Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkas börsbolag exponerade mot Ukraina och Ryssland

Flera av Stockholmbörsens bolag är exponerade mot Ryssland och/eller Ukraina. Rysslands invasion av Ukraina och den följande utvecklingen med sanktioner och motåtgärder påverkar i olika utsträckning. Finwire har gjort en genomgång av nyhetsflödet kring några av bolagen som berörs av kriget.

Volvo AB: Underleverantören Nordiq Group stoppar sina leveranser till Volvos fabrik i ryska Kaluga. Nordic Groups verkställande direktör uppger att han inte vill ha blod på sina händer och att man inte kan veta var lastbilarna hamnar i slutändan. Underleverantörer förser fabriken med ett 100-tal olika artiklar, men nu har alltså allt stoppats. Dock fortsätter leveranserna till Volvos andra fabriker.

H&M: Klädjätten har hållit sina nio butiker i Ukraina stängda under torsdagen efter Rysslands invasion. “Vi följer utvecklingen noggrant med tanke på allvaret i situationen. Givetvis är våra anställdas och kunders säkerhet det viktigaste för oss och vi håller våra butiker i Ukraina stängda tills vidare”, skriver Ulrika Isaksson på H&M:s kommunikationsavdelning i ett mejl till nyhetsbyrån TT. I Ryssland, som är en av H&M:s tio största marknader, är samtliga 170 butiker öppna.

Medicover: Svenska vårdbolaget har stängt ned all verksamhet i Ukraina där man har 3 500 anställda. Ett beslut om detta togs under torsdagen och utgör den ”sorgligaste dagen i företagets historia”, säger vd Fredrik Rågmark till Dagens Industri. Medicover har sin verksamhet i huvudstaden Kiev dit den ryska offensiven riktas under fredagen. Detta har dock inte påverkat personalens vilja att lämna. ”I princip så har ingen ur personalen velat lämna än så länge. Det innebär att vår personal är hemma tillsvidare – vi tar en dag i taget”, sade Rågmark.
Medicover har totalt 40 000 anställda.

FerroNordic: Fordonsåterförsäljaren har en hög exponering mot Ryssland. Ålandsbanken har kommenterat hur hur historiska sanktioner bitit på Ferronordic:

“Om vi jämför med 2014 då Ryssland intog Krim ledde sanktioner till att antalet importerade anläggningsmaskiner sjönk med 74 procent under 2015. Under samma period sjönk Ferronordics rörelseresultat endast med 16 procent vilket förklaras av att man lyckades väl med att kompensera med lönsam eftermarknadsförsäljning”, skriver banken i en kommentar.

G5 Entertainment: Spelutvecklaren uppger sig följa upptrappningen noga och har för närvarande inga rapporter om att den egna personalen ska vara inblandad i några fientligheter.

”Vi rekommenderar våra anställda att följa den ukrainska presidentens råd att ta skydd hemma och att inte omlokalisera sig vid denna tidpunkt. Bolaget har anställda som har flyttat tidigare medan majoriteten är kvar i sina hemorter. Vid denna tidpunkt har vi gett de ukrainska anställda två dagar ledigt så att de kan ta hand om sig själva, sin familj och sina vänner”, skriver G5.

När det kommer till påverkan på egna verksamheten framhåller G5 att dess spel drivs från servrar baserade utanför de områden som är involverade i konflikten.

”På kort sikt kommer verksamheten inte att påverkas på något nämnvärt sätt och vi fokuserar nu på att stödja våra anställda”, skriver bolaget vidare.

Amido: Teknikbolaget skriver i sin kommentar i q4-rapporten att “Slopade restriktioner är positivt för våra försäljningsaktiviteter, men samtidigt utgör omvärldsfaktorer som den ökade inflationen och höjda räntor risker som kan slå mot våra kunder. Eventuellt kan det leda till att befintliga kunder investerar mindre i nya passersystem, men det kan även resultera i större fokus hos fastighetsägare på effektivare verksamhet vilket skulle kunna gynna införande av våra tjänster hos nya kunder”, kommenterar vd Johnny Berlic.

“Vi följer även händelseutvecklingen i Ukraina då en fullskalig konflikt med Ryssland skulle riskera att störa delar av verksamheten som utförs från Ukraina.”

Lindab: Ventilationsbolagets exponering mot Ryssland, Ukraina och Vitryssland beräknas i år
utgöra mindre än 0,5 procent av försäljningen, enligt ett utskick. Under 2021 representerade de tre nämnda länderna cirka 3 procent av bolagets försäljning.

Ferroexpo: Gruvbolaget driver gruva i Poltava-regionen i centrala Ukraina. Bolaget är stor leverantören av järnmalmspellets till stålindustrin. Centralbanken i Ukraina har meddelat att de drar tillbaka en licens för en bank som ägs av Ferrexpos största aktieägare Kostyantin Zhevago. Banken ska så småningom även komma att likvideras, skriver Financial Times.

Carlsberg: Ukraina och Ryssland är viktiga marknader. En militär upptrappning med ömsesidiga sanktioner väntas slå särskilt hårt mot bryggerijätten, enligt Dagens Industri. Ryssland står för omkring 10 procent av bolagets omsättning. Därtill är marknaderna viktiga för Carlsbergs produktion, åtta bryggerier i Ryssland och tre i Ukraina, enligt affärstidningen.

Bolaget har en strategi att producera sina drycker och även köpa in råvaror lokalt.

Carlsberg har också en större exponering mot Ryssland än andra danska storbolag.

Fortum: Finländska energibolaget har stor verksamhet i Ryssland med omkring 7 000 anställda. I nuläget löper verksamheten på normalt.

“Vi följer också utvecklingen av sanktioner och potentiella motsanktioner noga och förbereder oss för olika scenarier. Energiproduktionen i Ryssland har inte fått sanktioner och därför har vår verksamhet där inte direkt påverkats.”

Vidare uppger Fortum att dotterbolaget Uniper är finansiell partner i Nord Stream 2-pipelineprojektet. Den 22 februari meddelade Tyskland att de avbryter certifieringsprocessen för projektet. Uniper analyserar nu situationen.

Fortum uppger också att de inte vill inte spekulera i eventuella framtida sanktioner eller hur situationen kommer att utvecklas.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm