Hoppa till huvudinnehållet

Är det småbolagens tid nu?

Spararnas intresse för småbolag har de senaste två åren minst sagt varit svalt. Men gör ett förmodat lägre ränteläge att småbolagen kommer in i värmen framöver?

Det har varit utmanande att vara småbolagsinvesterare de senaste åren. Medan börsen som bekant hyllade allt som andades tillväxt och intjäning längre fram i tiden under 2020 och 2021, blev det en hård smäll för många mindre bolag när förutsättningarna ändrades radikalt i form av högre räntor med start 2022.

Nedpressade bolag

Med ens skydde placerare allt som stavades tillväxt och sökte med ljus och lykta efter stabila kassaflöden här och nu. De vinster mindre bolag eventuellt väntades göra i framtiden värderades lägre med en högre diskonteringsränta. De höga värderingarna vi såg 2020 och delar av 2021 blev med ens svårare att räkna hem. När riskaptiten avtog blev också efterfrågan på bolag med låg diversifiering i affärsmodellen lägre. Med det menas att många småbolag ju är beroende av en enskild produkt eller tjänst, och affärsmodellerna kan vara oprövade. Samtidigt är aktieomsättningen generellt sett lägre vilket kan ge stora kursrörelser. Den likviditetsrisken var inte många sugna på i ett surare börsklimat.

Hos Nordnet kunde vi se att intresset för mindre bolag falnade. Dels började stora börsjättar med stabil utdelning att dominera mest köpta-listorna månad för månad, dels kunde vi se ett att intresset för småbolagsfonder svalnade under 2022 och 2023. Ökningen av innehav i svenska småbolagsfonder har ökat med 1 procent jämfört med för ett år sedan, vilket kan jämföras med att mängden kunder totalt som äger fonder har ökat med 6 procent. Dock är det alltjämt 23 procent av alla sparare hos Nordnet som äger minst en fond, som har en småbolagsfond i sin portfölj.

Comeback?

Nu är vi i ett läge där vi ser lägre räntor framför oss. Det här har som bekant redan fått kurserna att rusa in i kaklet i slutet av 2023, och många nedpressade småbolag fick lite revansch. Men många är fortfarande nedpressade. 2024 har startat mer dystert och Stockholmsbörsens small cap-lista är ned med omkring 15 procent på ett år. Det är ett vanligt mönster att när en aktiemarknad vänder upp är större bolag först ut i uppgången, medan de mindre kommer i en andra våg. Det beror på att i takt med att uppgången pågår vågar investerare öka sin risk. Under 2023 kunde vi ju faktiskt se att exempelvis både våra svenska verkstadsjättar men också de stora amerikanska techjättarna presterat oerhört starkt. De senare har fortsatt att ånga på i inledningen av 2024. Även om Stockholmsbörsen har hämtat in en del av den dystra starten efter överlag positiva reaktioner på godkända rapporter, så är uppgången – liksom i USA – inte särskilt bred. Det är jättarna som drar, och småbolagen hänger fortfarande inte med. En anledning är faktiskt att marknadsräntorna stigit något under inledningen av året.

Men frågan är vad man tror om framtiden. Värderingsmässigt bör ändå fler nu börja blicka mot mindre bolag som inte gått lika starkt, samtidigt som vi ju onekligen ändå går mot ett lägre ränteläge (oklart när eller hur mycket lägre). Det är ju anledningen till att de mindre tillväxtorienterade bolagen pressats så mycket i högränteläget som gör att de kan komma att studsa upp mer i ett läge där räntorna går ned. Den finansiella risken, ofta i form av en hög skuldsättning, är generellt sett ofta högre i mindre bolag i en tillväxtfas. När räntorna går ned minskar det pressen. Dessutom har en hel del mindre bolag dragits ned av bara farten, även de med stabil lönsamhet, när riskaptiten minskat.

Del av portföljen

Oavsett hur marknaden reagerar och om/när småbolagen eventuellt gör comeback så är det inte fel att i en långsiktig portfölj ha en viss exponering mot småbolag som ett komplement. Risken i mindre bolag är dock som nämnts naturligtvis högre, vilket man måste vara väl medveten om. Den viktigaste anledningen är helt enkelt att småbolag över tid ofta har utklassat större bolag eftersom de helt enkelt växer snabbare.

Mindre bolag kan också ge exponering mot nyare branscher inom teknik, digitalisering och hälsovård, i kontrast till de stora verkstads- och bankbjässarna.

Många investerare uppskattar också det faktum att grundare ofta finns kvar och att det inte sällan finns storägare av kött och blod i bolaget. Det kan innebära mer långsiktiga beslut och ett högre engagemang för bolaget.

Småbolag är därtill mindre analyserade. Det kan utgöra en risk, men kan också skapa möjligheter eftersom bolaget då inte blir ”sönderanalyserat”. Det kan gå lättare att hitta ”guldkorn” – men givetvis också att gå på minor.

Småbolag är ofta renodlade i en specifik nisch, vilket kan göra det hela mer lättöverskådligt och tydligt för investerare. Samtidigt utgör detta förstås en risk – man har bara ett ben att stå på. När det gäller småbolag är spannet mellan bra och dåliga bolag större, medan ”lägstanivån” är desto högre bland storbolagen. Just när det gäller mindre bolag kan det därför vara en god idé att göra det via en fond. Och att komma ihåg att småbolag har en plats i en väldiversifierad portfölj, som kanske också i övrigt består av stora stabila bolag.

Vad är ett småbolag?

På Stockholmsbörsens small cap-lista finns bolag vars börsvärde uppgår till 150 miljoner euro, vilket ju kan tyckas inte är så lite. En annan generell tumregel bland förvaltare är att bolag som har ett börsvärde under 1 procent kan klassas som ett småbolag. Men det kan göra att ganska många större, eller medelstora, bolag ändå faller under definitionen “småbolag”. Många fonder har dessutom möjlighet att placera en del av kapitalet i större bolag, och gör det också. Samtidigt drar sig många fonder från att investera i verkligt små bolag där likviditeten är för dålig.

En fond kan som sagt vara ett bra alternativ för den som inte har tiden, kunskapen eller intresset att själv analysera bolag. Så tänk efter hur mycket tid du är beredd att lägga ned. Att investera direkt i småbolagsaktier kräver att man gör hemläxan för att undvika minor. Investerar du i enskilda bolag är det som alltid viktigt att tänka på diversifieringen. Det är inte fel att ha några stora stabila lönsamma bolag, kanske med god utdelning, som en bas. Sedan kan du toppa med enskilda mindre aktier, gärna inom olika branscher så att de inte har exakt samma typ av sårbarheter. Ju bättre diversifierad du är, desto bättre rustad står du när det blåser.

Om det är dags för småbolagen att göra entré på scenen återstår att se – enkelt uttryckt är det centralbankerna med sina räntevapen som har det hela i sin hand.

Frida Bratt

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2024-02-12 11:59

Ja det kan vara riktigt med då småbolag utanför Sverige..
Vi vet ju fortfarande inte var inflation ränta eller el pris tar vägen. En piss valuta dom kronor kan det sväng fort om och man vill ju inte gå på en bakstöt.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm