Hoppa till huvudinnehållet

Så håller du huvudet kallt i nedgång

Investerare befarar fastighetskris i Kina, och det påverkar världens börser globalt. För många är nedgången en påminnelse om hur jobbigt det faktiskt är att logga in och se sin portfölj på minus. Här är några tips som kan hjälpa att hålla huvudet kallt.

Läs gärna min kollega Alexander Gustafssons inlägg om Evergrande och bakgrunden till den kris som nu blossat upp i Kina.

Tänk på var vi kommer ifrån

Det här är börsen. Den svänger upp och ned, ganska mycket dessutom. Nu är vi i ett läge där vi kommer från en mycket kraftig och lång uppgång. Att en korrigering kommer är då naturligt. Att det verkar vara kinesiska bolaget Evergrande som orsakar nedgången stämmer förvisso, men egentligen handlar det nog mer om att marknaden letat efter något som kan utlösa en nedgång. Och det blev Evergrande.

Tänk på hur oerhört fint sparpengarna vuxit det senaste 1,5 året. Det här är börsen being börsen, även om vi vid det här laget är ovana vid en pessimistisk börs.

Långsiktigt spelar svängningar mindre roll

Med långsiktiga pengar på börsen har du lyxen att kunna bortse från kortsiktiga svängningar. Känns det jobbigt att logga in och se blodröda siffror så logga inte in – gå och gör något annat. Men se till att det verkligen är långsiktiga pengar du har på börsen – och att pengar som egentligen är kortsiktiga inte har lockats till börsen för möjligheten till högre avkastning än i räntor eller på sparkonto.

Använd “stridskassan”

Överreaktioner uppstår ofta om investerare blir för pessimistiska och då kan det dyka upp köplägen. Förhoppningsvis har du lite kassa som har just till syfte att fylla på portföljen vid nedgångar.

Men se till så du inte blir för aggressiv – du vet ju inte om du lyckas pricka botten så utgå inte helt från det. Börsen är mycket svår att tajma. Ett enklare sätt än att försöka fiska på botten är därför att helt enkelt månadsspara. Den som månadssparar på i en fallande marknad bottenfiskar ju faktiskt. Fortsätter du lugnt ditt sparande och sätter in pengar vid en viss tidpunkt varje månad riskerar du inte heller att missa viktiga uppgångsdagar. De kommer ofta tätt inpå nedgångsdagarna.

Var rationell

Det är lätt att agera med känslor, att logga in på banken och se blodröda siffror kan påverka vem som helst. Men återigen, sätt korrigeringen i ett längre perspektiv. Dels mot bakgrund av vad du fått i termer av uppgång den senaste tiden, dels mot bakgrund av din egen spartid.

Paniksälj inte i affekt – då riskerar du att hamna fel och missa viktiga uppgångsdagar. Istället är det klokt att minska risken i portföljen via diversifiering. Ett enkelt sätt att uppnå denna diversifiering är att ha en grund med fonder i portföljen, som sedan kan toppas med enskilda aktier.

Undantaget är om du vet med dig att du har kortsiktiga pengar på börsen av någon anledning, det vill säga pengar du ska ha inom 1-2 eller kanske t o m 3 år. De hör hemma på sparkonto.

Jag har listat mina tips på hur du minskar risken i portföljen här.

Snabba tips:

Bara långsiktiga pengar på börsen – kortsiktiga på sparkonto

Använd eventuell stridskassa – men var inte för aggressiv

Diversifiera ned risken – fonder i botten är ett enkelt sätt

Månadsspara är ett bra sätt att försöka dra nytta av nedgångar utan att försöka tajma bottnar och toppar – vilket är svårt.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm