Räntan kan även ändras både upp och ner under tiden man har lånet. När du har fått tillgång till ett aktielån säljer du dessa aktier i marknaden.

15x21 light-bulb cyan Exempel: 

En aktie kostar 100 kr och du tror att den ska falla i pris. Istället för att köpa, så väljer du att sälja denna aktie. 

I och med att du inte har aktien sedan tidigare så kommer du att få ett negativt antal aktier på ditt konto ihop med en post som kallas för VP-lån. 

Varje dag denna position är aktiv i marknaden, så dras en räntekostnad för aktielånet. 

När du väl känner dig nöjd med din blankning, så avslutar du din blankningsposition genom att köpa tillbaka samma antal aktier som du sålde. 

Om aktien handlas i 50 kr och du köper tillbaka så har du gjort en vinst på 50 kr per aktie. Du sålde för 100 kr för att sedan köpa tillbaka för 50 kr = 50 kr vinst per aktie, exklusive courtage och räntekostnad. Vad finns det för risker med blankning? 

Det är viktigt att påpeka att blankning generellt är förenat med en stor risk. Två specifika risker som är värda att särskilt tänka på är:

Den första är att när du blankar så har du en obegränsad nersida(förlust). Med detta menas att du kan förlora mer pengar än du blankat för. Detta beror på att aktien kan gå upp mer än 100% från nivån du har blankat på. Det finns alltså inget tak som begränsar hur mycket pengar du kan förlora. Detta till skillnad från vanlig aktieplacering där du endast kan förlora de pengar du placerat. 

Det andra är att dina lånade aktier, om inte annat är överenskommet, kan återkallas när som helst, vilket innebär att du omedelbart måste återköpa samt återlämna dina aktier. Detta kan vara en risk för dig då exempelvis likviditeten i aktien kan vara dålig och du tvingas köpa tillbaka dina sålda aktier i en ofördelaktig situation. 

 

Vad kan jag blanka? 

På Nordnet finns det ett hundratal aktier där det finns mycket god tillgång till aktielån, dessa är listade som blankningbara på vår plattform. 

Se blankningsbara aktier 

Utöver dessa aktier finns det även möjlighet att själv ta reda på om det finns aktielån genom att kontakta våra mäklare. Bra att komma ihåg är att inte förvänta sig att det finns aktielån i alla aktier. 

 

Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm