Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Pensionsfond januari 2024

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Pensionsfond är en aktivt förvaltad blandfond som investerar i svenska och globala aktie- och räntefonder från Öhman Fonder. I denna fond skapas mervärde genom att analysera vilka tillgångsslag som för stunden har bäst möjlighet att skapa meravkastning. Fondens målsättning är att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Vad hände i januari 2024?

Marknaden

Januari inleddes i lite lugnare tempo på aktiemarknaderna efter decembers enorma slutspurt på året. Stockholmsbörsen föll inledningsvis men återhämtade en hel del av fallet. Det slutade dock på minus 1,6 procent för OMX30. Amerikanska aktier gick det bättre för och S&P500 index steg till och med över sin tidigare högstanivå från 2021 och slutade månaden på plus 1,6 procent. Obligationsräntor har åkt berg och dalbana under månaden i takt med att marknaden första förväntade sig en räntesänkning från den amerikanska centralbanken redan i mars, men där stark arbetsmarknadsstatistik samt signaler från FED-ordförande Powell gjorde att förväntningarna skiftade till maj. Den 10-åriga amerikanska obligationsräntan steg under månaden till 4,20 procent men stängde månaden på 3,95 procent.

Fonden

Fonden avkastade 0,31 procent och index 0,48 procent under månaden. Den positiva avkastningen för fonden förklaras av att framför allt globala aktier haft en positiv utveckling under månaden. Relativt index har aktieurvalet bland svenska aktier bidragit negativt och bland globala aktier har aktieurvalet bidragit positivt. Under månaden har aktievikten ökats genom investering i svenska stora bolag. Exponeringen mot framväxande marknader har avyttrats helt. Aktieandel i fonden är cirka 66 procent.

Utsikter

Värderingen är ansträngd för amerikanska aktier, men är kring det historiska genomsnittet för de flesta andra regioner. Vi tror tillverkningsindustrin har möjlighet att återhämta sig ytterligare och när dessutom den amerikanska centralbanken diskuterar räntesänkningar ger det stöd för aktiemarknader framåt.

Till fonden Nordnet Pensionsfond

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Pensionsfond.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm