Hoppa till huvudinnehållet

Så hittar du inflationsvinnarna

Biter sig inflationen fast kan det vara bra att känna till vilka bolag och sektorer som generellt är vinnare vid stigande inflation.

Om det pratar jag med Svenska Dagbladet i en artikel du kan läsa här.

Enligt den senaste siffran från SCB ligger inflationstakten i Sverige på 3,1 procent. I USA ligger den på hela 6,2 procent.

Redan i våras såg vi hur oron för stigande inflation slog hårt mot tillväxtbolag. Anledningen är att den här typen av bolag sedan tidigare ofta varit högt värderade; investerare är helt enkelt beredda att betala bra för framtida tillväxt. En akties värdering är summan av de framtida diskonterade kassaflödena. Är räntan låg tillskrivs framtida kassaflöden ett högre värde, och det gör att aktiepriset går upp. Tillväxtbolag är ju ofta föremål för spekulation om just de framtida vinsterna.

Om inflationen håller i sig och centralbankerna agerar med högre ränta så blir tillväxtaktiernas värderingar dock svårare att räkna hem. Då är ju ett framtida kassaflöde inte lika mycket värt. Man kan ju kanske få en bra ränta på ett räntepapper med lägre risk här och nu? Stigande räntor gör att investerare kanske ser sig om efter säkrare placeringar på räntemarknaden, vilket gör att humöret kan surna.

Men det finns sektorer och bolag som dels kan klara sig bättre i en miljö med högre inflation, dels faktiskt tjäna på den stigande inflationen.

Till att börja med brukar börsen som helhet faktiskt gå bra i ett stigande inflationsläge. Detta eftersom stigande inflation och stigande vinster går hand i hand. Det handlar helt enkelt om en god konjunktur. Med det sagt är börsen framåtblickande, och den här gången är knäckfrågan om börsen tagit ut de stigande vinsterna i förskott.

Råvarurelaterat

Råvarurelaterade sektorer gynnas när råvarupriserna stiger. Den som inte vill köpa exempelvis oljerelaterat kanske kan titta på vilka råvaror som gynnas av den gröna omställningen. Koppar är exempelvis en sådan metall, liksom kobolt och litium.

Industribolag

Tillverkningsindustri brukar gå bra i ett gott konjunkturklimat om man samtidigt kan höja priserna ut till kund. Generellt brukar det vara lättare för företag som säljer vidare till andra företag, att höja priserna. Svårare kan det bli för företag som befinner sig längre ned i kedjan och säljer direkt mot kund, exempelvis Electrolux.

Bolag med “pricing power”

Det här gör att man i dagens läge kan hålla utkik efter bolag som har det som kallas för ”pricing power”. Det vill säga att bolaget har en tillräckligt stark position för att kunna höja sina priser, och att företagets kunder inte är väldigt priskänsliga. Exempel kan vara Atlas Copco, Alfa Laval och Assa Abloy.

Storbanker och utdelare

Om inflationen leder till högre marknadsräntor är det en bra sak för bankerna. Deras intjäningsförmåga ökar med ett högre ränteläge. Dessutom är banker högutdelare – och utdelningar kan ju också kompensera för minskad köpkraft vid stigande inflation.

Stockholmsbörsen består ju just till stor del av industri och bank. En Sverigefond kan därför faktiskt ge dig den exponering som kan vara bra i ett stigande inflationsläge.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-11-22 12:32

det ginns yterligare en aspekt stt fundea på och det är att dina sparpengar minskar i värde och då funderar man på vad är bästa värdebevarare. och m man nu tror på kryptovalutor och så kallade tekniska protokoll då ligger man riktigt risigt till även om man har ett starkt mistroende mot regeringen så är det troligen bättre än en rumän i en grotta i Nordkorea eller en påtänd ryss

Anonym
Anonym
2021-11-22 12:15

ja det var en bra frågeställning o h man kan titta historikt vad en hög inflation betyder!!?den räknas med i kostnader och plussas på räntorna och genererar sig själv blir o stopp bar .. problmet mommer då med stater med höga skatter inflationen driver upp kostnaden och cirulationen i form av skatter och bidrag. alla kompenseras sig i löner affärer och även skatt masen och det sätter ju en skenade kostnad i rörelse och historiskt har vi haft jätte problem. de senaste idiot staten verkar vara Argentina det finns ju en orsak till att guld priset skenar ?? nej det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-11-22 09:23

Tack för informationen. En fråga angående texten under “Råvarurelaterat” där flera metaller räknas upp. För litium är det en länk till aktien för Litium AB, men utvecklar inte detta företag en e-handelsplattform? Har Litium AB något att göra med metallen litium?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-11-22 16:36

om du klicka på länken kommer du till ett företag som heter litsum ! dom har moln tänster som dom levererar altså inte ett skit med litsium
littium anväs i batteri och som aväns dom medesin knäppisar äter det blsndannat olof palme konsumerade en del

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm