Hoppa till huvudinnehållet

Kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande skapar oro på börsen

Det har hickat till på de globala börserna som efter att kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande ser ut att ställa in sina räntebetalningar. Det är en av de största fastighetsutvecklarna i Kina och nu befarar man att deras likviditetsproblem kan få svallvågseffekt i det kinesiska finansiella systemet.

Evergrande som bolag idag

Bolaget har under senaste åren vuxit kraftigt genom belåning och är idag en av de största bostads- och fastighetsutvecklarna på den kinesiska marknaden. Lånen uppgår till en storlek av ungefär 300 miljarder dollar och har nu svårt att betala ränta på dessa obligationer. Oförmågan att betala har i sin tur spätt på oron och nu är både aktieägare och kunder oroliga för företagets förmåga att överleva. BBC rapporterar att det kan vara upp mot 1,5 miljon kunder som har betalat handpenning för nyproducerade bostäder och som i värsta fall löper risken att inte färdigställas och därmed brinner handpenningen inne. Detta har i sin tur lett till att kunder protesterar och köar utanför Evergrandes kontor i förhoppningen om att kunna få tillbaka sina pengar.

Aktien befinner sig i fritt fall och är ner ca 85% sedan årsskiftet.

Riskerna som börsen oroar sig för

Under september så kommer det vara närmare 170 miljoner dollar i räntebetalningar som nu väntas utebli. Vilka konsekvenser detta får är en av de stora orosmomenten just nu. Det är totalt över 600 miljoner dollar som ska betalas i ränta fram tills årsskiftet och just nu ser det ganska mörkt ut för obligationsägarna.

En annan risk är att kunder som har betalat in handpenning och väntar på sin bostad fortsätter att protestera och kräver tillbaka sina insatser. Företaget har idag också vuxit till en sån storlek att man har etablerat ett gäng olika affärsområden utöver bostadsutveckling. Ett affärsområde är förmögenhetsförvaltning och förtroendet från kunderna kan leda till att fler lämnar och vill ta ut sina pengar.

Byggbolag, banker och övriga affärspartners risker nu också att hamna i kläm om man inte får betalt från Evergrande. Det kan i sin tur leda till svallvågseffekter i fler led vilket kan skada den kinesiska ekonomin. Dessutom har man startat en affärsdivision som bygger elbilar och den dras med förluster som tyger resultatet ytterligare enligt företagets egen vinstvarning från 25e augusti.
Evergrande är alltså så stort idag och sysslar med mer än bara bostadsutveckling vilket gör att det finns ganska många intressenter som drabbas negativt om företaget hamnar på obestånd.

Några tankar om framtiden

  • Kinesiska statens inblandning. Många vänder nu blicken mot staten i förhoppning om att hjälpa till med likviditet för att hantera krisen. Gissningsvis så har kinesiska staten extremt bra koll på situationen och har säkerligen funderat på både effekten av att hjälpa men också vikten av att låta marknadens aktörer själv kunna hantera motgångar. Delvis finns det nog en önskan om att minska belåningsviljan för att skapa bättre finansiella stabilitet och att man därmed använder Evergrande som ett saturerande exempel. Hur staten agerar eller inte agerar är värt att hålla ett extra öga på.
  • Negativ medierapportering. Det finns viljor i västvärlden som gärna ser att kinesisk ekonomi drabbas negativt. Den negativa medierapporteringen späder på narrativet. Evergrande sitter på ganska så stora tillgångar i olika former som man försöker likvidera, men löper risken att inte hinna tack vara den negativa publicitet man får. Evergrande har både aktier, fastigheter och annat i sin balansräkning som borde innehålla ett ganska stort värde – men om ryktet sviker företaget så kan även dessa tillgångar tvingas att sälja till reapriser.
  • Konkurs och svallvågseffekter på ekonomin. Detta är den största risken som börsen prisar in just nu. Jag har inte full insyn i alla affärsrelationer Evergrande sitter på, men rimligtvis är det väldigt många. Svallvågseffekterna är ofta svåra att förutspå och vissa börjar leta jämförelser till Lehman Brothers. Jag har svårt att se att Evergrande skulle få lika enorma följdeffekter – Lehman lämnade efter sig derivatinstrument som var värdelösa. Evergrande har tillgångar, här är det frågan om likviditetsproblem och inte ett hål i balansräkningen på tillgångsidan.

Framtiden för Evergrande är osäker och det kommer lämna en del sprickor efter sig. Hur stor reell påverkan det får på exempelvis svensk ekonomi är i dagsläget väldigt liten, ändå hänger svenska börsen med ner på grund av oron. För den som kan höja blicken så brukar denna typ av oro mest bli brus när vi ser tillbaka på detta framöver.

Hur tänker du kring oroligheterna? Passar du på att köpa i dippen, eller finns det anledning att vara orolig på riktigt? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-20 15:44

Bra förklaring kring läget. Tack!

Anonym
Anonym
2021-09-20 19:59

Tack för sammanfattningen! Jag varken säljer eller köper i det här läget, utan fortsätter månadsspara som vanligt och försöker att inte logga in riktigt lika ofta för att se eländet.

Anonym
Anonym
2021-09-20 21:10

Bra info! Har dålig koll på bolaget, men fanns det inga varningsflaggor innan detta fall?

Anonym
Anonym
2021-09-21 19:52

Riktigt bra beskrivning av läget. Borde vara moget för en mindre september dipp, men för mycket skatt att betala vid försäljning = ingen ide.

Anonym
Anonym
2021-09-21 23:32

Evergrande eller inte, börsen kan inte gå upp hur mycket som helst. Nu finns det ett orosmoment som kan bli en anledning att sälja . För 2 veckor sedan bröt vi en viktig trendlinje för omx som varit intakt ca 1 år. Upptrenden är bruten dvs huvudtrenden enligt point figuremetoden som brukar visa signalerna lite före. När flocken börjar springa till nödutgångarna brukar det bli lite bökigt. Vi får se ifall denna signal verkligen visar på en ny nertrend eller det bara blir en kortvarig sådan eller tom en false breakout. Förra gången denna signal kom var feb 2020 !!