Hoppa till huvudinnehållet

Så har investmentbolagen backat efter att höga premier uppmärksammats

De senaste veckorna har investmentbolagen pressats på Stockholmsbörsen. Detta efter att Dagens Industri pekat på höga premier, alltså att flera av bolagen handlas till en högre kurs än substansvärdet. Substansvärdet är det sammanlagda marknadsvärdet på innehaven i portföljen.

Den vanligaste orsaken till att ett investmentbolag handlas till en premie är att marknaden är optimistisk till ledningens möjligheter att driva bolaget i rätt riktning. Alltså att de antingen är bra på att välja bolag till sin portfölj och/eller att de klarar av att utveckla dem på ett bra sätt. En annan faktor kan vara ifall investmentbolaget har ett onoterat innehav som det inte går att få exponering mot på annat sätt.

Fredrik Lundberg som är en av de mäktigaste inom svenskt näringsliv uppger för DI att han ser börsens nivåer som motiverade trots att de ligger på rekordnivåer. Vilka bolag som är högt eller lågt värderade vill han inte gå in på.

Sedan de höga premierna ifrågasattes av affärstidningen har investmentbolagen fallit tillbaka. I onsdags, dagen efter Lundbergs kvartalsrapport, instämde analyshuset DNB som sänkte sin rekommendation för Lundbergs från Behåll till Sälj. Detta fick aktien att falla sju procent på en dag.

På DI:s fråga till Fredrik Lundberg om fenomenet med premier på investmentbolag är här för att stanna så vill han inte ta ställning till om det finns skäl eller inte skäl att ha en premie.

Gemensamt för de fem investmentbolagen på Stockholmsbörsen med största antal småsparare är att kursen har fallit tillbaka sedan DI uppmärksammade värderingsnivån i investmentbolagen. Bland investmentbolagen i jämförelsen handlas Latour till högst premie, följt av Kinnevik. Investor och Industrivärden handlas för närvarande till rabatt.

InvestmentbolagKurs 7 augustiDagens kurs*Utveckling tre veckorUtveckling i årSubstansrabatt/premie***
Investor215,5204,5−5,10%36,50%12,4% rabatt
Kinnevik393,7335,65−14,74%-19,2%**22,5% premie
Industrivärden327,9300,9−8,23%13,30%3,1% rabatt
Lundbergföretagen622,4539,4−13,34%22,60%0,5% premie
Latour337,3296,9−11,98%48,70%48% premie

*Avstämning gjordes klockan 12.30 den 27 augusti.

** Den 17 maj skiftade Kinnevik ut aktier i klädbolaget Zalando till aktieägarna. Justerat för detta är uppgången i år ca 25 procent för Kinnevik, istället för en nedgång om 19,2 procent. (ej justerat för hur Zalando har utvecklat sig)

*** Datan har hämtats från ibindex.se och uppdateras dagligen. På ibindex.se kan man också ladda ner historiska data.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm