Hoppa till huvudinnehållet

Så ser Wall Street på Big Tech-bolagen

Big Tech-bolagen dominerar stort, bedömer allt från politiker till bolagens rivaler. Men hur har egentligen kurserna utvecklat sig i år och hur bedömer analytikerkåren på Wall Street att framtiden ser ut för jättebolagen? Den här veckan har vi tittat närmare på detta.

Techbjässarna har gått starkt i år. Googles ägarbolag Alphabet toppar vinnarlistan, upp med 64,5 procent bara i år. På andra plats kommer Facebook, upp 38,8 procent, och på tredje plats Microsoft som stigit 34,8 procent. Apple och Amazon har stigit 17,1 respektive 8,4 procent.

Blickar man framåt är analytikerkåren nästan unisont positiva till bolagen.

E-handelsdraken Amazon har exempelvis, enligt Bloombergs gigantiska databas, 100 procent köpråd. Snittriktkursen indikerar i skrivande stund en avkastning på 17,8 procent. Näst mest köpråd har Googles ägare Alphabet. I det fallet har analytikerna till 95,7 procent köpråd. Snittriktkursen indikerar en avkastning på 10,7 procent. Ingen analytiker har sälj.

På tredje plats kommer världens mest värdefulla företag Microsoft. Hela 90,7 procent av råden är köp. Snittriktkursen indikerar en avkastning på ytterligare 10,2 procent.

Den aktie som analytikerna är mest pessimistiska till är Apple i alla fall mätt till potential enligt riktkurs. Totalt 76,6 procent har köp och blott 4,3 procent sälj. Potentialen bedöms vara 6,6 procent.

Facebook är det bolag som har störst andel säljrekommendationer, 5,3 procent. Totalt är 78,9 procent av rekommendationerna köp. Det är mer än Apple. Potentialen bedöms enligt snittriktkursen vara 9,8 procent.

Blankarna är osynliga

Ett annat sätt att se på saken är att titta på blankningar. Det indikerar vad vissa aktörer i marknaden tror om aktien. Ingen aktie är särskilt blankad. Amazon och Facebook toppar med en blankning om 1 procent, enligt Refinitivs databas.

Minst blankade är Apple och Microsoft med 0,6 procent vardera. Alphabet är blankat till 0,9 procent.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer